Στην πολιτική, όπως λέγεται διαχρονικά, αυτό που έχει την καθοριστική σημασία είναι το ρεύμα. Ποιος έχει ρεύμα θα φανεί καθώς θα προχωρά η εσωκομματική προεκλογική περίοδος στη Ν.Δ. που ξεκινά και επίσημα από τις έξι το απόγευμα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία της συντηρητικής παράταξης.

Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει και στην αφετηρία βρίσκονται, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που κατέθεσε και επίσημα πρώτος την υποψηφιότητά του το απόγευμα της Πέμπτης και οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Η υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη κρίθηκε τελικώς εκπρόθεσμη, εφόσον τηρήθηκε αυστηρά το καταστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της ΚΕΦΕ ήταν ομόφωνη και όλα τα μέλη έκριναν ότι ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε την υποψηφιότητά του, 7 λεπτά μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Μόλις έγινε γνωστό ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης τέθηκε εκτός της κούρσας διαδοχής, οι υπόλοιποι υποψήφιοι σημείωναν ότι δεν θα έπρεπε να ακυρωθεί η υποψηφιότητα του.

Συνεδριάζει η ΚΕΦΕ το πρωί του Σαββάτου για να κριθεί αν η υποψηφιότητά του Αδωνι Γεωργιάδη είναι εκπρόθεσμη ή όχι.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ότι υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα τρεις κλειστοί και σφραγισμένοι φάκελοι υποψηφιοτήτων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τα μέλη του κόμματος:

κ. Μεϊμαράκη Ευάγγελο – Βασίλειο του Ιωάννη
κ. Μητσοτάκη Κυριάκο του Κωνσταντίνου
κ. Τζιτζικώστα Απόστολο – Ιωάννη του Γεωργίου

Οι φάκελοι ανοίχτηκαν, ελέγχθηκε και διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλεπομένου, από τη διάταξη του άρθρου 10, παρ. 3, του Καταστατικού του Κόμματος, αριθμού των 50 υπογραφών μελών της Πολιτικής Επιτροπής που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα καθενός από τους υποψηφίους. Στη συνέχεια θα επακολουθήσει έλεγχος της εγκυρότητας της κάθε υπογεγραμμένης πρότασης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο από 24 Σεπτεμβρίου 2015 Πρακτικό και Απόφαση αρ. 2 της ΚΕΦΕ και στο «Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, υποβολής και εκδίκασης ενστάσεων κατά υποψηφιοτήτων και ανακήρυξης των υποψηφίων για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας», αντίγραφο του οποίου είχε παραδοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους υποψηφίους.

Επιπλέον, η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα φάκελος υποψηφιότητας από το μέλος του κόμματος κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη. Με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΦΕ απέρριψε την εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της.

Οι διάφορες φήμες και σενάρια περί πιθανής υποψηφιότητας του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν ευσταθούν, παρά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από πολλές πλευρές να μπει στην κούρσα της διαδοχής ως μια υπερβατική υποψηφιότητα που θα έβγαζε, όπως λένε πολλοί, τη Ν.Δ. από το σημερινό αδιέξοδο.

Ο κ. Αβραμόπουλος που βρίσκεται στην Αθήνα από το βράδυ της Πέμπτης, είχε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών για τις εσωκομματικές εξελίξεις, αλλά υπάρχει και ο παράγοντας Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η μάχη των γενεών θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα είναι η παρούσα εκλογική αναμέτρηση που έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά με τις εσωκομματικές εκλογές του 2009, όταν και συγκρούστηκαν οι Αντώνης Σαμαράς με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ήταν πρόσωπα της ίδιας περίπου γενιάς, ενώ κυρίαρχο ήταν και το ιδεολογικό στίγμα του κ. Σαμαρά.

Στην τρέχουσα όμως διαδικασία υπάρχουν πρόσωπα που έχουν διαφορετικές αφετηρίες και πολιτικές διαδρομές, εκ διαμέτρου αντίθετο προφίλ, αλλά και άλλο πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό θα γίνει πιο σαφές και κατά την προεκλογική περίοδο που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει, καθώς σημείο τριβής μεταξύ κυρίως της πλευράς Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη είναι η ημερομηνία εκλογών.

Ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί εκλογές το συντομότερο δυνατόν, δηλ. στις 18 Οκτωβρίου ή το αργότερο έως τις 25 του μηνός, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να στηθούν κάλπες στις 15 Νοεμβρίου, ενώ ενστάσεις έχει για την ημερομηνία της διαδικασίας και ο κ. Τζιτζικώστας που παράλληλα προτείνει περισσότερα εκλογικά τμήματα και εκτός από τις κάλπες να υπάρχει η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, το αδιάβλητο της οποίας μπορεί να εγγυηθεί, όπως επισημαίνει το μοντέλο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ενδεχομένως για να ξεπεραστεί η διαφωνία να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση και τελικά οι εκλογές γίνουν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, αν και την απόφαση θα την λάβει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών (ΚΕΦΕ) υπό την προεδρία του γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου, ενώ η πρόταση του 37χρονου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν φαίνεται ότι θα έχει τύχη.

Σε αυτή την κούρσα, ο κ. Μεϊμαράκης μπήκε ως φαβορί έχοντας τις βασικές «φυλές» της Ν.Δ., τις οικογένειες και τα…«τζάκια» μαζί του, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών. Ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει επίδειξη δύναμης και απλά κατέθεσε χθες την υποψηφιότητά του με τις 50 υπογραφές, χωρίς να δημοσιοποιήσει κείμενο υποστήριξης με υπογραφές δεκάδων στελεχών, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει άμεσα.

Ο κ. Μεϊμαράκης που έχει περίπου 200 υπογραφές, θέλησε με τις 50 που υπέβαλλε να σηματοδοτήσει την ενότητα των γενεών της Ν.Δ, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας που έχει περίπου 100 υπογραφές δίνει έμφαση στην ανανέωση και σε πρόσωπα της νέας γενιάς.

«Εγώ δεν πιστεύω στη διαμάχη των γενεών, αλλά στη διαμάχη των ιδεών» είπε χθες ο κ. Μεϊμαράκης και σημείωσε πως «δεν ψάχνουμε το αντί» και «αν βρίσκαμε αντί-Τσίπρα δεν θα ήμασταν Ν.Δ.».

Ο ίδιος εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης την επόμενη μέρα και θέλοντας να εξουδετερώσει κυρίως το επιχείρημα της πλευράς Τζιτζικώστα, επιχειρεί να πείσει ότι δεν θα είναι ένας «αντιβασιλέας» καθ’ υπόδειξη των οικογενειών, των τζακιών και των βαρόνων.

Ήταν χαρακτηριστική η φράση του: «Δεν είμαι προϊόν συνεννόησης ή παρασκηνίου», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν είχε επικοινωνία με τους πρώην Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά πριν από την υποβολή της υποψηφιότητάς του είπε: «Συνομιλώ με όλους και τους τιμώ όλους, δεν μου το ζήτησαν, δεν τους το ζήτησα και δεν μιλήσαμε…».

Καραμανλής και Σαμαράς

Παρά το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει δηλώσει την προτίμησή του στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη και το «καραμανλικό» στρατόπεδο…«κάνει αγώνα» για την υποψηφιότητά του, ο Αντώνης Σαμαράς που είδε χθες τον κ. Τζιτζικώστα μετά από δυο χρόνια και τη σύγκρουσή τους για το χρίσμα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τηρεί γραμμή ουδετερότητας.

Στο γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου, συνάντησε χθες εκτός από τον κ. Τζιτζικώστα και τους κκ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη και προχθές την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια. Σε αυτές τις συναντήσεις δεν πήρε θέση για την εσωκομματική μάχη, αν και επέμεινε στην ανάγκη ενότητας της παράταξης μετά τις εκλογές, ενώ στο παρασκήνιο συζητείται η στάση ορισμένων βουλευτών και στελεχών που στήριζαν τον κ. Σαμαρά και πλέον τάσσονται υπέρ του κ. Τζιτζικώστα, όπως της Άννας Ασημακοπούλου και του Νότη Μηταράκη.