Κυβέρνηση ευέλικτη, αλλά και λειτουργική επιχειρεί να σχηματίσει ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Την Τρίτη το πρωί, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν περισσότερο με το πώς θα λειτουργήσει η νέα κυβέρνηση και δευτερευόντως με τα ονόματα που θα την στελεχώσουν.

Εκείνο που αποφασίστηκε είναι να «σπάσουν» ορισμένα υπουργεία, τα οποία έχουν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων μη λειτουργικά. Ετσι το υπουργείο Ανάπτυξης σπάει στα τρία (από τα οποία το ένα θα παραμείνει στον Γ. Σταθάκη) γίνεται αυτόνομο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδομών (το παλαιό Δημοσίων Εργων). Επιπλέον αλλάζουν οι αρμοδιότητες των υπουργών, με προσπάθεια να υπάρξουν αυτόνομες αρμοδιότητες και να μην εμπλέκονται από υπουργείο σε υπουργείο.

Οσον αφορά τα ονόματα: Εκλεισε, όπως όλα δείχνουν, στην Προεδρία της Βουλής το όνομα του Νίκος Βούτσης μετά την άρνηση του Ι. Δραγασάκη να αναλάβει την προεδρία του Κοινοβουλίου: «Θέλουμε ένα έμπειρο στέλεχος, με κύρος γιατί το έργο στη Βουλή, μετά και τα όσα προηγήθηκαν, δεν θα είναι καθόλου εύκολο», είπε στο «Βήμα» ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Οσον αφορά τον κ. Δραγασάκη γίνεται προσπάθεια ώστε να αποκτήσει και πάλι έναν επιτελικό ρόλο στην κυβέρνηση και να εποπτεύει τον Οικονομικό Κύκλο. Κυβερνητική εκπρόσωπος παραμένει, όπως φαίνεται η Ολγα Γεροβασίλη ( η οποία έχει προταθεί για το Υγείας, πλην όμως αποφασίστηκε να παραμείνει στη ως κυβερνητικός εκπρόσωπος). Μετακινείται ο Π. Κουρουμπλής από το Υγείας, θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί που θα πάει: «Θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα και από… καραμπόλες που θα υπάρξουν», ανέφερε η ίδια πηγή.

Εκλεισε στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος, έκλεισε στο νέο υπουργείο Προγράμματος (για την παρακολούθηση της εφορμογής Μνημονίου, των διαπραγματεύσεων και των μεταρρυθμίσεων) ο Γ. Χουλιαράκης (είναι πολύ πιθανόν το υπουργείο αυτό να είναι παρά τον πρωθυπουργό), ο Γ. Κατρούγκαλος παραμένει στην ίδια θέση που κατείχαν και πριν από τις εκλογές. Επιπλέον ο Γ. Μουζάλας θα παραμείνει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον Πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), στο Αμυνας ο Π. Καμμένος, στον Τουρισμό η Ελενα Κουντουρά ενώ φαίνεται ότι απομακρύνεται η παραμονή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη στο νέο σχήμα.

Ασφαλείς πληροφορίες ανέφεραν στο «Βήμα» το απόγευμα ότι το υπουργείο Υγείας «κλείδωσε» με δύο γιατρούς: τον κ. Ανδρέα Ξανθό, βουλευτή Ρεθύμνου, να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο και τον βουλευτή Χανίων κ. Παύλο Πολάκη να είναι αναπληρωτής. Ο κ. Ξανθός ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα και ο κ. Πολάκης είχε αναλάβει στον ανασχηματισμό του Ιουλίου υφυπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Παράλληλα, ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Ι. Δραγασάκης.

Υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς με υφυπουργό τον Ι. Αμανατίδη και κατά πάσα πιθανότητα τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Ο Γ. Σταθάκης θα είναι υπουργός Οικονομίας αρμόδιος για ανάπτυξη και βιομηχανία,

Υπουργός Ναυτιλίας ανλαμβάνει ο Θ. Δρίτσας, υπουργός υποδομών ο Σπρίτζης.

Υπουργός Ενέργειας ο Πάνος Σκουρλέτης με υφυπουργό τον κ. Τσιρώνη

Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο κ. Αποστόλου με υφυπουργό κατά πάσα πιθανότητα τον Τέρενς Κουίκ.

Υπουργός Παιδείας κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Νίκος Φίλης, Δικαιοσύνης ο κ. Παπαγγελόπουλος, καταπολέμησης της διαφθοράς ο κ. Νικολούδης και Πολιτισμού ο κ. Μπαλτάς.

Υπουργοί Επικρατείας ο κ. Νίκος Παπάς και ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης.