Μια μάχη για γερά νεύρα ξεκίνησε στη συντηρητική παράταξη. Η κούρσα της διαδοχής στη Ν.Δ. μπορεί να ξεκίνησε ως αγώνας ταχύτητας, αλλά εκ των πραγμάτων εξελίσσεται σε δρόμο αντοχής, όπου όμως πέρα από την προεκλογική προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων με ομιλίες, περιοδείες και συνεντεύξεις, έχουν αρχίσει και τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη με διαρροές, καρφιά και υπονοούμενα!

Η εσωκομματική αναμέτρηση άρχισε κυριολεκτικά την βραδιά των εκλογών με την αμφισβήτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Απ’ όσα ακολούθησαν τις πρώτες ημέρες μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. φαινόταν ότι όλα θα είχαν τελειώσει πολύ σύντομα, το αργότερο σε μια χρονική απόσταση μόλιςτριών ή τεσσάρων εβδομάδων.

Με όσα συνέβησαν όμως τις τελευταίες ημέρες και την αλλαγή των δεδομένων, η μάχη των δελφίνων – ή μάχη των γενεών κατ’ άλλους- μετετράπη απόκούρσα διαδοχής σε αγώνα αντοχής!

Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση θα καταθέτει στη Βουλή κρίσιμα νομοσχέδια που απορρέουν από το τρίτο πρόγραμμα που υπεγράφη και ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ασχολείται με τα του οίκου της και θα έχει να διαχειριστεί τα εσωκομματικά της ζητήματα.

Η συντηρητική παράταξη επί της ουσίας έχει μπροστά της έξι εβδομάδες έως την 22α Νοεμβρίου, ημέρα του πρώτου γύρου και επτά έως τον επαναληπτικό εάν χρειαστεί, ένα υπεραρκετό χρονικό διάστημα για να βαθύνει το χάσμα μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών.

Αυτή η περίοδος είναι αρκετή για να κλιμακωθεί και η αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών τους, που έχουν ήδη έχουν αρχίσει να ανταλλάσσουν τα πρώτα πυρά. Εξάλλου, τα στελέχη της, μπορούν να «στήνουν καβγά στο δευτερόλεπτο» και όπως παρατηρεί έμπειρο στέλεχος, «μέσα σε έξι – επτά εβδομάδες προλαβαίνουμε να γίνουμε μαλλιά- κουβάρια».

Η ανησυχία είναι έκδηλη για τις πληγές που μπορεί να αφήσει αυτή η διαδικασία, αλλά το κυριότερο για την ενότητα της παράταξης την επόμενη μέρα, αν και όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί, διαμηνύουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα την επομένη των εσωκομματικών εκλογών.

«Η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη», τονίζει σε παρέμβασή του μέσω Facebook ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, την ώρα που κλιμακώνεται η εσωκομματική προεκλογική μάχη για την ηγεσία του κόμματος. «Η 22η Νοεμβρίου θα είναι μια γιορτή για τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πεπεισμένος πως όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων, θα συμφωνήσουμε άμεσα και στις υπόλοιπες διαδικασίες. Με ηρεμία και ψυχραιμία θα πορευτούμε στην αναγέννηση της παράταξης» σημείωσε.

Υπό τη σκιά του προβληματισμού και της ανησυχίας για το αύριο της Ν.Δ., οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν αρχίσει, εκτός από τις συνεντεύξεις τους, τις περιοδείες και τις ομιλίες, με τον κ. Μεϊμαράκη όμως μέχρι στιγμής να επιμένει να κινείται πιο θεσμικά και επενδύσει στην παρουσία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρεί συνεχώς να υπενθυμίζει με τις κινήσεις και τις δηλώσεις του, ότι αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άρα έχει επιλέξει κυρίως να μην μιλάει για τα εσωκομματικά και να επιτίθεται στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, την ίδια στιγμή το κλίμα είναι πολύ κακό με τον Αντώνη Σαμαρά, αφού ο κ. Μεϊμαράκης αφήνει αρκετές αιχμές για μια σειρά ζητημάτων, ενώ οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων στήριζαν τα τελευταία χρόνια τον πρώην Πρωθυπουργό βρίσκονται ανά την επικράτεια στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και κάποιοι συντάσσονται με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Ακόμα και αιχμές άφησε χθες για τα οικονομικά του κόμματος, λέγοντας ότι δεν του δόθηκε όταν ανέλαβε το τιμόνι της Ν.Δ., οικονομικός απολογισμός.

Την ίδια στιγμή αίσθηση και πολλές συζητήσεις στο εσωκομματικό πεδίο προκάλεσε η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη να ζητήσει να εγκαταλείψουν το κόμμα 87 αποσπασμένοι, εκ των οποίων ορισμένοι είναι σε θέσεις κλειδιά και εμπλέκονται και στην εκλογική διαδικασία.

Η ένταση είναι μεγάλη, ενώ τις προηγούμενες ημέρες έγινε μεγάλη συζήτηση για το γεγονός ότι ο κ. Μεϊμαράκης χρησιμοποιεί τα γραφεία της Ν.Δ. και άρα όλο το μηχανισμό στηρίζοντας την υποψηφιότητά του. Ο ίδιος, θέλοντας να γυρίσει το κλίμα, πρότεινε χθες να έχουν όλοι οι υποψήφιοι γραφεία στο κόμμα και να έχουν και εικόνα των οικονομικών της Ν.Δ.

Πάντως, αν και η ημερομηνία των εκλογών έχει οριστικοποιηθεί η επόμενη μάχη θα γίνει μεθαύριο Δευτέρα στην Εφορευτική Επιτροπή, για το αντίτιμο της συμμετοχής στις εκλογές, αφού υπάρχει διάσταση απόψεων για το πόσο πρέπει να πληρώσουν τα μέλη και οι φίλοι.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας εγκαινίασαν και επίσημα την προεκλογική τους εκστρατεία με ομιλίες ο πρώτος στον Πολυχώρο του «Ελληνικού Κόσμου» και ο δεύτερος στην Πάτρα, ενώ όλοι άρχισαν να αποκαλύπτουν την ιδεολογική τους ταυτότητα και να δημοσιοποιούν τα βασικά χαρακτηριστικά του κόμματος που θέλουν να διαμορφώσουν, εφόσον εκλεγούν στην ηγεσία του.

Στην εκδήλωση του κ. Μητσοτάκη, απουσίαζε η αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ενώ χαιρέτησε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη και δεν ήταν παρόντα επώνυμα στελέχη, αν και υπήρχε πλήθος κόσμου. Με βασικό σύνθημα, «η Νέα Δημοκρατία από την αρχή», ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα ξανακάνει το κόμμα πλειοψηφικό και υποσχέθηκε να «ξαναφέρει το χαμόγελο στα χείλη του Νεοδημοκράτη». «Ως πρόεδρος θα ξανακάνω τη ΝΔ κόμμα εξουσίας» είπε. Υπεραμύνθηκε της ανάγκης ανανέωσης του κόμματος και της ανάπτυξης στην κοινωνία, ενώ πρότεινε τις βασικές –κατά τη γνώμη του- αλλαγές για τη λειτουργία της ΝΔ, ανάμεσα στις οποίες, συμπεριλαμβάνονται η συναπόφαση της κοινωνίας στην επιλογή των βουλευτών για τα ψηφοδέλτια και στη θεσμοθέτηση θητείας για τον πρόεδρο του κόμματος, ενώ μίλησε για τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών για όλους και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μεταξύ πολιτών και πολιτικών.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιτζικώστας, έχοντας δίπλα του στην Πάτρα, τους βουλευτές, Αννα Ασημακοπούλου, Ανδρέα Κατσανιώτη και Νότη Μηταράκη και τους πρώην βουλευτές, Κώστα Μαρκόπουλο, Γιώργο Νταβρή και Θανάση Νταβλούρο, δεσμεύτηκε ότι θα «αγκαλιάσει όλη την κοινωνία» εφόσον κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές. «Το καινούργιο έρχεται. Το φέρνουμε εμείς. Μαζί χτίζουμε το αύριο της παράταξής μας» είπε, μίλησε για μίλησε για «κόμμα ανοιχτό- συμμετοχικό» και ανέφερε πως αυτό που σχεδιάζει είναι «μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία που δεν βάζει ταμπέλα στον εαυτό της, ούτε στον κόσμο της».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης που είχε χθες συναντήσεις με εθελοντές, εμφανίζεται αισιόδοξος και ξεκινάει με πούλμαν, σε μια αμερικάνικου τύπου εκστρατεία, την πορεία προς τον λαό της Ν.Δ. όπως λέει για να σφίξει χέρια, να συνομιλήσει μαζί τους, ώστε να αποκτήσει ο καθένας, ακόμα και ο πιο ταπεινός το δικαίωμα να ηγηθεί ενός κόμματος.