Ούτε η συμπόρευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη Λαϊκή Ενότητα ούτε οι αγωνιστικές περγαμηνές του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μ. Γλέζου ούτε η «λαμπερή» υποψηφιότητα της Ραχήλ Μακρή στάθηκαν αρκετές για να διασφαλίσουν την είσοδο του νεοσύστατου «μετώπου» του Π. Λαφαζάνη στη Βουλή. Η «αποχή» καταδίκασε τη ΛΑΕ στην κοινοβουλευτική αφάνεια σκορπώντας την απογοήτευση μεταξύ των διαφωνούντων με τη μνημονιακή «στροφή» του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ . Η εκλογική αποτυχία της ΛΑΕ εδράζεται στο ότι δεν κατόρθωσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών που επέλεξαν το «Οχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και κυρίως του δυναμικότερου τμήματος που ήταν οι νέοι ψηφοφόροι, οι οποίοι προτίμησαν να απέχουν. Παρά ταύτα, στη ΛΑΕ επιμένουν ότι «έχασαν τη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο» και δηλώνουν ότι θα είναι παρόντες με τις εναλλακτικές προτάσεις τους.
Επανακαταμέτρηση


Οι 155.242 ψήφοι που συγκέντρωσε το κόμμα του κ. Λαφαζάνη δεν στάθηκαν αρκετές για να διασφαλίσουν την είσοδό του στη Βουλή. Για την ακρίβεια, η ΛΑΕ έμεινε εκτός για περίπου 7.700 ψήφους.
Η απογοήτευση αλλά και η οργή που σκόρπισε το αποτέλεσμα στους επιτελείς του κόμματος ώθησαν κάποιους εξ αυτών σε δεύτερες σκέψεις περί τυχόν «νοθείας» και στην ανάγκη επανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων ανά την επικράτεια. Ψυχραιμότερες φωνές ωστόσο έσπευσαν να περιορίσουν τη διάσταση αυτή.
Ετσι αποφασίστηκε η διενέργεια ενός δειγματοληπτικού ελέγχου και, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία περί Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (άρθρο 25), υποψήφιοι της Λαϊκής Ενότητας κατέθεσαν ήδη στα αρμόδια Πρωτοδικεία «αίτημα διενέργειας δειγματοληπτικού ελέγχου για τυχόν σφάλματα ή παραλείψεις» στους δήμους Αθηναίων, Περιστερίου, Αχαρνών και Νίκαιας και αναμένεται η απάντηση στο αίτημά τους αυτό. «Ζητάμε επανακαταμέτρηση για καλό και για κακό», όπως λένε χαρακτηριστικά, «και όχι γιατί κατ’ ανάγκην έχουμε σαφείς ενδείξεις νοθείας αλλά για να έχουμε μια ασφαλή εικόνα».
Ποιες ήταν όμως οι αιτίες της εκλογικής αποτυχίας της ΛΑΕ; Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του κόμματος, η συγκρότηση του «μετώπου» ξεκίνησε μέσα στην προεκλογική περίοδο με δυσκολίες λόγω της διάσπασης, χωρίς οργανώσεις και οικονομικά μέσα, ενώ η ΛΑΕ βρέθηκε στο στόχαστρο όλων, ακόμη και του ΚΚΕ. «Προβάλαμε τη μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια που ήταν μοιραία συνδεδεμένη με την έξοδο από την ευρωζώνη» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι «ναρκοθετήθηκε από όλους η συζήτηση αυτή, κάτι που αξιοποιήθηκε εις βάρος μας». «Σταθήκαμε αλλά δεν τα καταφέραμε» τονίζουν στελέχη της ΛΑΕ σημειώνοντας ότι «υπήρξε ένα κλίμα απογοήτευσης στους πολίτες που δεν σταθμίσαμε, ιδιαίτερα στους νέους που ήταν με το «Οχι» στο δημοψήφισμα αλλά οδηγήθηκαν στην αποχή μετά την αναδίπλωση του Τσίπρα».
Ετσι αυτό που έκρινε την τύχη της ΛΑΕ ήταν η αποχή ως αντανάκλαση της «απογοήτευσης και της σύγχυσης που προκάλεσε σε μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας η ταπεινωτική συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με τους δανειστές», όπως αναφέρουν.
Προβληματισμός όμως υπάρχει και για το πόσο αρνητικά επέδρασαν δηλώσεις όπως αυτές του κ. Γλέζου, ο οποίος, αν και επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΛΑΕ, καλούσε τους αριστερούς ψηφοφόρους να ψηφίσουν είτε το ΚΚΕ είτε τη Λαϊκή Ενότητα την ίδια στιγμή που ο Περισσός τους καλούσε ανοιχτά «να μη σκοντάψουν στην τρικλοποδιά της Λαϊκής Ενότητας γιατί το «αντιμνημόνιο» είναι ψεύτικη διαχωριστική γραμμή, όπως και το «δραχμή αντί για ευρώ»».
Παρά ταύτα, η συνεργασία με τον κ. Γλέζο θα συνεχιστεί, όπως τουλάχιστον επιθυμούν στη ΛΑΕ. Το ίδιο και η συμπόρευση με την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία είδε την εκλογική της επιρροή να συρρικνώνεται δραματικά (από 44.219 ψήφους που είχε λάβει ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Αθηνών τον Ιανουάριο του 2015, τώρα η ΛΑΕ, με την ίδια πρώτη στη λίστα της περιφέρειας αυτής, συγκέντρωσε 8.892 ψήφους, ποσοστό 3,58%).
Ανασύνταξη


Πάντως στη ΛΑΕ δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν. Γι’ αυτό και θα προχωρήσουν σε «ανασύνταξη» του χώρου. Στο πλαίσιο αυτό προσανατολίζονται σε συνδιάσκεψη (εντός Οκτωβρίου) όπου θα γίνει μια ολοκληρωμένη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ένας σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα που αφορούν την οργανωτική συγκρότηση του κόμματος και την εκλογή ηγεσίας με επικρατέστερο τον κ. Λαφαζάνη, τον οποίο ο μέχρι πρότινος «σύντροφος» από το κόμμα της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι αποκάλεσε ειρωνικά «εξυπνάκια» δηλώνοντας μετά την εκλογική ήττα της ΛΑΕ: «Υπάρχουν πάντα εξυπνάκηδες που σκέπτονται ότι είναι πιστοί στην ιδεολογία και στις αρχές τους από κάθε άποψη και χαράσσουν τον δικό τους δρόμο. Γι’ αυτό και απέτυχαν, όπως εκ των υστέρων είδαμε. Είναι ο λάθος δρόμος και ελπίζω να βγάλουν τα διδάγματά τους και άλλοι αριστεροί από άλλες χώρες». Η ιστοσελίδα Iskra που απηχεί τις απόψεις Λαφαζάνη απάντησε: «Ο Γκ. Γκίζι διαπράττει χονδροειδή απρέπεια να χαρακτηρίζει «εξυπνάκια» τον Π. Λαφαζάνη και να μιλάει ειρωνικά για την προσπάθεια των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας να μείνουν «πιστοί στις αρχές και στην ιδεολογία τους»».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ