Μετά από ολονύκτιο παρασκήνιο, έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των βουλευτών, των στελεχών και των παραγόντων της Ν.Δ., των υποψηφίων αρχηγών της, αλλά και την ιδιαίτερα αιχμηρή παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, τελικά έγινε δεκτή η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), η ομόφωνη απόφαση της οποίας επικρίθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σε έκτακτη συνεδρίασή της το πρωί του Σαββάτου και λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. δέχθηκε την ένσταση του κ. Γεωργιάδη που μπήκε και επίσημα στην κούρσα της διαδοχής.

Η Ν.Δ. εισήλθε και επίσημα, παραμονή της 41ης επετείου από την ίδρυσή της στη μάχη της διαδοχής, όχι με τρόικα υποψηφίων, όπως ήταν έως το πρωί του Σαββάτου, δηλ. τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκο Μητσοτάκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά με κουαρτέτο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλέον και ο κ. Γεωργιάδης.

Στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης επικρατεί αναστάτωση, εκνευρισμός και έλλειψη ψυχραιμίας και «καθαρού πολιτικού μυαλού» όπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις και τις συγκρούσεις των τελευταίων ωρών στη σκιά της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ.

Τα μαχαίρια βγήκαν στο εσωτερικό της Ν.Δ. και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. στόχευσε ευθέως κατά του γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκου, χωρίς όμως να αναφερθεί ονομαστικά στον ίδιο.

«Δεν μπορεί η τυπολατρία να ξεπερνά την ουσία» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ΚΕΦΕ, η οποία είπε δεν τον εκφράζει και συνέχισε με επιθετικό τόνο για τον πρόεδρό της, δηλ. τον κ. Παπαμιμίκο. «Με τον πρόεδρο της ΚΕΦΕ, οποία δεν με εκφράζει, έχω να συνομιλήσω δια ζώσης ή τηλεφώνου από την Κυριακή των εκλογών» είπε.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Μεϊμαράκη που έχει σοβαρές ενστάσεις για την ΚΕΦΕ προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις για το πώς μπορεί να προχωρήσει την επόμενη περίοδο και να φέρει σε πέρας την εκλογική διαδικασία, χωρίς προβλήματα.

Παράλληλα, η εικόνα που εμφάνισε η Ν.Δ. το βράδυ της Παρασκευής μετά την ομόφωνη απόρριψη από την ΚΕΦΕ της αίτησης υποψηφιότητας του κ. Γεωργιάδη διότι άργησε να την καταθέσει κατά επτά λεπτά, ήταν ένα καίριο πλήγμα. Η απόφαση αν και τυπικά ήταν σωστή, όπως είπε ένα ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και χαρακτηρίστηκε τυπολατρική και αδικαιολόγητη.

Και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, οι κκ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν και ζήτησαν με παρεμβάσεις τους να είναι υποψήφιος, όπως ήταν και το γενικό αίτημα, ο κ. Γεωργιάδης που για πολλούς κέρδισε πολλούς πόντους στο εσωκομματικό πεδίο, ανεξάρτητα από το ποσοστό που θα καταγράψει στις εκλογές.

Για να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει απεμπλοκή της κατάστασης είχε προηγηθεί ολονύχτιο παρασκήνιο και δημόσιες παρεμβάσεις των πρώην προέδρων της ΝΔ, των τριών επίσημων υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, αλλά δεκάδων βουλευτών και στελεχών.

Τελικά η ΚΕΦΕ κατά πλειοψηφία, (σ.σ. μειοψήφισε το μέλος Αλέκος Κόκκαλης), έδωσε το πράσινο φως στον κ. Γεωργιάδη.

Τα πυρά πολλών δέχθηκε ο κ. Παπαμιμίκος (σ.σ. αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου αμέσως μετά την εκλογή προέδρου της ΝΔ ώστε να δώσει τη δική του εκδοχή για τα όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνονται στο παρασκήνιο για την εκλογή του αρχηγού) που άκουσε την Ντόρα Μπακογιάννη να εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του και να τον κατηγορεί ονομαστικά ότι «βλάπτει την παράταξη», ενώ ο κ. Μεϊμαράκης μίλησε για «αυτόνομη δράση» του γραμματέα της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι ήταν μια «λαθεμένη, αψυχολόγητη και τραυματική απόφαση».

Το κλίμα είχε φορτιστεί και αμέσως υπήρξαν παρασκηνιακές κινήσεις, ώστε να επανεξεταστεί το ζήτημα, καθώς όπως έλεγαν κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. σε διαφορετική περίπτωση το πλήγμα για τη συνοχή του κόμματος θα ήταν μεγάλο και θα έβλαπτε την ουσία της εκλογικής διαδικασίας.

Ο κ. Γεωργιάδης, μόλις 33 μήνες στη ΝΔ μετά την μεταπήδησή του από τον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη κατάφερε να κατακτήσει ζωτικό πολιτικό χώρο στα δεξιά του κόμματος και αύξησε τη δημοφιλία στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο, ενώ την ίδια στιγμή πιο προβεβλημένα στελέχη της παράταξης προτίμησαν να μείνουν στην άκρη και να μην εκτεθούν.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη Ν.Δ. προκαλεί προβληματισμό για την μελλοντική συνοχή της παράταξης, αν και όλοι οι υποψήφιοι υποστηρίζουν ότι όλοι την επομένη μέρα των εσωκομματικών εκλογών θα είναι νεοδημοκράτες και θα πορευτούν ενωμένοι.

Ψυχρό κλίμα μεταξύ Σαμαρά – Μεϊμαράκη

H καχυποψία κυριαρχεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. και ενδεικτικό είναι ότι χθες στη Βουλή μετά την ορκωμοσία των βουλευτών, αν και οι κκ. Μεϊμαράκης και Σαμαράς συναντήθηκαν τετ α τετ στο διάδρομο, δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα.

Η υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Τζιτζικώστα από ορισμένα στελέχη και βουλευτές της Ν.Δ. που ομνύουν διαχρονική…πολιτική πίστη στον πρώην Πρωθυπουργό έχει ενοχλήσει το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη.

Ιδιαίτερη σημασία μέσα σε αυτό το κλίμα είχε η χθεσινή δήλωση του Θόδωρου Ρουσόπουλου για μελλοντική παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή εάν υπάρξει κίνδυνος διάσπασης της Ν.Δ., ενώ συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις η προ ημερών δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη για επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Αποστάσεις από την κριτκή που ασκείται στον κ. Παπαμιμίκο κράτησε ο κ. Γεωργιάδης που χθες είχε αφήσει αιχμές για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη που συμμετέχει στην ΚΕΦΕ. «Ό,τι και να έγινε χθες, προέχει η ενότητα της ΝΔ. Ο Παπαμιμίκος δέχεται άδικη κριτική και δεν υιοθετώ τα όσα λέγονται εναντίον του» έγραψε στο twitter.Αποστάσεις από την κριτκή που ασκείται στον κ. Παπαμιμίκο κράτησε ο κ. Γεωργιάδης που χθες είχε αφήσει αιχμές για τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη που συμμετέχει στην ΚΕΦΕ. «Ό,τι και να έγινε χθες, προέχει η ενότητα της ΝΔ. Ο Παπαμιμίκος δέχεται άδικη κριτική και δεν υιοθετώ τα όσα λέγονται εναντίον του» έγραψε στο twitter.


Τα tweet της Παρασκευής

Σε tweet του ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως ενημερώθηκε από τα δελτία ειδήσεων για την απόρριψη της υποψηφιότητάς του και πως λυπάται για την εξέλιξη αυτή.

Τη διαφωνία του εξέφρασε με tweet ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν συμφωνώ με την απόρριψη της υποψηφιότητας Γεωργιάδη… Υπερβολική προσκόλληση στον τύπο από την ΚΕΦΕ…».

Η πρώτη ανακοίνωση της ΚΕΦΕ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα τρεις κλειστοί και σφραγισμένοι φάκελοι υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τα μέλη του κόμματος:

  • κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο – Βασίλειο του Ιωάννη
  • κ. Μητσοτάκη Κυριάκο του Κωνσταντίνου
  • κ. Τζιτζικώστα Απόστολο – Ιωάννη του Γεωργίου

» Οι φάκελοι ανοίχτηκαν, ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλεπομένου, από τη διάταξη του άρθρου 10, παρ. 3, του Καταστατικού του Κόμματος, αριθμού των 50 υπογραφών μελών της Πολιτικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα καθενός από τους υποψηφίους. Στη συνέχεια θα επακολουθήσει έλεγχος της εγκυρότητας της κάθε υπογεγραμμένης πρότασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο από 24 Σεπτεμβρίου 2015 Πρακτικό και Απόφαση αρ. 2 της ΚΕΦΕ και στο ‘Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων κατά υποψηφιοτήτων και ανακήρυξης των υποψηφίων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας’, αντίγραφο του οποίου είχε παραδοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους.

» Επιπλέον, η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα φάκελος υποψηφιότητας από το μέλος του κόμματος κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη. Με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΦΕ απέρριψε την εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της».

Διαφωνίες στελεχών

Τη διαφωνία τους με την απόφαση του ΚΕΦΕ εξέφρασαν στο twitter η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Βασίλης Κικίλιας κ.ά.