Το Σκοπιανό εξακολουθεί να δηλητηριάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο «Βήμα» υπό τον όρο της ανωνυμίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν ευθέως να δεχθούν το αίτημα της Αθήνας να συμμετάσχουν τα Σκόπια με την προσωρινή τους ονομασία FYROM (όπως αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ) στη συνάντηση εναντίον του βίαιου εξτρεμισμού που οι ίδιες διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της 70ης Γενικής Συνέλευσης – την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου.

Επέμειναν μάλιστα ότι η πρόκληση της γειτονικής χώρας θα γίνει με το όνομα με το οποίο οι Αμερικανοί την έχουν αναγνωρίσει, δηλαδή ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ήδη από το 2004, παρά τις ελληνικές αιτιάσεις ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο του ΟΗΕ.

Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, στοιχείο που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προβάλει επικοινωνιακά τη «νέα σχέση» με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είχε προηγηθεί ανάλογη εμπλοκή τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Τότε, οι Αμερικανοί είχαν συγκαλέσει συνάντηση των κρατών που συμμετέχουν στον συνασπισμό εναντίον του ISIS.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε διότι ενώ στη συνάντηση τα Σκόπια μετείχαν με την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), στον κατάλογο των χωρών που επρόκειτο να επισυναφθεί στο κοινό ανακοινωθέν οι Αμερικανοί επέμειναν να συμπεριληφθεί η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε απευθύνει επιστολή δυσαρέσκειας στον κ. Κέρι και είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στη συνάντηση.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, ο άνθρωπος που και στις δύο περιπτώσεις προέβαλε αντίσταση στα ελληνικά αιτήματα ήταν η Βικτόρια Νούλαντ. Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης, που γνωρίζει το Σκοπιανό ήδη από την πρότερη θητεία της ως Μόνιμη Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου, φέρεται να επέμεινε τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο (σσ. ο κ. Κέρι είχε εμφανιστεί διαλλακτικότερος, αλλά στο τέλος έκρινε ότι δεν ήταν ένα ζήτημα τόσο σημαντικό για να επιμείνει), όσο και πιο πρόσφατα.

Η κυρία Νούλαντ απευθύνθηκε μάλιστα με πολύ ευθύ τρόπο τον έλληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Χρήστο Παναγόπουλο, όταν ο τελευταίος την επισκέφθηκε πριν από μερικές ημέρες στο γραφείο της για να βρεθεί λύση για το θέμα που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το ζήτημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα προσκλήθηκε μεν στη συνάντηση της 29ης Σεπτεμβρίου, αλλά θα έχει καθεστώς παρατηρητή, καθώς δεν ανήκει στις χώρες που είχαν λάβει μέρος στην περυσινή, πρώτη συνάντηση και δεν έχει η ίδια πρόβλημα με τον βίαιο εξτρεμισμό (πχ ξένοι μαχητές). Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα λόγου, άρα ούτε και διαμαρτυρίας.

Παρέμενε πάντως άγνωστο, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αν και ποιος θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στη συνάντηση, καθώς η ιδέα να είναι παρών ο κ. Τσίπρας απερρίφθη.

Σε ανακοίνωσή του πάντως αναφορικά με τη συνάντηση για τον βίαιο εξτρεμισμό, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «θα είναι μία ευκαιρία για τον περαιτέρω συντονισμό της δράσης της διεθνούς κοινότητας και όλων των κρατών της Συμμαχίας για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του ISIS, η οποία θα βοηθήσει στην επίλυση του συριακού προβλήματος και τη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής».