Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Αλεξης Τσίπρας συνεχάρη τα μέλη του νέου υπουργικού συμβούλιου, ενώ περιέγραψε το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του:

Ολοι μαζί καλούμαστε να τιμήσουμε την στήριξη και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο ελληνικός λαός. Οφείλουμε να ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη, να φανούμε άξιοι της επιλογή του λαού.

Η εντολή που λάβαμε μεταφράζεται σε μια λέξη, δουλειά. Σκληρή δουλειά χωρίς ιδιοτέλειες.

Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα που θα έχει φύγει από την κρίση και την εποπτεία των δανειστών. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους επιστήμονες. Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος.

Αυτός ο στόχος στον ορίζοντα της 4ετούς θητείας είναι στόχος απόλυτα εφικτός αρκεί να τολμήσουμε τομές και αλλαγές, αρκεί να δουλέψουμε σκληρά.

Λάβαμε την εντολή σε τέσσερα χρόνια από τώρα να έχουμε μια άλλη Ελλάδα χωρίς κρίση, αλλά με ανάπτυξη. Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Να μην επιστρέψουμε σε αδιέξοδες πολιτικές ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Εχουμε μπροστά μας την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Πρώτο βήμα η αξιολόγηση ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτά θα εξαρτηθούν πολλά πράγματα για την οικονομία της χώρας.

Εχουμε επίγνωση των δύσκολων σημείων της διαπραγμάτευσης. Γνωρίζουμε τον τρόπο για να βρούμε το αντίδοτο όπου δημιουργηθούν παρενέργειες.

Στις θετικές δράσεις συγκαταλέγονται ζητήματα όπως η φοροδιαφυγή και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση. Παρεμβάσεις που θα έχουν το δικό μας πρόσωπο, αυτό της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας.

Θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού.

Θα δώσουμε μάχη για τα κόκκινα δάνεια και την αγορά εργασίας, για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Σημαντικό και το θέμα της διασφάλισης του δημοσίου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ, το θέμα ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων.

Στα ανοικτά πεδία πρέπει να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή από τα κέρδη της διαπραγμάτευσης, για να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και φαύλο κύκλο, από τον οποίο πρέπει να ξεφύγει η ελληνική οικονομία.

Υπάρχουν μια σειρά από πεδία που μπορούμε να αφήσουμε ανεξίτηλο το ύφος της κυβέρνησής μας.

Πρέπει να αφήσουμε το στίγμα μας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης στο πεδίο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ανεργίας. Εξίσου σημαντικό και το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Να σπάσουμε το απόστημα, να κάνουμε τομές και ρήξεις με το παλιό και φθαρμένο σύστημα. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον τομέα της υγείας.

Με δική μας πρωτοβουλία αυτά έχουν ενταχθεί στα σημεία παρακολουθούμενης δράσης.

Εχει έρθει η ώρα να ανταποκριθούμε στη εντολή του ελληνικού λαού. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί όχι μόνο στη διαπραγμάτευση αλλά και την υλοποίηση.

Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να φέρουμε σε πέρας την εντολή του λαού, να κυβερνήσουμε προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή μας. Τώρα πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Πέρα από τον αγώνα της οικονομικής ομαλότητας και τις μεταρρυθμιστικές τομές, έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη κρίση, το θέμα των προσφυγικών ροών που αποτελεί πρόκληση και για την ίδια την Ευρώπη. Η κρίση φέρνει στην επιφάνεια τις συγκρούσεις που διαιρούν την Ευρώπη.

Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν είναι έννοιες για τους ρομαντικούς.

Αλληλεγγύη όμως σημαίνει να μοιραζόμαστε και την ευθύνη. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, σήμερα στην Ευρώπη υψώνονται νέα τείχη.

Η προχθεσινή απόφαση είναι ένα θετικό βήμα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε.

Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην οργάνωση του κυβερνητικού έργου. Η επιλογή της συγχώνευσης υπουργείων ενώ ήταν στη σωστή κατεύθυνση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.

Αποφάσισα να επιστρέψουμε στην παλιότερη δομή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε υπουργείο θα λειτουργεί αυτόνομα.

Προτείνω να συστήσουμε τρεις κύκλους. Τρεις βασικούς κύκλους συντονισμού: Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής και ΚΥΣΕΑ.

Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.

Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.

Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.

Θα υπάρχει και ένα ολιγομελές υπουργικό σχήμα που θα δρα σε καθημερινή βάση και θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα της διακυβέρνησης. Θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες.

Και ο ίδιος θα έχω την ευθύνη παρακολούθησης, συντονισμού και ελέγχου του κυβερνητικού έργου. Τα υπουργεία ανήκουν στο λαό. Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη είναι έξω από το δικό μας αξιακό πλαίσιο.

Οι υπουργοί δεν έχουν χρόνο. Πρέπει να δουλέψουν και να παράξουν άμεσα. Σε έξι μήνες θα κριθούν όλοι.

Σας επέλεξα για να κυβερνήσετε, όχι για να στελεχώνετε τις ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Δεν είναι δουλειά των υπουργών οι τηλεοπτικές εμφανίσεις. Μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με έργα. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά.

Πριν το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Κατά την συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει τους στόχους της κυβέρνησης που ανέδειξαν οι εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και να δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες προς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρα αναμένεται να επαναλάβει ότι απαιτείται ο όσο το δυνατόν καλύτερος συντονισμός των υπουργών και των ανθρώπων που συμμετέχουν με συγκεκριμένη ευθύνη στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων πολιτικών.

Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να υπάρχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα απολογισμός πεπραγμένων, ενώ θα ξεκαθαρίσει πως -δεδομένης της κατάστασης της χώρας- δεν επιτρέπεται να διαπιστωθεί χρονοτριβή με πρόσχημα τη γραφειοκρατική πρακτική του Δημοσίου.

«Πυξίδα» για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου αποτελεί – ο στόχος που έχει θέσει ο Αλ.Τσίπρας: η κυβέρνησή, την ώρα που θα δίνει τη μάχη της εφαρμογής του Μνημονίου, να μη χάσει το νήμα της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες και της κατανόησης των προβλημάτων που υφίστανται στη σκληρή καθημερινότητά τους.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί προσερχόμενοι στη Βουλή για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Νίκος Τόσκας: Το θέμα των μεταναστευτικών ροών δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη. Είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα. Εμείς παίρνουμε τα μέτρα μας, εξετάζουμε τι πρέπει να γίνει». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα δώσει τις οδηγίες και θα υπάρξει συντονισμός, ενώ υποστήριξε ότι «το πρόβλημα βρίσκεται σε ύφεση».

Γιάννης Μουζάλας: Για το εάν θα δοθούν περισσότερα κονδύλια, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι αυτά ζητήσαμε από την Ευρώπη, τα πήραμε, μένει να αποδειχθεί ότι θα τα δώσουν. Για το εάν το πρόβλημα είναι σε ύφεση στα νησιά, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «το πρόβλημα είναι σε ύφεση, θα φουντώνει και θα ξανα υφίεται. Η τέχνη είναι να το κρατάς χαμηλά. Δεν πρόκειται να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτούς, χωρίς όμως τα πράπλευρα βάρη που δημιουργούν. Αυτό είναι η δουλειά της κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να ανακουφίσει τους πληθυσμούς τους ελληνικούς και έτσι θα βοηθήσει και τους πρόσφυγες». Ερωτηθείς εάν αναμένεται νέο μεγαλύτερο «κύμα» προσφύγων, απάντησε: «Όσο βαστά ο πόλεμος…», για να προσθέσει ότι «απλά ο κακός καιρός μπορεί να τους σταματήσει».

Μάρκος Μπόλαρης
: Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρίνεται και θα κριθεί από το αποτέλεσμα, από το έργο, σε αυτό είμαστε δεσμευμένοι».

Νίκος Φίλης: «Με διάλογο θα προγραμματίσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο χώρος της εκπαίδευσης και θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας στο σχολείο» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Ερωτηθείς πώς θα καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, είπε ότι αυτό θα γίνει με το προσωπικό, με τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ερωτηθείς αν «έχουμε μειώσεις συντάξεων», δήλωσε ότι «ορίζοντες μειώσεις συντάξεων όπως έκαναν οι άλλοι δεν θα κάνουμε. Εμείς θέλουμε τα ισοδύναμά μας να προκύπτουν από την αρχιτεκτονική του συστήματος».

Ορκίστηκαν οι Μουζάλας, Μάρδας, Σγουρίδης

Ορκίστηκαν την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο με μισή ώρα καθυστέρηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο νέος υφυπουργός Υποδομών, Παναγιώτη Σγουρίδη.

Ο κ. Μουζάλας ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώ οι κκ Μάρδας και Σγουρίδης με θρησκευτικό όρκο.

Ο κ. Μουζάλας συνοδευόταν από την σύζυγό του και τα δύο του παιδιά, ενώ ο κ. Σγουρίδης συνοδευόταν από τον Τέρενς Κουίκ.

«Η οικονομική πολιτική της χώρας έχει να αντιμετωπίσει τρεις προκλήσεις» δήλωσε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Δημήτρης Μάρδας. «Η μία αφορά την εφαρμοργή της συμφωνίας, η δεύτερη στην ευρεση ισοδύναμων ώστε να απαλύνουμε τα όποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας και η τρίτη είναι το λεγόμενο αναπτυξιακό σοκ» όπως το χαρακτήρισε.

«Στο πλαίσιο της τρίτης αυτής πρόκλησης η πολιτική εξωστρέφεια της χώρας που συνδέεται με την προσέλκυση επενδύσεων και τη δυναμική των εξαγωγών αποτελεί την αιχμή του δόρατος όλου αυτού του συστήματος».

Οι κκ Τσίπρας και Παυλόπουλος είχαν μια συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Τον ενημέρωσε επίσης και για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαρακ Ομπάμα.


Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πια το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό και ανέφερε ότι οι χώρες που προβάλλουν ενστάσεις για την υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής είναι μειονότητα.

Παράλληλα σημείωσε ότι τους πρόσφυγες «οφείλεις να τους υποδέχεσαι και όχι να τους απωθείς» ενώ υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα εισέρχονται κατά 80% πρόσφυγες και το πρόβλημα είναι κυρίως προσφυγικό σε αντίθεση με την Ιταλία, όπου το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό.

Η ορκωμοσία θα γίνει ενώπιον του Προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου.

Τσίπρας στο Skai Ιtalia

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Skai Ιtalia, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο κόσμος στην Ελλάδα κατανοεί ότι έπρεπε να δοθεί μια δύσκολη μάχη για να αλλάξουν η συμφωνία και ο δρόμος της λιτότητας.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί ότι η απόφαση να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη είναι η σωστή και ότι έπρεπε να δοθεί μάχη να αλλάξει η Ευρώπη, αλλά παράλληλα η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτήν. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στο μέλλον» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας όμως ότι πρέπει να παλέψουμε μαζί με άλλους λαούς της Ευρώπης να «αλλάξουμε το κοινό μας σπίτι».