Εμφυλιοπολεμικό κλίμα επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τρεις μέρες πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για την αρχηγία του κόμματος, συνοδευόμενες από τουλάχιστον 50 υπογραφές, για τη συλλογή των οποίων διεξάγεται σκληρός πόλεμος στο παρασκήνιο.

Πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας, καταγράφεται έντονο παρασκήνιο, με ζυμώσεις κεντρικών προσώπων της κεντροδεξιάς, συνάξεις βουλευτών και στελεχών, μηχανορραφίες κομματικών παραγόντων, συγκρούσεις δελφίνων αλλά και κτυπήματα κάτω από τη ζώνη με φόντο την ηγεσία της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή, όπως είπε εύστοχα ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, την μεγαλύτερη ίσως κρίση στην ιστορία της και ο προβληματισμός πολλών είναι έντονος για το μέλλον της κεντροδεξιάς με αρκετούς, ανάλογα το αποτέλεσμα των εκλογών, να φοβούνται ακόμα και το ενδεχόμενο διάσπασης.

Η κρίση είναι σε πολλά επίπεδα, αλλά αυτή τη στιγμή, χωρίς το κόμμα να έχει συζητήσει επί της ουσίας γιατί καταγράφει τη μια ήττα μετά την άλλη, αλλά και το τι εκφράζει στη σημερινή εποχή, όλα τα βασικά στελέχη κινούνται στον αστερισμό των υποψηφίων αρχηγών.

Η εκλογική μάχη θα κριθεί εν πολλοίς από το εάν θα καταφέρει ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης που θα είναι υποψήφιος, να εκφράσει το σύνολο των καραμανλικών ή θα υπάρξουν διαρροές, κυρίως προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μετά και τις αλλεπάλληλες επικοινωνίες του με τον πρώην Πρωθυπουργό –και «κλειδοκράτορα» της παράταξης όπως αποδεικνύεται και από αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση- Κώστα Καραμανλή αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, ενδεχομένως και σήμερα.

Ο ίδιος έλεγε χθες ότι την απόφασή του θα την ανακοινώσει όταν αυτός θα κρίνει, αλλά έστειλε το μήνυμά του λέγοντας στους δημοσιογράφους, σε μια χαλαρή συζήτηση που είχε μαζί τους: «Συζητάω με όλους. Αλλά δεν θα μου επιβάλει κανείς και καμιά τίποτα και ό,τι γίνει δεν θα είναι προϊόν παρασκηνιακής συνεννόησης. Αν πάρω απόφαση θα την πάρω με πολιτικά κριτήρια για να αλλάξω τη ΝΔ, να είμαι καιρό και όχι για να κάνω τον τοποτηρητή».

Δεν αποκλείεται όμως η κατάθεση της υποψηφιότητάς του να γίνει την τελευταία ημέρα, καταθέτοντας παράλληλα και υπογραφές, οι οποίες πιθανολογείται ότι θα ξεπεράσουν τις 250 σε σύνολο 521 μελών της Πολιτικής Επιτροπής, σε μια ένδειξη εσωκομματικής πυγμής και της δημιουργίας κλίματος νίκης.

Η μάχη της συλλογής των υπογραφών είναι ο μεγάλος βραχνάς για τους υποψηφίους διαδόχους και ίσως ορισμένοι δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις 50 που απαιτούνται για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους. Εξάλλου, εάν δεν κατατεθεί και επίσημα η υποψηφιότητα με τις υπογραφές, ότι καταγράφεται έως αυτή τη στιγμή είναι δήλωση προθέσεων για τη διεκδίκηση της ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τζιτζικώστας, εναντίον του οποίου βάλλουν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι με διαφορετικά επιχειρήματα, αλλά με κοινό παρονομαστή ότι ως περιφερειάρχης έχει συνταγματικό κώλυμα εκλογιμότητας έως το 2019 και άρα δεν θα μπορεί να εκπροσωπεί τη Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο.

Αυτή την παράμετρο του έθεσε και ο κ. Καραμανλής, αλλά ο κ. Τζιτζικώστας, αισθανόμενος προφανώς πολύ σίγουρος για τον εαυτό του και με το ιστορικό προηγούμενο της σαρωτικής του επικράτησης (70% έναντι 30%) στην περιφέρεια απέναντι στον εκλεκτό της τότε ηγεσίας της Ν.Δ. δεν κάνει πίσω.

Ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει και ρίχνει το γάντι στους επικριτές του λέγοντας ότι οι μάχες γίνονται στην κοινωνία και όχι στο Κοινοβούλιο και έδειξε τη λύση: «Πολλά και άξια στελέχη που μπορούν να ανταποκριθούν στις σημαντικές θεσμικές λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Όποιος διαφωνεί, ας βγει να το πει ευθέως. Εμείς προχωράμε μπροστά».

Η απάντηση ήρθε δημόσια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που πρώτος έθεσε υποψηφιότητα. «Καλή υποψηφιότητα του Τζιτζικώστα, αλλά τίθεται θέμα με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΔ» είπε, ενώ αιχμές αφήνει και ο κ. Μεϊμαράκης που φέρεται να είναι ενοχλημένος διότι δεν ασκήθηκε και από το καραμανλικό στρατόπεδο η ανάλογη πίεση για να μην δηλώσει υποψηφιότητα ο 37χρονος περιφερειάρχης.

Τη δική της δυναμική έχει και η τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη που κινείται για τη συλλογή των απαιτούμενων υπογραφών και έριξε και αυτός το βέλος του κατά των τζακιών και των πολιτικών οικογενειών, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι από τζάκι και πουλάει βιβλία για να ζήσει. Ο αυτοδημιούργητος κ. Γεωργιάδης που μόλις πριν 33 μήνες ήταν στο ΛΑΟΣ κατάφερε να διεκδικεί ζωτικό πολιτικό χώρο στη Ν.Δ., καθώς αξιοποίησε, τόσο ο ίδιος όσο και ο Μάκης Βορίδης την ανυπαρξία πολλών και την διστακτικότητα ή αδυναμία τους να δώσουν καθαρό ιδεολογικό στίγμα.

Ο κ. Γεωργιάδης, αν και δεν θέλει να μένει στις ταμπέλες, θα διεκδικήσει την εκπροσώπηση της δεξιάς τάσης στο κόμμα και μένει να φανεί πόσοι από τους «σαμαρικούς» θα τον στηρίξουν, αν και ορισμένοι φλερτάρουν πολιτικά με τον Βασίλη Κικίλια που έχει ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών και δεν αποκλείεται να θέσει υποψηφιότητα.

Μεγάλη φασαρία γίνεται τις τελευταίες ώρες και για τον γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο, τον οποίο κατηγορούν τα επιτελεία των κκ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη ότι στηρίζει τον κ. Τζιτζικώστα. Μάλιστα

συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη έλεγαν ότι είναι«ανεπίτρεπτο και ασυμβίβαστο, ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ και γραμματέας του κόμματος να τάσσεται υπέρ κάποιου υποψηφίου» για να τους ενισχύσει η πλευρά Μητσοτάκη με την επισήμανση: «Οι κινήσεις του κ.Παπαμιμίκου υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έχουν υποπέσει και στη δική μας προσοχή και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει απόλυτο δίκιο καθώς αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο».

Συνηθισμένος από τις κατά καιρούς επιθέσεις στο πρόσωπό του ο κ. Παπαμιμίκος απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, τις αιτιάσεις και τις απέδωσε στον εσωκομματικό πόλεμο, ενώ κάποια άλλα στελέχη έλεγαν με νόημα ότι την ίδια στιγμή που γίνεται επίθεση στον γραμματέα της Ν.Δ. οι Φίλιππος Ταυρής και ΑλέκοςΚόκκαλης, επίσης μέλη της ΚΕΦΕ, κινητοποιούνται υπέρ του κ. Μεϊμαράκη,,συλλέγοντας υπογραφές.

Πάντως, ο κ. Παπαμιμίκος συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών (ΚΕΦΕ) και δήλωσε μετά ότι «όλα τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής μαζί με τους εκπροσώπους των υποψηφίων που θα ανακηρυχθούν την επόμενη Δευτέρα εγγυόμαστε την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και την επιτυχή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας».

Από τη στιγμή που ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος, δεν θα θέσει υποψηφιότητα ο Νίκος Δένδιας που θα τον στηρίξει, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη που προτιμά τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. από τον αδελφό της, ενώ υποψηφιότητες, όπως των Κώστα Μπακογιάννη ή Γιώργου Παπανικολάου δεν θα υπάρξουν.

Σχετικά με την μάχη της συλλογής των 50 υπογραφών η αναμενόμενη υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη εφόσον υπογραφεί από 200-250 μέλη της Πολιτικής Επιτροπής (χωρίς τους βουλευτές) περιορίζει πάρα πολύ τη δεξαμενή για τους άλλους υποψηφίους. Και αυτό διότι υπάρχουν αρκετά μέλη της Π.Ε. που θα θελήσουν να μην εκτεθούν υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Σε αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα συζητήσεις προκαλεί η «παρέμβαση» του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου στα εσωκομματικά της ΝΔ. «Α ρε Βαγγέλη ο ένας δελφίνος έδινε γραμμή Ποτάμι, ο πρώην έβαλε τον Λεβέντη στη Βουλή και ο Παπαμιχαήλ έβριζε από δύο μπλόκ Πειραιά» έγραψε με αινιγματικό τρόπο στο twitter.

Δήλωση Κ. Καραμανλή του Αχιλλέα

«Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες για οποιαδήποτε εμπλοκή μου στη διαδικασία εκλογής Προέδρου στη Ν.Δ. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο λόγος είναι απλός: η διαδικασία μέχρι τώρα απογοητεύει την κοινωνία και σε τελική ανάλυση αδικεί και τους ίδιους τους υποψηφίους. Ελπίζω στην πορεία αυτό να αλλάξει. Προσωπικά, θα ήθελα λίγες και σοβαρές υποψηφιότητες και πολιτικό διάλογο. Αυτό που προέχει είναι να μην βγει η παράταξη τραυματισμένη και να μην χάσει τη σοβαρότητά της».

Κ.Μπακογιάννης: Σκοπεύω να τιμήσω την θέση μου ως περιφερειάρχης

Τις προθέσεις του σε σχέση με το ενδεχόμενο διεκδίκησης της προεδρίας της ΝΔ ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Μπακογιάννης κράτησε αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη θέση του ως περιφερειάρχης.

«Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο με τον λαό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Αυτό το σύμβολο σκοπεύω να το τιμήσω. Την υπογραφή μου σκοπεύω να την τιμήσω. Άλλωστε όταν λέμε ότι είμαστε διαφορετικοί, πρώτα από όλα πρέπει να το αποδεικνύουμε στην πράξη» σημείωσε, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις υπόλοιπες υποψηφιότητες ή ακόμα και τις προσωπικές του προτιμήσεις, αλλά και να καταθέσει άποψη για τα επόμενα βήματα της ΝΔ.

Δεν υπογράφουν βουλευτές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος υπάρχει κίνηση σε εξέλιξη από παλαιούς και έμπειρους κοινοβουλευτικούς της Ν.Δ. για να ζητήσουν να μην υπογράψουν οι βουλευτές είτε τη μια είτε την άλλη υποψηφιότητα. «Προέχει η ενότητα της Κ.Ο. και δεν μπορεί να χωριστούμε στα δυό ή στα τρία ή στα τέσσερα» λέει στο Βήμα έμπειρος βουλευτής της Ν.Δ. σημειώνοντας πως πρέπει να μείνουν μακριά τα μέλη της Κ.Ο. από τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Μπλόκο σε υποψηφιότητα Τατούλη

Κόκκινη κάρτα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πέτρου Τατούλη έβαλε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις εκλογές στη Ν.Δ. Στην έκτακτη συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, ετέθη το θέμα πιθανής υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Πελοποννήσου καθώς συνεργάτης του ζήτησε τον κατάλογο των μελών της Πολιτικής Επιτροπής για να εξετάσει από που μπορεί να λάβει υπογραφές. Όμως μέλη της ΚΕΦΕ, όπως π.χ. ο Φίλιππος Ταυρής σημείωσαν ότι ο κ. Τατούλης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος αφού έχει διαγραφεί εδώ και χρόνια, ενώ δεν φρόντισε τουλάχιστον πριν μήνες να επανεγγραφεί. Στη συνεδρίαση ουδέτερη στάση τήρησαν μέλη της ΚΕΦΕ, όπως ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος αλλά η απόφαση ήταν ομόφωνη.