Ορκίστηκε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Αλ.Τσίπρας συνοδευόταν από την κυρία Ολγα Γεροβασίλη, τον κ. Ν. Παππά και τον κ. Τζανακόπουλο.

Μετά την ορκωμοσία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από την υπηρεσιακή πρωθυπουργού κυρία Βασιλική Θάνου.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχάρη την κ. Θάνου για τον άψογο τρόπο που διαχειρίστηκε τα κρίσιμα κυβερνητικά θέματα και ιδιαιτέρως το προσφυγικό. Επίσης, υπογράμμισε την ιστορική πρωτιά της κ. Θάνου στη θέση της πρωθυπουργού.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Υπογράμμισε ότι οι ευθύνες σε ένα κοινό σπίτι πρέπει να μοιράζονται και δήλωσε αισιόδοξος ότι το κλίμα αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

«Επιστρέφω μετά από σχεδόν ένα μήνα στο Μέγαρο Μαξίμου, έχοντας την ανάμνηση μιας σκληρής διαπραγμάτευσης πίσω μου, έχοντας όμως και την αισιοδοξία ότι όταν κάποια στιγμή, όταν θα φεύγω κι εγώ από εδώ, θα έχουν φύγει αυτές οι αναμνήσεις και θα έχουν αντικατασταθεί με καλύτερες στιγμές. Στόχος μας είναι η Ελλάδα θα γίνει ισότιμος εταίρος στην ΕΕ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Β.Θάνου ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του στον πρωθυπουργό.


Στο πρώτο του tweet μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει:

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στο προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του το βράδυ της ίδιας ημέρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «υπάρχει δεδηλωμένη κατόπιν συμφωνίας με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και ζητώ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε «σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και προτείνω η ορκωμοσία σας να γίνει στις 8 μμ».

Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμη την κυβέρνηση και η ορκωμοσία της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη το βράδυ στις 8 ή την Τετάρτη το πρωί πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός για τις Βρυξέλλες..

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών απο τον υπουργό Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Μανιτάκης δήλωσε: «Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τον ενημερώσω για την χθεσινή διαδικασία και να τον ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε». Ερωτηθείς εάν θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Μανιτάκης ανέφερε ότι δεν είναι αρμόδιος για να απαντήσει. «Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ήδη δηλώσει τι θα κάνει» ανέφερε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Μανιτάκης δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τον τόπο, αλλά δεν θα είναι υπουργός.

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ανακοίνωσε στο Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο τα αποτελέσματα των εκλογών. Η κ. Κωνσταντοπούλου αποχώρησε χωρίς δηλώσεις.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών παρέδωσε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης στην Πρόεδρο της Βουλής κυρία Κωνσταντοπούλου. Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι θα επισκεφτεί στις 3 το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.



Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Η Κωνσταντοπούλου στον Παυλόπουλο για να του παραδώσει τα επίσημα αποτελέσματα – «Καρφιά» κατά την συνάντησή της με τον Μανιτάκη

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα μεταβεί (στις 3.00 το μεσημέρι) η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προκειμένου να παραδώσει στον Προκόπη Παυλόπουλο τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης που παρέλαβε από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκη. Κατά την συνάντησή τους μάλιστα δεν παρέλειψε να διατυπώσει υπαινιγμούς για την διαδικασία που δρομολογήθηκε ήδη όσον αφορά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πριν εκείνη παραδώσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τα τελικά αποτελέσματα στον ΠτΔ, ενώ προς στιγμήν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πάει η ίδια στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά θα επικοινωνήσει με τον κ. Παυλόπουλο. Διευκρινίστηκε ωστόσο αργότερα ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου θα μεταβεί η ίδια. Πάντως κατ’ εντολή του ΠτΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχουν κάμερες κατά την συνάντησή τους.

Η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής είπε στον κ. Μανιτάκη ότι «η δημοκρατική λειτουργία απαιτεί οι θεσμικοί εκπρόσωποι να υπηρετούν το πολίτευμα». «Ευχαριστώ για την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Εγώ με την σειρά μου θα επικοινωνήσω με τον ΠτΔ προκειμένου να του ανακοινώσω την αποτύπωση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των κομμάτων στη Βουλή. Ήδη απ’ ότι ενημερώθηκα από τα ΜΜΕ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες χωρίς αυτήν την ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ μέχρι να παραδώσω στον επόμενο ΠτΒ θα υπηρετήσω το καθήκον μου και το πολίτευμα», τόνισε.

«Αυτό έκανα κι εγώ όσο ήμουν υπουργός. Σήμερα – αύριο παραδίδω κι εγώ και θα επισκεφθώ τον ΠτΔ να τον αποχαιρετίσω. Χάρηκα που σας είδα, καλή συνέχεια», της ευχήθηκε. «Και σ’ εσάς», του απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής. Αργότερα από το Γραφείο Τύπου της Βουλής έγινε γνωστό ότι θα επισκεφθεί η ίδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τα συνταγματικά προβλεπόμενα».