Σε πλήρη εξέλιξη είναι στο εσωτερικό της Ν.Δ. ο «πόλεμος των ρόδων» για την ηγεσία του κόμματος, ενώ οι διασταυρούμενες αντιθέσεις είναι ορατές και προοιωνίζονται αντίστοιχες συσπειρώσεις και αντιπαραθέσεις. Μπορεί μέχρι στιγμής όλοι, πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε το πρώτο βήμα και δήλωσε υποψήφιος αρχηγός, να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά το παρασκήνιο είναι έντονο και οι διεργασίες πολλαπλασιάζονται.

Ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων. Αν και η συνισταμένη των εκτιμήσεων τον θέλει να έχει τον πρώτο λόγο, καθώς θα τον στηρίξουν πάρα πολλοί, εντούτοις, ο ίδιος παραμένει μέχρι στιγμής αρνητικός.

Στα γραφεία της Ν.Δ. έσπευσαν χθες, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στη Σύνοδο του ΕΛΚ, να τον συναντήσουν αρκετοί βουλευτές και στελέχη, ενώ και οι υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς του είναι έτοιμες. Ο ίδιος όμως, αρκετά χολωμένος από ότι έχει γίνει εμφανίζεται ανένδοτος και δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος, αλλά όλα θα εξαρτηθούν και από τη συνάντηση που θα έχει, ίσως και σήμερα Παρασκευή, με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Πάντως, χθες, παρά τα όσα είχαν διαρρεύσει, η συνάντηση δεν έγινε, ενώ τη σημασία του έχει και η στάση του έτερου πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που τηρεί αποστάσεις και επιμένει στην ουδετερότητα.

Ο κ. Μεϊμαράκης διαφωνεί με τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού, όπως και το 2009, θεωρώντας λάθος την πρόβλεψη του καταστατικού να ψηφίζουν όσοι θέλουν την ημέρα της ψηφοφορίας, καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο. Ο ίδιος θα ήθελε να υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι με μέλη και φίλους της Ν.Δ. που θα καταρτιστούν πριν από τις εκλογές, αλλά αυτό προσκρούει στο καταστατικό.

Επί του καταστατικού θεματοφύλακας της τήρησής του εμφανίζεται ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος στη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) ήταν ξεκάθαρος ότι ο ίδιος δεν θα συναινέσει σε αλλαγή των καταστατικών διατάξεων για την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτό εν πολλοίς ήταν και το κλίμα μεταξύ και των άλλων μελών της ΚΕΦΕ, ενώ αρνητικός στην όποια αλλαγή του καταστατικού είναι και ο κ. Μητσοτάκης που επιμένει στην εκλογή αρχηγού από τη βάση, μέλη και φίλους της Ν.Δ. «Αποκλείεται η αλλαγή της διαδικασίας. Είμαι φανατικός υπέρμαχος της ανοικτής διαδικασίας…» είπε.

Στο παρασκήνιο όμως υπάρχουν κινήσεις, για να αλλάξει η διαδικασία και να αποτραπεί ο κίνδυνος συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία προσώπων ξένων προς το κόμμα και τα οποία με την καταβολή ενός μικρού αντιτίμου θα θελήσουν ίσως να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ ενός υποψηφίου. Γι’ αυτό και ζητείται από πολλούς να δοθεί προθεσμία για εγγραφή μελών και φίλων, ώστε να καταρτισθούν εκλογικοί κατάλογοι, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι τουλάχιστον 10 μέρες πριν από τις εκλογές και με βάση αυτούς να γίνει η ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνάντηση που είχε σε κεντρικό καφέ-εστιατόριο της Αθήνας, όπως αποκάλυψε χθες το Βήμα, με τους Σταύρο Δήμα και Πέτρο Δούκα, εξέφρασε την ανησυχία της για την ενότητα της παράταξης και είπε πως εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη. Στη συζήτηση συμμετείχαν από κάποια στιγμή και άλλα στελέχη και βουλευτές που ήταν στο συγκεκριμένο καφέ, όπως π.χ. ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Κώστας Τασούλας, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και η Μαρία Σπυράκη που και αυτοί με τη σειρά τους ήταν προβληματισμένοι για την πορεία της Ν.Δ.

Το ενδεχόμενο να στηρίξει η κυρία Μπακογιάννη τον κ. Μεϊμαράκη, εάν ο ίδιος τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος, φέρεται να έχει ενοχλήσει τον κ. Μητσοτάκη δίνοντας με αυτό τον τρόπο και τη διάσταση της ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης.

Οι έτεροι δελφίνοι τηρούν στάση αναμονής, με τον Νίκο Δένδια να εξαρτά τις όποιες κινήσεις του από την τελική απόφαση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ ο Μάκης Βορίδης (σ.σ. διαψεύδεται η συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στην οικία του πρώην Πρωθυπουργού στην Κηφισιά) είναι πολύ κοντά στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πως θα κινηθούν και άλλα πρόσωπα που εξαρτούν τις κινήσεις τους από την στάση του κ. Μεϊμαράκη. Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης έχει αποφασίσει να είναι υποψήφιος και μένει να φανεί τι θα πράξουν άλλα πρόσωπα, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ο Απόστολος Τζιτζικώστας που έχει στο παρασκήνιο ισχυρή υποστήριξη από παραδοσιακές δυνάμεις της Ν.Δ.

Πάντως η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει και οι υποψηφιότητες με τις 50 υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής πρέπει να κατατεθούν έως την επόμενη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου με πιθανή ημερομηνία εκλογών, είτε την 25η Οκτωβρίου είτε την 1η είτε την 1η Νοεμβρίου. Αν και υπήρξε κινητοποίηση για κατάθεση κειμένου με αίτημα να αναβληθεί για ένα διάστημα η εκλογή νέου αρχηγού και να γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη για να συζητηθούν, όπως είναι και το λογικό, τα πάντα στη Ν.Δ., από τα αίτια των τελευταίων ηττών έως την ιδεολογία, αυτή ναυάγησε.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ. γίνεται όμως μεγάλη συζήτηση όχι μόνο για τις υποψηφιότητες, αλλά και για τι εκφράζει η παράταξη σήμερα με ελάχιστα όμως στελέχη, όπως π.χ. τον Κωστή Χατζηδάκη, να εκφράζουν καθαρό λόγο. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η αναφορά του διευθυντή του γραφείου τύπου της Κ.Ο. της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, του Νίκου Τσιούτσια, ο οποίος σημείωσε σε άρθρο του: «Τα πολιτικά κόμματα δεν υπάγονται σε Ε9 κανενός! Δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και μέτοχοι, ενοικιαστές ή καταληψίες, βαρόνοι και κόμηδες, φαμίλιες και τζάκια. Είναι συστήματα ιδεών τα οποία υπηρετούν όσοι εκεί ετάχθησαν».