Η στελέχωση του κράτους και των υπηρεσιών που θεωρούνται κομβικής σημασίας για την αποδοτικότητα του κυβερνητικού έργου, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και την ύψιστη προτεραιότητα για κάποιους στην κυβέρνηση, μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ της 20ής Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσεις αναμένεται να δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, απουσία του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στην Ν. Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες και πηγές, με την αποστολή της επιλογής προσώπων για τις γενικές γραμματείες των υπουργείων και άλλες θέσεις μεγάλης κρισιμότητας για το κυβερνητικό έργο, έχει επιφορτιστεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης.
Αλλωστε, ο κ. Δραγασάκης ήταν εκείνος που ήδη από τα τέλη του 2014 είχε μιλήσει για το έλλειμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο πεδίο και την αναγκαιότητα μίας «διεύρυνσης» σε επίπεδο χαμηλόβαθμων στελεχών.
Βασικά πεδία στα οποία αναμένεται ότι θα δοκιμασθεί η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί το συγκεκριμένο θέμα είναι ο τραπεζικός τομέας και τα παραγωγικά υπουργεία, όπου θα πρέπει να ενεργοποιηθούν διαδικασίες, οι οποίες έμειναν τελματωμένες κατά το προηγούμενο οκτάμηνο.
Κατά κάποιους, το συγκεκριμένο πεδίο προβληματισμού αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θα μπορούσε να επιχειρήσει το βήμα της πολιτικής διεύρυνσης στο «χαμηλό» επίπεδο της στελέχωσης του κράτους με μη κομματικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης.