Σε ένα πολυπαραγοντικό παιχνίδι με στοιχεία υψηλής κρισιμότητας για την τύχη της χώρας εμπλέκεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς δανειστές, επίδοξοι επενδυτές, τραπεζίτες και η αγορά αναμένουν – με επίγνωση των επιπτώσεων – την επίλυση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων προς ενεργοποίηση και υλοποίηση της συμφωνίας του καλοκαιριού και του μνημονίου που την ακολούθησε.

Μετά και την νέα παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο αφενός βλέπει νέο χρηματοδοτικό κενό και αφετέρου δηλώνει πως δίχως αναδιάρθωση του χρέους δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση τελεί υπό ασφυκτική πίεση.

Προτεραιότητα βασική είναι μεν η ψήφιση των προαπαιτουμένων σε δύο δόσεις, μία με το πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και μία επόμενη – και κρισιμότερη – τον Νοέμβριο, όπου και θα έλθουν προς συζήτηση οι πλέον επώδυνες ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων και το ασφαλιστικό.

Υπό τις συνθήκες αυτές η κυβέρνηση αναμένει με αγωνία την εξέλιξη στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου πέρα από τις κοινοβουλευτικές κορώνες, οι αποφάσεις είναι σύνθετες, λαμβάνονται εκτός Αθηνών και από άλλα κέντρα (ΕΚΤ, ESM, Κομισιόν κλπ.) και οι εξελίξεις δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένες και απλές.

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις προς τους δανειστές, κατά αρχάς ως προς την ταχύτητα στην υλοποίηση της συμφωνίας και εν συνεχεία ως προς την δυνατότητά της να ασκήσει την διακυβέρνηση και να διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις του προηγούμενου διαστήματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και την προσήλωσή της στα συμφωνημένα.

Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά εντός και εκτός Ελλάδος, τα προαπαιτούμενα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα και στην πραγματικότητα τα δύσκολα για την κυβέρηση και την χώρα ξεκινούν αμέσως μετά την ψήφισή τους και έως το τέλος του χρόνου.
Εως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (και) η ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών, προκειμένου να διαφανεί αν η έναρξη μίας συζήτησης για το χρέος θα είναι βάσιμη και εφικτή, ή απλώς μία επιθυμία που θα παραπεμφθεί για μία ακόμη φορά στο μέλλον