Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων. Ψήφισαν συνολικά 299 βουλευτές, υπέρ ψήφισαν 155 βουλευτές και κατά 144.

«Αυτή η Βουλή κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Εντονη αντιπαράθεση

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τακτική «σκληρού ροκ» με …εξαίρεση το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους επιλέγει η ΝΔ έναντι της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε κατά την σφοδρή αντιπαράθεση που είχε στην Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Με φόντο τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τα μέτρα που φέρνει το νέο μνημόνιο, αλλά και …τα εσωκομματικά της ΝΔ, η σύγκρουση των δυο ανδρών υπήρξε έντονη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να διαμηνύει στον πρωθυπουργό ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει νέους φόρους και νέες περικοπές: «Προχωρήστε μόνοι σας, ψηφίστε και εφαρμόστε ό,τι υπογράψατε», του είπε, ενώ για το θέμα του χρέους ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «εμμένουμε και είμαστε μαζί σας στην διευθέτηση του χρέους», όμως «η βιωσιμότητα του χρέους επιδεινώθηκε». «Οι εγκληματικοί χειρισμοί σας προκάλεσαν νέες δανειακές ανάγκες», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι «το ΄΄κούρεμα΄΄ του χρέους αποκλείεται ρητά με τη συμφωνία που κάνατε». Μάλιστα επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι ενώ από την προεκλογική περίοδο «σας καλούσαμε να βρούμε ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης εσείς μας διώχνατε».

Το ζήτημα του χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο της «κόντρας» ανάμεσα στους δυο πολιτικούς με τον κ. Τσίπρα να εγκαλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «για άλλη μια φορά προέβη σε ένα ατόπημα» λέγοντας για το μείζον εθνικό θέμα του χρέους ότι «τίποτα δεν άλλαξε, ότι όχι μόνο δεν κέρδισε κάτι η χώρα αλλά είμαστε σε χειρότερη θέση». «Για κακή σας τύχη η δήλωση αυτή έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά την ιστορική ομιλία του Ολάντ που αναδεικνύει ως μείζον θέμα για την Ευρώπη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους». «Με ποιους είστε σε αυτή την εθνική μάχη; Με τις συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη;», τον ρώτησε ο κ. Τσίπρας δηλώνοντας ότι: «Ανοίξαμε ρωγμές και θα την πετύχουμε αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια είτε την στηρίξετε είτε όχι».

Ο κ. Μεϊμαράκης αντέδρασε ρωτώντας τον πρωθυπουργό: «Είπα εγώ να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος; Ίσα-ίσα, γιατί μας φεσώσατε με άλλα 90 δισ.». «Θέλετε να πάτε μόνος σας; Ας πάτε. Βλέπω ότι τα έχετε βρει και με τον Ολάντ. Ξεχάσατε τον ΄΄Ολανδρέου΄΄», του είπε και τόνισε ότι: «Με συναίσθηση ευθύνης κάτσαμε δίπλα σας και απέναντί σας. Εσείς μας κλωτσήσατε. Εσείς μας διώξατε. Εσείς δεν θέλατε τη συναίνεσή μας. Τώρα μας θέλετε; Αν μας θέλετε, πέστε το. Αλλάξατε άποψη; Δεν σας φτάνουν τα ΄΄μαξιλαράκια΄΄ και πάτε να βρείτε από την ΝΔ;». Ενώ συμπλήρωσε: «Εμείς θα το σκεφτούμε κ. Τσίπρα αν μας κάνετε μια πρόταση η οποία θα είναι θετική για τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής πάτε αρνητικά και σας λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης».

«Να μην υπερασπίζεται μια αδιέξοδη τακτική και στρατηγική των προηγούμενων κυβερνήσεων», τον κάλεσε ο πρωθυπουργός καλώντας τον να έρθει «τουλάχιστον σε αυτό το θέμα να συμβάλλετε για να φύγει αυτός ο βραχνάς από τον λαιμό της κοινωνίας».

Και ο κ. Μεϊμάράκης του αντέτεινε: «Πάμε μαζί να δούμε πώς θα γίνει αυτό για την διαχείριση του χρέους. Δεν είδα όμως να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν είδα να μας καλείτε στις συναντήσεις και τις συζητήσεις με τους δανειστές. Αυτά τα κάνατε μόνοι σας». Ενώ πρόσθεσε: «Σε αυτή την προσπάθεια πάμε μαζί αλλά πρέπει να μας καλέσετε για να έρθουμε. Και όχι μόνο δεν μας καλείτε, αλλά και όπου λέμε να σας βοηθήσουμε μας διώχνετε. Λοιπόν έχετε ξεκαθαρίσει πως δεν μας θέλετε. Αφού δεν μας θέλετε, τί κόπτεσθε; Και τί λέτε πώς θα σας συμπεριφερθούμε; Σας συμπεριφερόμεθα ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση: λέμε ναι στα θετικά, όχι στους φόρους και τ’ αρνητικά».

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν και τα εσωκομματικά της ΝΔ ενόψει της διαδοχής με τον κ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει την τοποθέτηση του αρχηγού της ΝΔ «προεκλογική ομιλία», κάτι που εξόργισε τον κ. Μεϊμαράκη. «Μπορεί να είστε σε προεκλογική περίοδο -άκουσα κι εσάς και τον κ. Μητσιτάκη και τον κ. Γεωργιάδη- και αυτό σας αναγκάζει να έχετε μια προεκλογική ρητορική», του είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι έγιναν εκλογές και μάλιστα μετά από την υπογραφή μιας δύσκολης συμφωνίας με τον λαό να τα γνωρίζει όλα.

Ο κ. Μεϊμαράκης τον κατηγόρησε για ευθεία ανάμειξη στα εσωκομματικά της ΝΔ και δήλωσε ότι «όποιος και να είναι πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ενωμένη, συγκροτημένη και θα έχει την ίδια άποψη». «Λάθος να αναμειγνύεστε. Δεν περίμενα ότι θα πέφτατε τόσο χαμηλά. Εσείς θα μας πείτε τι θα κάνουμε; Κομμένο το καλαμπούρι κι αυτό το παραμύθι», είπε εκνευρισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ, αναγκάζοντας τον κ. Τσίπρα να επανέλθει για να του πει ότι δεν είχε καμία διάθεση ανάμειξης στα εσωκομματικά της ΝΔ. «Είμαι υπέρ της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία και μπράβο σας και δεν υπάρχει κανένα θέμα που έχετε εσωκομματικές εκλογές. Κακώς το εκλάβατε ως ανάμειξη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα ο κ. Μεϊμαράκης δίνοντας το στίγμα της ΝΔ είχε δηλώσει ότι «εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο και απορρίπτουμε ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις». «Εκφράζουμε την σύγχρονη κεντροδεξιά με επίκεντρο τον άνθρωπο. Εσείς;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι: «Ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που συμφωνήσατε αλλά ί εμείς δεν θα σας την δώσουμε. Αυτές οι πολιτικές είναι δικές σας».

Η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Η τριήμερη διαδικασία άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκε χθες με ομιλίες υπουργών και βουλευτών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Διαβάστε τις ομιλίες των υπουργών και των βουλευτών

Γ.Σταθάκης: Μικρότερη των προβλέψεων η ύφεση το 2015

Θ.Τζάκρη: Η βιομηχανία κεντρικός άξονας στο νέο παραγωγικό μοντέλο



Α. Ξανθός: Μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» εντός του μνημονίου

Αναγνωστοπούλου: Αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης διοικήσεων των πανεπιστημίων

Παπαγγελόπουλος: Αυστηρή προειδοποίηση προς όσους παρεμποδίζουν το έργο της Δικαιοσύνης

Βενιζέλος: Η χώρα θα σέρνεται η εκκρεμότητα θα διατηρείται


Κατρούγκαλος: Δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις στις συντάξεις

Μουζάλας: Εντός διμήνου θα λειτουργούν τα «hot spots» στην Ελλάδα

Kαυγάς Παπαγγελόπουλου – Αθανασίου στη Βουλή

Οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

Ξανανοίγει η κυβέρνηση το θέμα του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό

Κόλλια-Τσαρουχά: Ζητά ενισχυμένες αρμοδιότητες στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης

Α. Ξανθός: Μέτρα με «κοινωνικό πρόσημο» εντός του μνημονίου

Τόσκας: Η ΕΥΠ γίνεται Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας

Γ. Σπίρτζης: Δεν κάνουμε ανάπτυξη κλείνοντας αγορές για λίγους


Ύμνοι Δρίτσα για αξιωματικό Λιμενικού που έσωσε δεκάδες μετανάστες