Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στα μέτωπα των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας, αναφέρθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης, με αντιπροσωπία από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τέσσερις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, που επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο.

Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν, πέραν του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντέηβιντ Πηρς, οι γερουσιαστές Ζαν Σαχίν, Ειμί Κλόουμπασαρ, Ελίζαμπεθ Γουώρεν και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Ρίτσαρντ Ντέρμπιν.

Συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα του χρέους, όπου η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε τις αρνητικές συνέπειες που έχει αυτό στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και άρα την αναγκαιότητα να υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία ελάφρυνσης του βάρους.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων η εξυπηρέτηση του χρέους μπορεί να προχωρήσει ομαλά.

Η αμερικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Ο υπουργός τόνισε, ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων είναι πλέον ευρύτερη. Εκτίμησε δε, ότι αυτό, σε συνδυασμό με την εξάλειψη του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια αναβάθμισης της θέσης της Ελλάδας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, με την κατασκευή και διέλευση αγωγών από ελληνικό έδαφος. Η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το θέμα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, μετά και την εκλογή της νέας ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων – εξέλιξη που ο υπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι θα προχωρήσει η επίλυση του προβλήματος, που χρονίζει επί δεκαετίες.

Τέλος, σημαντικό ήταν το ενδιαφέρον των αμερικανών Γερουσιαστών για το προσφυγικό πρόβλημα. Αύριο μάλιστα, θα επισκεφτούν το νησί της Λέσβου. Χαιρέτησαν τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την ευαισθησία που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός, παρά τα προβλήματα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Υποστήριξαν ότι η κρίση ανέδειξε τη σημασία και την αξία της Ελλάδας ως φίλου και συμμάχου στην περιοχή.