Ηταν ίσως η πιο βαριά και μελαγχολική ορκωμοσία βουλευτών που έγινε ποτέ. Το βάρος των μέτρων βλέπετε, και των προαπαιτούμενων που πρόκειται να ψηφίσουν μόλις αναλάβουν από την προσεχή εβδομάδα πλήρως τα καθήκοντά τους, δεν άφηνε περιθώρια ούτε για αστεϊσμούς, ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε εναγκαλισμούς.

Το μυαλό και η σκέψη τους ήταν στα προαπαιτούμενα για να εισπραχθεί η δόση ώστε να αποφευχθεί το bail in.

Ακόμα και ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δεν έδωσε χώρο σε κανέναν για πανηγυρισμούς. Ούτε καν η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα ήρθε αυτή τη φορά να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού. Οπως και δεν ήρθαν οι σύζυγοι των υπουργών που ήταν στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας προσήλθε στη Βουλή, λίγο πριν αρχίσει η ψηφοφορία, είχε τις τυπικές χαιρετούρες με βουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του ευχήθηκε «καλό κουράγιο»). Κάθησε στα υπουργικά έδρανα και αντάλλαξε μερικές κουβέντες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη και εν συνεχεία βυθίστηκε σε κάτι χαρτιά που είχε μπροστά του, περιμένοντας την είσοδο των μελών της Ιεράς Συνόδου. Τους υποδέχτηκε όλους όρθιος, κάνοντας μάλιστα και μία μικρή υπόκλιση σε κάθε μητροπολίτη που περνούσε από μπροστά του σε ένδειξη σεβασμού. Χαιρέτησε δια χειραψίας μόνον τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η πρώτη διϋπουργική σύσκεψη της νέας κυβέρνησης έγινε πάντως αμέσως μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και έγινε στα… όρθια, δίπλα στο Ταχυδρομείο της Βουλής. Αντικείμενο είχε την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης πήγαν σε μία γωνιά, εγκατέλειψαν τους συγγενείς τους που τους ακολουθούσαν έως εκείνη την ώρα και άρχισαν να εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για το… ΣΔΟΕ και τη λίστα Λαγκαρντ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγγελόπουλος ρωτούσε τι θα γίνει με τις συσσωρευμένες δικογραφίες που έχει στη διάθεσή του το ΣΔΟΕ, τη στιγμή μάλιστα που το ΣΔΟΕ περνά, λόγω μνημονιακής υποχρέωσης στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να προχωρήσουν ταχύτητα οι δικογραφίες αυτές, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας του ζήτησε πρόσθετα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ (δηλαδή πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί έως τώρα και γιατί καθυστερούν τα πρόστιμα), τα οποία και θα τα παρουσιάσει στις προγραμματικές του δηλώσεις.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος πάντως φάνηκε δημοφιλής στη Βουλή. Οι πάντες (περιλαμβανομένων και μελών της Ιεράς Συνόδου) ήθελαν να τον χαιρετήσουν, να τον συγχαρούν, να του ευχηθούν, «καλή δύναμη» και το σημαντικότερο να του πού ότι περιμένουν πολλά απ΄αυτόν στον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης χαμογελούσε και έλεγε: «Μην με βλέπετε έτσι. Οταν βρίσκομαι σε παρέα και μιλώ συνεχώς και κάνω και τα καλαμπουράκια μου, αλλά όταν ασκώ τα καθήκοντά μου είμαι πάντοτε σιωπηλός».
Αυτή ίσως να ήταν και η μόνη κυβερνητική σύσκεψη στη σύντομη και σεμνή διαδικασία της ορκωμοσίας και με θρησκευτικό και με πολιτικό όρκο των 300 της Βουλής. Αν εξαιρέσει κανείς τον Τρ. Αλεξιάδη ο οποίος επιχειρούσε να πείσει τους πάντες (όσους δηλαδή έβρισκε δίπλα του) για την χρησιμότητα του πλαστικού χρήματος στον περιορισμό της τρέχουσας φοροδιαφυγής, φέρνοντας συνεχώς ως παράδειγμα το… «Nammos» της Μυκόνου που εάν πλήρωναν, όπως έλεγε, όλοι όσοι έκαναν τα πάρτι τους εκεί με πλαστικό χρήμα θα είχε εισπράξει τον φόρο από τα τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου και όχι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου που ακόμα εισπράττει. Ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει ορισμένες δυσκολίες, όπως τις χαρακτήριζε, που θα έχει η χρήση πλαστικού χρήματος (και με τις προμήθειες που ζητούν οι τράπεζες, αλλά και με τον φόβο των καταναλωτών ότι η πολιτεία μπορεί ανά πάσα στιγμή, εάν χρωστούν στην εφορία, να τους δεσμεύσει τον λογαριασμό), καθησυχάζοντας τους συναδέλφους του βουλευτές ότι έχει εισηγηθεί στον κ. Τσίπρα να υπάρξει ειδικός λογαριασμός για τις πιστωτικές κάρτες, ο οποίος δεν θα μπορεί να δεσμεύεται.
Κατά τα άλλα η ορκωμοσία των βουλευτών δεν είχε κάτι το ασυνήθιστο, αφού δύο φορές μέσα σ΄ένα χρόνο είχαν και πάλι ορκιστεί βουλευτές. Να σκεφτείτε ότι αυτή τη φορά δεν ήρθαν καν οι συγγενείς τους, παρά μόνον οι συγγενείς των νέων βουλευτών και των υπουργών. Και γέμισε και μ΄αυτούς η Βουλή με 12ποντα, ακριβές τουαλέτες και τσάντες. Ακόμα και ένα… μωρό εμφανίστηκε στη Βουλή, το οποίο το περιέφερε με… καροτσάκι στους διαδρόμους και στο περιστύλιο ένας…Ιταλός, που δεν γνώριζε ούτε αγγλικά, ούτε ελληνικά, και ο οποίος ήταν γαμπρός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δράμα.

Και μέσα σ΄όλα αυτά, νάσου και εμφανίζεται η βουλευτής Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου μ΄ένα κόκκινο της φωτιάς φόρεμα με βαθύ ντεκολτέ και τα φλας των φωτογράφων πήραν φωτιά κλέβοντας την παράσταση από την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη που εμφανίστηκε με total black φόρεμα, 12ποντες γόβες συνοδευόμενη από την κόρη της. Την κυρία Τζάκρη μπορεί να μην την πολυπλησίαζαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την πλησίασαν όμως οι γαλάζιοι. Πρώτος ο Ευ. Μεϊμαράκης έσπευσε να την ασπαστεί, εν συνεχεία η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είπε κάτι του τύπου «το αίμα νερό δεν γίνεται», χωρίς να καταλάβει κανείς γιατί.

Η κυρία Μπακογιάννη, δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από γαλάζιους βουλευτές ποια υποψηφιότητα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θα στηρίξει, πλην όμως έλεγε πως «ακόμα δεν έχει αποφασίσει» κι ας επέμεναν μερικοί ότι στηρίζει την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Και επειδή, πείσμωσε και δεν αποκάλυπτε το παραμικρό, κάποιος την ρώτησε εάν εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αναγκαστεί να απαντήσει: «Εννοείται». Δεν ήσαν λίγοι που το εξέλαβαν ότι στηρίζει τον αδελφό της, πλην όμως η ίδια, επέμενε ότι «αδελφός μου είναι ο Κυριάκος, εννοείται ότι διατηρώ καλές σχέσεις μαζί του».
Είχε όμως ένα παράπονο, το οποίο μάλιστα το εξέφρασε και στον Πρωθυπουργό. Εως τώρα η θέση της στη Βουλή ήταν στα λεγόμενα «ορεινά», θέση που κατείχε ο Παύλος Μπακογιάννης. Ουδείς τολμούσε να της πάρει αυτή τη θέση.

Και ξαφνικά είδε τον Βασ. Λεβέντη να κάθεται στη θέση αυτή. Χωρίς πολλές περιστροφές τον πλησιάζει και του λέει: «Αυτή είναι η θέση του Παύλου Μπακογιάννη», αλλά μάλλον ο κ. Λεβέντης δεν κατάλαβε τι εννοούσε και της είπε «τιμή μου που κάθομαι εδώ».

Εκείνο όμως που όλοι πρόσεξαν είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε καν μίλησε στον Αντ. Σαμαρά. Κάποιος την ρώτησε τι συμβαίνει και γιατί δεν μιλούν, τη στιγμή που η Ντόρα είχε προηγουμένως χαιρετήσει τον κ. Τσίπρα, αλλά δεν θέλησε να χαιρετήσει τον πρώην Πρόεδρο του κόμματος της: «Εδώ, του Σαμαρά δεν του μίλησε ο Μεϊμαράκης, του γύρισε την πλάτη, εγώ γιατί να τον χαιρετήσω», έλεγε αστειευόμενη.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης ήταν επίσης ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε την αγάπη, την συμπάθεια, τις αγκαλιές και τα… φιλιά των γαλάζιων (αλλά και των Συριζαίων) βουλευτών, λόγω της περιπέτειας του με την οκτάλεπτη καθυστέρηση που είχε με την υποψηφιότητά του και την συμπεριφορά του κ. Παπαμιμίκου: «Να στείλεις λουλούδια στο Παπαμιμίκο γιατί σου έκανε μεγάλη προβολή. Σε έκανε αουτσάιντερ της κούρσας της διαδοχής», του έλεγαν και αυτός καμάρωνε.
Οι «πρωτάρηδες» στη Βουλή είναι συνολικά 61, από τους οποίους οι 42 είναι του ΣΥΡΙΖΑ (πήραν τη θέση των βουλευτών της Λαϊκής Ενότητας), 3 της ΝΔ, 5 της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, 2 του ΚΚΕ, ένας (μόνον) του Ποταμιού, 2 των ΑΝΕΛ και 6 με το εθνικιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
Ο Β. Λεβέντης με τους βουλευτές του (σχεδόν όλοι ομοιόμορφα ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτες) κάθησαν για λίγο στο καφενείο της Βουλής και εν συνεχεία μετά την ορκωμοσία έκαναν μία βόλτα (πέρασαν και από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες) για να γνωρίσουν τον χώρο. Ενας από τους βουλευτές του έλεγε ότι όλοι πλην του προέδρου έχουν υπογράψει… συμβόλαιο ώστε να έχουν μόνον έξι μήνες θητεία (και θα τους αντικαταστήσουν οι επιλαχόντες) και ότι (το πιο σημαντικό) πήραν εντολή να δίνουν το 20% του βουλευτικού τους μισθού στο κόμμα: «Ευτυχώς ο Λεβέντης μας κόβει λίγα. Ο Τσίπρας τους κόβει το 40%», έλεγε ένας από τους βουλευτής.
Τέλος δεν πέρασε ασχολίαστο και το παρκινγκ της Βουλής (έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο προς τη μεριά του Εθνικού Κήπου). Εκεί ήταν σταθμευμένα τα υπουργικά αυτοκίνητα ανάμεσά τους και η καινούργια BMW του Πρωθυπουργού, αλλά και κάποια θηριώδη τζιπ: «Εδώ δεν είναι πάρκινγκ, είναι έκθεση πολυτελών αυτοκινήτων» είπε κάποιος, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία.