Μετά την πρώτη προθεσμία αξιολόγησης της κυβέρνησης του σε έξι μήνες, την οποία περιέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Αλ. Τσίπρας προσδιόρισε το προσεχές 20μηνο ως διάστημα κρίσιμο για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής του.

Κατά τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς θέλησε να δείξει ότι και για το επόμενο ενάμισυ έτος δεν θα πρέπει να αναμένει κάποιος θαύματα και βελτιώσεις, ενώ ουσιαστικά έδειξε πως θεωρεί το διάστημα αυτό του 20μήνου ως χρονικό περιθώριο για την απόδοση της κυβέρνησής του.
«Στόχος , μέσα στους επόμενους 20 μήνες να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων το βράδυ της Δευτέρας και συμπλήρωσε:
«Με ορίζοντα τους επόμενους είκοσι μήνες, έχουμε μετά τη ταχύτατη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τρείς άμεσες προτεραιότητες :
– Η απομείωση του χρέους: Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση αυτή με προτάσεις: επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος.
– Η ανακεφαλαιοποίηση του Τραπεζικού συστήματος: Οι Τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ.
– Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων: Συγκροτείται Ειδικός Φορέας Προσέλκυσης Επενδύσεων ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία, την εκπόνηση και την ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων, τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου, τη δημιουργία και προστασία των ελληνικών brands και την ενίσχυση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων».
Μίλησε δε και για «ανοιχτά σημεία της συμφωνίας» (της 12ης-13ης Ιουλίου) για τα οποία όπως ανέφερε «έχουμε μπροστά μας τέσσερις μεγάλες μάχες».
Ειδικότερα αναφέρθηκε στα εξής σημεία και τις αντίστοιχες επιδιώξεις της κυβέρνησης:
1) Κόκκινα δάνεια. «Επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας, για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και να αποτρέψουμε τη δυνατότητα αγοράς δανείων από τα λεγόμενα distress funds».
2) Επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας: «Κύριος στόχος μας εδώ είναι η επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των προστατευτικών ρυθμίσεων για τη μισθωτή εργασία. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση διακρίσεων για τους νέους εργαζόμενους».
3) Δημόσιος Χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. «Παρουσίαση ρεαλιστικού, εναλλακτικού σχεδίου που θα εξασφαλίζει το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας».
4) Νέο Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. «Στην διαπραγμάτευση να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τις υποχρεωτικές ιδιωτικοποιήσεις και να εξασφαλιστούν οι όροι, ώστε η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας να γίνεται με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».
Παράλληλα, στην χαρακτηριστικότερη ίσως πολιτική αναφορά της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας έδειξε πως επιδιώκει την έναρξη της συζήτησης για ευρύτερη συνεργασία «των προοδευτικών δυνάμεων».
«Χρειάζεται στα μέτωπα αυτά να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Η κοινή δράση προοδευτικών και αντινεοφιλελεύθερων δυνάμεων , όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη», σημείωσε.