Με την φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η συζήτηση στη Βουλή, επί των προγρμματικών προτάσεων της κυβέρνησης.

Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και του Πρωθυπουργού.

Την Τρίτη η συζήτηση συνεχίστηκε με τις ομιλίες υπουργών της κυβέρνησης και βουλευτών όλων των κομμάτων συνεχίζεται την Τρίτη η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Η τριήμερη διαδικασία άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.



Σε κλίμα υποτονικό διεξάγεται στην Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ωστόσο, το «μήνυμα» που εκπέμπουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης προς την κυβερνητική πλειοψηφία είναι κοινό: καμία περίοδος χάριτος. Όπως τόνισαν μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον μόνη της και θα κριθεί αυστηρά. «Η παράταξή μας δεν θα αφήσει την χώρα απροστάτευτη», σημείωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «τα ψέματα τελείωσαν» και διεμήνυσε προς την κυβέρνηση ότι «δεν πρόκειται να έχετε ούτε μια ημέρα περίοδο χάριτος» και ότι το κόμμα της θα ασκήσει σκληρή δομική αντιπολίτευση.

Ως «παράδειγμα αποποίησης ευθυνών» εμφάνισε τον Αλ. Τσίπρα ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Τασούλας, κατηγορώντας τον ότι επιβάλλει επιβαρύνσεις 6,5 δις. ευρώ και φέρνει με το σχέδιο προϋπολογισμού ύφεση και ανεργία. Μάλιστα ως αντίθετο παράδειγμα επικαλέστηκε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ο οποίος τον Απρίλιο του 1932 είχε εκφωνήσει τον επικήδειό του ως απάντηση στον Αλέξανδρο Παπαναστασίου που τον είχε κατηγορήσει ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του και ότι είναι μοιρολάτρης. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να παραδεχθούμε ότι εμείς ευθυνόμαστε για ό,τι συμβαίνει στη χώρα», σημείωσε ο κ. Τασούλας.

Αλλά και από την πλευρά του ΠαΣοΚ, το οποίο μαζί με τη ΝΔ και το Ποτάμι στήριξαν στην προηγούμενη Βουλή το μνημόνιο Τσίπρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ο Αν. Λοβέρδος αναφερθείς στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, μνημόνευσε και εκείνος μια φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου που έλεγε «αποτυγχάνουμε ενθουσιωδώς». «Αυτός που υποσχέθηκε πολλά μπορεί να κέρδισε προς το παρόν την εύνοια του λαού, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα τιμωρηθεί σκληρά από τον ίδιο τον λαό», είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, επισημαίνοντας ακόμα ότι «ο λαός σας τα έδωσε όλα, ό,τι του ζητήσατε, αλλά θα σας ζητήσει πλήρη ευθύνη και χρόνο δεν έχετε». «Ότι σπείρατε αυτό θα θερίσετε μόνοι σας», κατέληξε δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις και παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από την «πρόσκληση» που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας για «ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Λυκούδης ο οποίος ανέφερε ότι «οι πολίτες έδωσαν στον κ. Τσίπρα ακριβώς αυτό που ζήτησε -να κυβερνήσει μόνος του». Και συμπλήρωσε: «Θα κυβερνήσετε μόνοι σας και θα κριθείτε». Ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν είναι σε θέση να κάνει ούτε έναν τίμιο πολιτικό διάλογο».

Αλλά και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδης αν και δήλωσε ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται να ασκήσει στείρα αντιπολίτευση», τόνισε ότι «δεν πρόκειται να μετέχουμε στις υπαρξιακές αναζητήσεις της κυβέρνησης» και κάλεσε την κυβέρνηση «να επιδείξει γενναιότητα η κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». Είπε δε ότι δεν είναι καθόλου καλός οιωνός «η παροχολογία μέσω των ΄΄παράλληλων δράσεων΄΄ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός». «Η μπάλα είναι στο γήπεδό σας», τόνισε ο νεοεκλεγείς βουλευτής.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την αντιλαϊκή λαίλαπα των τελευταίων χρόνων, υπογραμμίζοντας ότι για το ΚΚΕ η απάντηση στο βασικό ερώτημα για το ποιος είναι ο στόχος της αντιλαϊκής επίθεσης που συνεχώς διευρύνεται, είναι: η προστασία, η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων.

Για «έξωθεν επιβεβλημένη αναγκαιότητα που πρέπει να υπερβούμε αντιτάσσοντας ισοδύναμα μέτρα», έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη επιχειρώντας να δικαιολογήσει την μνημονιακή στροφή του κόμματός της και την υπογραφή του τρέχοντος προγράμματος, η επιτυχής πρώτη αξιολόγηση του οποίου τέθηκε από τον πρωθυπουργό ως πρώτη προτεραιότητα και «κλειδί» για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες εξελίξεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και την εκκίνηση της αναπτυξιακής μηχανής της ελληνικής οικονομίας.

Για «κυβέρνηση οπερέτα», μίλησε ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή βάζει στα ολυμπιακά ακίνητα λαθρομετανάστες, όπως τους αποκάλεσε.

Κ. Μητσοτάκης: Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις η Νέα Δημοκρατία, όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας: «Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές σας δηλώσεις, γιατί δεν έχετε ούτε το σχέδιο ούτε τη θέληση ούτε τα στελέχη για να βγει η χώρα από την κρίση».

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο κ. Tσίπρας «πασπάλισε με αριστερή χρυσόσκονη ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας στη Βουλή είπε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2016 , αλλά το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών δεν λέει κάτι τέτοιο, όπως και με τις υποσχέσεις για τη μείωση της ανεργίας.

«Συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο» αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και συνέχισε: «Μήπως ο υπουργός Οικονομικών υπονομεύει τον Τσίπρα, μήπως δείχνει τα δόντια της η ομάδα των 53, ή απλά λέει την αλήθεια;».

«Πότε διαταράχθηκε η οικονομική σταθερότητα, όμως; Ποιος έκλεισε τις τράπεζες;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «πράγματι, σώσατε τη χώρα με τις δικές μας πλάτες την τελευταία ώρα. Αλλά δεν θα σας πούμε μπράβο γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι ο λαός σας έχει ανταμείψει».

Άσκησε, δε, κριτική για το θέμα της ανάπτυξης, λέγοντας ότι για εκείνον ισοδυναμεί με τη λέξη «δουλειά, δουλειά, δουλειά». Επίσης, τόνισε ότι «δεν έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός αν μπορεί η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις επενδύσεις και δεν είχε τις απαντήσεις στον κ. Κλίντον, όχι γιατί δεν ξέρει καλά αγγλικά, αλλά γιατί δεν τις είχε ούτε στα ελληνικά».

Ζουράρις μαινόμενος για την «τρίτη μικρασιατική καταστροφή της γλώσσας»

Επίθεση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εξαπέλυσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «μπουρδιστάν» και «κατιναριό».

Αφορμή της έντονης κριτικής του κ. Ζουράρι ήταν τα σχολικά βιβλία του 2006, τα οποία χαρακτήρισε ως «την τρίτη μικρασιατική καταστροφή της γλώσσας», σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει αφαιρεθεί ακόμη και ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα που αναφέρεται σε μουσουλμάνους κατακτητές».

«Ο ιδρυτικός λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα – μετά φράση «ύστερα ήρθαν οι μουσουλμάνοι», μετά από αυτό έκοψαν επειδή έλεγε έκοβαν τις γλώσσες του λαού – δεν τους άρεσε γιατί ήταν νεωτερικόν, και το αντικατέστησαν με αυτό το «μπουρδολόγιο»», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζουράρις.

Ακόμα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι 44 δημοτικά τραγούδια αντικαταστάθηκαν με συνταγές μαγειρικής, ενώ σημείωσε ότι με τον τρόπο που διδάσκονται τα παιδιά της 6ης δημοτικού την προστακτική, «παθαίνεις 4 εγκεφαλικά καθώς βασίζονται στις οδηγίες χρήσεως ηλεκτρικής καφετέριας».

«Αυτό το βλακόμετρο αυτού του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου ευτυχώς οι δάσκαλοι δεν το εφαρμόζουν», ανέφερε ο κ. Ζουράρις ενώ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «ε άι σιχτίρ πλέον».