Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσει ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Μοσκοβισί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις ελληνικές αρχές.«Η Κομισιόν εργάζεται με την Ελλάδα για να διατηρηθεί τομεταρρυθμιστικό momentum» σημείωσε.

Ο κ. Μοσκοβισί θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, καθώς και εκπρόσωπους του επιχειρηματικού κόσμου. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα από τις προηγούμενες εκλογές στη χώρα.

Χθές ενημερώνοντας δημοσιογράφος σχετικά με τις συνομιλίες των εταίρων με το ΔΝΤ στο πλαίσιο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα ο κ. Μοσκοβισί είπε μεταξύ άλλων:

-Είχαμε πράγματι πολλές συζητήσεις στη Λίμα σχετικά με την Ελλάδα. Δε θα κάνω σχόλια επί μελλοντικών συζητήσεων επί του ελληνικού χρέους. Αυτό που διαπιστώνω είναι ότι έγιναν εκλογές στην Ελλάδα, ότι ο ελληνικός λαός δια της κυβερνητικής πλειοψηφίας επιβεβαίωσε την ευρεία υποστήριξη στις μεταρρυθμίσεις και ότι αυτό ισχύει μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τη σύγκληση του νέου Κοινοβουλίου. Το κλειδί για τη συνέχεια παραμένει η εφαρμογή του προγράμματος και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επ’ αυτών, έχουμε λάβει υπόψη μας τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση. Η Επιτροπή ήταν παρούσα τους τελευταίους μήνες στο πλευρό της Ελλάδας – πρόκειται για μια από κοινού εργασία που συνεχίζεται με εμπιστοσύνη και ευθύνη.

Γνωρίζετε ποια είναι η ακολουθία των γεγονότων εφεξής:
-Εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων μεταρρυθμίσεων, στη συνέχεια ψήφιση των νέων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την καταβολή των εναπομένοντων 3 δισ ευρώ από την πρώτη δόση του προγράμματος.

-Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, όπως επιβεβαιώθηκε από το Eurogroup.

-Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος – επί της οποία η θέση της Επιτροπής είναι γνωστή. Όταν έρθει η στιγμή θα παρουσιάσουμε την ανάλυσή μας προκείμενου να δούμε υπό ποιες συνθήκες το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του. Θεωρούμε ότι επί αυτής της βάσης, της ακολουθίας που περιέγραψα – μεταρρυθμίσεις, πρόγραμμα, εξέταση του ζητήματος του χρέους και μείωση αυτού – όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συμφωνήσουν. Η εκτίμησή μου, καθώς και της Επιτροπής, είναι ξεκάθαρη: Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί εγγύηση, προσδίδει ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα..

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε:
-Εργαζόμαστε προς τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.Σχετικά με το χρέος και τις προϋποθέσεις αποπληρωμής αυτού, αναφέρεται ξεκάθαρα στα συμπεράσματα του Eurogroup ότι θα εξετάσει το θέμα σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Συνεπώς, υπογραμμίζοντας όσα προανέφερε ο Επίτροπος Moscovici, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούν με σοβαρότητα προς την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Ως προς το χρέος και τις προϋποθέσεις αποπληρωμής του, αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή δεν είναι πιστωτής της Ελλάδας – τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι οι πιστωτές και είναι στη δική τους αρμοδιότητα να ορίσουν τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι.