Σε ισπανικό έδαφος, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 20 και 21 θα βρεθούν, οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία της Ν.Δ. με πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία του κόμματος, ο κ. Μεϊμαράκης και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης θα συμμετάσχουν στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στη Μαδρίτη για να ενισχυθεί ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας θα κληθεί και στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες, αν και δεν είναι μέλος της, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με κομματικά στελέχη. Ουσιαστικά θα πρόκειται για την πρώτη πολιτική αναμέτρηση των τεσσάρων υποψηφίων ενώπιον των βουλευτών, στους οποίους και θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. «Πρέπει να ακούσουμε τις θέσεις του, αν συμφωνεί με το Μνημόνιο και τι θεωρεί ότι πρέπει να κάνει η ΝΔ στους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Την ίδια στιγμή, για να μην περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι εκμεταλλεύεται ο κ. Μεϊμαράκης, ως προεδρεύων της Ν.Δ., την διαδικασία της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να ενισχύσει την θέση του στην κούρσα της διαδοχής, αποφασίστηκε να οριστούν για την κοινοβουλευτική μάχη, ως κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι, οι κκ. Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

Η Ν.Δ. κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή θα υψώσει υπέρμετρα τους τόνους κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δίνοντας και το στίγμα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα έως την ημέρα εκλογής του νέου της αρχηγού και θα καταψηφίσει, όπως είναι αυτονόητο, τις προγραμματικές δηλώσεις.

Παρά τις κινήσεις του κ. Μεϊμαράκη για να ενισχυθεί ο πολιτικός πολιτισμός και να μην δοθεί η εντύπωση στην κοινή γνώμη ότι στη Ν.Δ. μαίνεται πόλεμος, η επόμενη εστία έντασης ενδεχομένως να είναι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι κκ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. για τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων, ενώ ο πρώτος θέτει την 15η Νοεμβρίου ως την καλύτερη ημερομηνία. Επίσης και οι δυο θέλουν να στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα και όχι μόνο σε οργανώσεις, αλλά και σε δημαρχεία, κ.α. και εμμένουν πως πρέπει να υπάρξει χαμηλό αντίτιμο για να προσέλθει όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι.

Το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών είναι ανοικτό και την τελική απόφαση θα την λάβει εντός των επομένων εικοσιτετραώρων, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης το μεσημέρι της Δευτέρας και στη σκιά των όσων λέγονται για παρασκηνιακές συγκρούσεις, ξεκαθάρισε και έριξε τους τόνους: «Ας γίνει ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν…Επειδή ειπώθηκε ότι βιάζομαι και θέλω κλειστή διαδικασία. Το αντίθετο…Δεν ασχολούμαι με τα διαδικαστικά. Θέλουν πολλές κάλπες; Ναι. Θέλουν εκλογές τώρα, τον Δεκέμβριο, του χρόνου. Όποτε θέλουν…». Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο εκπρόσωπός του στην ΚΕΦΕ θα εισηγηθεί να ισχύσει ό,τι ίσχυσε και στην εκλογή του 2009, δηλαδή να μην καθυστερήσει η διαδικασία.

Μια ακόμα διάσταση της εσωκομματικής διαδικασίας αφορά τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, όπως προτείνουν στελέχη, όπως π.χ. ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι δεν διαφωνεί, αν και προτιμά τη διεξαγωγή δυο μεγάλων ανοικτών συνδιασκέψεων, όπου θα συμμετέχουν όλα τα μέλη του κόμματος ή και απλοί πολίτες για να ακούσουν τις θέσεις των υποψηφίων αρχηγών.

Παρά τα όσα γίνονται στο παρασκήνιο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, οι υποψήφιοι κινούνται με πολιτικό πολιτισμό, ενώ ενδιαφέρον είχε η κίνήση του κ. Τζιτζικώστα να τηλεφωνήσει στον κ. Μεϊμαράκη για να αποδεχθεί την πρότασή του να παραστεί στην Κ.Ο.της Ν.Δ. και να μιλήσει.

«Βαγγέλη καλησπέρα. Πολύ καλή η πρότασή του να συζητήσουμε όλοι μαζί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Είναι πράγματι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί τις συνέπειες του Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Είμαι στη διάθεσή σου ακόμα και σήμερα το βράδυ να έρθω στη διευρυμένη σύσκεψη, ή αύριο, ή όποτε μου πεις για ΚΟ. Σήμερα, κλείσαμε στόματα σε όσους αμφισβητούν την ενότητα της ΝΔ.». Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης φέρεται να του είπε: «Απόστολε, σε ευχαριστώ. Έτσι πρέπει να πάμε. Θα σε ενημερώσω ανάλογα και με τις εξελίξεις για την ΚΟ.