Σ΄ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα 25- 27 υπουργών και υφυπουργών, με ευρεία συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών (μη πολιτικών) προσωπικοτήτων καταλήγει, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το απόγευμα της Τρίτης, θα ορκιστεί την Τετάρτη το πρωί και αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μείζον θέμα του προσφυγικού, εκπροσωπώντας παράλληλα και τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως κινείται προς την κατεύθυνση αυτή με στόχο τον σχηματισμό μιας ολιγομελούς, σοβαρής, αξιόπιστης και με κύρος κυβέρνησης και προς τα μέσα και προς τα έξω. Άλλωστε ένα βαρύ παγκόσμιο πρόβλημα, αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να το αντιμετωπίσει με μεγάλη σοβαρότητα και να μεταβάλει ταχύτατα την εικόνα της χώρας προς τα έξω. Να μπορέσει δηλαδή η νέα κυβέρνηση, προσφέροντας στοιχειωδώς ανθρωπιστική βοήθεια στο προσφυγικό να κάνει τη δουλειά της στην Ευρώπη.
Άλλωστε δύο ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στις δύο συναντήσεις που είχε την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Το πρώτο ήταν το προσφυγικό για το οποίο ο κ. Παυλόπουλος είχε ζητήσει από τις 12 Αυγούστου τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το δεύτερο ήταν η μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αυτή ακριβώς η αποστασιοποίηση του εκλογικού σώματος από τις εκλογές και την πολιτική προβλημάτισε ιδιαιτέρως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό, που το χαρακτήρισαν ως «δομικό πρόβλημα» το οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσπάθεια ώστε η πολιτεία να ξαναβρεί τις χαμένες ψήφους της αποχής και οι πολίτες να ξαναβρουν την εμπιστοσύνη τους προς την πολιτική.
Ο Πρωθυπουργός ήδη συζητεί με διάφορα μη πολιτικά πρόσωπα για να τα εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ζητήθηκε ήδη από τον Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος παρουσίασε εξαιρετικό έργο ως υπηρεσιακός υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, να παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση. Ακόμα και εάν ο κ. Μουζάλας προβάλλει το επιχείρημα ότι δεν θα μπορεί επειδή έχει επαγγελματικές δεσμεύσεις (σ.σ. είναι γυναικολόγος- χειρουργός με ακτιβιστική δράση),δεν αποκλείεται να του ζητηθεί να παραμείνει για ένα διάστημα στο κυβερνητικό σχήμα έως ότου βρεθεί αντικαταστάτης του. Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει στο υπουργείο Ναυτιλίας τον Χρ. Ζώη, ο οποίος επίσης πρόσφερε έργο με το Λιμενικό στη μεταναστευτική κρίση από τη θέση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας. Ενας άλλος υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Παπαγγελόπουλος πιθανόν να προορίζεται ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης. Επιπλέον επανέρχεται η παλαιά (και δοκιμασμένη) δομή στο υπουργείο Εσωτερικών με την συγχώνευση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- Προστασίας του Πολίτη, όπως ήταν επί εποχής υπουργείας Πρ. Παυλόπουλου. Ο Ι. Δραγασάκης προορίζεται ως Πρόεδρος της Βουλής, ο Ευ. Τσακαλώτος στο υπουργείο Οικονομικών και ο Γ. Χουλιαράκης στο υπό ίδρυση υπουργείο Προγράμματος που θα έχει την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος, των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και των μεταρρυθμίσεων. Συζήτηση γίνεται, χωρίς ακόμα να ολοκληρωθεί, εάν θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Οικονομίας και ο υπηρεσιακός υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης ως μη πολιτική προσωπικότητα, αφού στις 20 ημέρες που ήταν υπουργός παρουσίασε και αυτός έργο (με το ΕΣΠΑ και το μεταναστευτικό).Ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας της κυβέρνησης (γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου) Μιχ. Καλογήρου αναμένεται να παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση, αντικαθιστώντας έτσι τον Σπ. Σαγιά, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα κατευθύνεται σε άλλη κυβερνητική θέση.
Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός ολιγομελούς υπουργικού συμβουλίου είναι και το γεγονός ότι στη συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο το πρώτο πράγμα που συζητήθηκε ήταν πόσα μέλη θα αποτελείται το νέο κυβερνητικό σχήμα. Συμφώνησαν να είναι από 25 έως 27. Και αυτή ήταν και η πρώτη συμφωνία των δύο αρχηγών που μετέχουν στην συγκυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση αυτή «έπεσαν» και ονόματα, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ποια και αναμένεται να υπάρξει και νέα συνάντηση την Τρίτη. Ο κ. Καμμένος πάντως σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» αρνήθηκε ότι ζήτησε από τον κ. Τσίπρα τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή ότι επέβαλε όρους ζητώντας έξι υπουργεία ανάμεσά τους τα υπουργεία Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, Τουρισμού, λέγοντας ότι δεν κάνει παζάρια με τον Πρωθυπουργό. Θεωρείται όμως βέβαιον ότι στο κυβερνητικό σχήμα ο κ. Καμμένος παραμένει στο Αμυνας, η Ελενα Κουντουρά επανέρχεται στο Τουρισμού, όπως επανέρχεται και η Μαρία Κόλλια στο κυβερνητικό σχήμα