Συντονισμένη προσπάθεια για την ανάπτυξη της Σύρου και την τουριστική αναβάθμιση του νησιού έχει ξεκινήσει ο δήμος Ερμούπολης. Στα πλαίσια αυτά αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σύρου –Ερμούπολης και του Ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ) .
Το σύμφωνο συνεργασίας αφορά σε κοινές δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού και της επιστήμης και αποτελεί επιστέγασμα των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών.
Επιδίωξη της συνεργασίας αποτελεί και η προβολή των μουσείων που φιλοξενούν το πλούσιο αρχαιολογικό, ιστορικό και λαογραφικό υλικό, όπως επίσης και των αρχαιολογικών χώρων που αποδεικνύουν την αδιάλειπτη παρουσία του ανθρώπου στη Σύρο από την προϊστορική εποχή.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τα 1.200 και πλέον νεοκλασικά κτίρια στην Ερμούπολη και στα χωριά της Σύρου, τα οποία ο Δήμος Σύρου –Ερμούπολης επιθυμεί να αναδείξει τουριστικά, καθώς διασώζουν μνήμες από ολόκληρη την ιστορία του νησιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στον κινέζο Πρέσβη, κ. Zou Xiaoli, προκειμένου να επισκεφθεί τη Σύρο, ώστε και η Κινεζική Πρεσβεία να συμβάλει επικουρικά από την πλευρά της στην ευόδωση της συνεργασίας.
Στο ίδιο πλαίσιο της ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών και προσέλκυσης τουσριστών εντάσσεται και η επίσκεψη του αμερικανού πρέσβη στη Σύρο, κ. David Pearce,καθώς και η πρόθεση συνεργασίας με γερμανικά τηλεοπτικά μέσα.