«Τη Δευτέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, κυβέρνηση των άξιων και ικανών» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την ομιλία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ομόνοια.

Θέτοντας το δίλημμα «πειράματα ή σιγουριά και σταθερότητα» ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει την Κυριακή» και ξεκαθάρισε ότι «θα συνεννοηθούμε με όσους θέλουν. Όσοι δεν θέλουν ας τραβήξουν το δρόμο τους».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, που πραγματοποιεί πρώτη φορά προεκλογική συγκέντρωση σε αυτόν τον χώρο, έστειλε «μήνυμα ενότητας, μήνυμα ομόνοιας και όχι διχόνοιας για όλο τον ελληνικό λαό».

«Τη Δευτέρα θα συγκροτήσουμε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, κυβέρνηση των άξιων και ικανών» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Νιώθω τη νέα δυναμική της κοινωνίας. Η Ελλάδα μπορεί και θα πάει μπροστά. Θα την πάμε εμείς μπροστά» είπε και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «το μόνο νέο που έφερε είναι τα capital controls».

«Είμαστε η πρώτη κυρίαρχη δύναμη μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ανακτήσαμε την αυτοπεποίθηση και τη δύναμή μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Είμαστε εμείς η πιο προοδευτική πολιτική δύναμη στον τόπο, εμείς που φέραμε την πρόοδο στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, μίλησε για εκείνους «που έκαναν ριφιφί στους ψήφους των πολλών» και «προσπαθούν εκ νέου να κοροϊδέψουν τους έλληνες».

Περιγράφοντας δε το δίλημμα της Κυριακής, ο κ. Μεϊμαράκης είπε «Να γυρίσουμε πίσω, με κάλπικες υποσχέσεις και ψέματα, η μπροστά με αλήθειας; Να εμπιστευτούμε μπλόφες και πειράματα, η υπευθυνότητα και εθνικό σχέδιο;»

«Πειράματα ή σιγουριά και σταθερότητα; Από τη μία καταστροφή στην άλλη, ή να οδηγήσουμε τη χώρα στην ασφάλεια και τη σιγουριά» πρόσθεσε.

«Ξέρω τι θέλουν οι πολίτες. Δεν θέλουν άλλο πείραμα ΣΥΡΙΖΑ, όχι άλλο εμπαιγμό και δημαγωγία. Να τελειώνουμε με την ανικανότητα και τα ψέματα. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει την Κυριακή» τόνισε.

Απαντώντας εμμέσως στην απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην δική του πρόσκληση για συνεννόηση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έκανε μία παρά φύση κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ» αλλά δεν έκανε τίποτα από όσα υποσχέθηκε στους πολίτες.

«Από την πρώτη στιγμή αυτή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να παραδώσει τη χώρα στη θεωρία των παιγνίων» είπε χαρακτηριστικά. «Έκλεισαν με δική τους απόφαση τις τράπεζες και επέβαλαν τα capital controls. Τότε και μόνο τότε αποφάσισαν να κατέβουν από το συννεφάκι τους και να συμβιβαστούν όπως-όπως» συμπλήρωσe.

Μεϊμαράκης στη FAZ: Πολιτική σταθερότητα για να μην επανέλθει το Grexit

«Ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει εκλείψει» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος θα επανέλθει, αν η Ελλάδα βρεθεί μετά τις εκλογές εκ νέου σε κατάσταση ανασφάλειας.

Επισημαίνει δε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός, θα πλησίαζε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και ως μοναδικό όρο για την συνεργασία με άλλα κόμματα θέτει την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη -και στη Δύση.

«Εν όψει της περιπλοκότητας του έργου που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, η συνεργασία μεταξύ των κομμάτων είναι μια από τις προτεραιότητές μας. Για μας αυτό σημαίνει να σχηματίσουμε έναν συνασπισμό με άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα και το εξωτερικό να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα φέρει στη χώρα πίσω την πολιτική σταθερότητα» δηλώνει ο στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν έχει εκλείψει. «Πώς θα μπορούσε και να εκλείψει; Ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει περάσει και, εάν βρεθούμε μετά τις εκλογές πάλι σε μία ανασφαλή κατάσταση, τότε αυτός ο κίνδυνος θα γίνει μάλιστα εντονότερος.»

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται ακόμη στο ενδεχόμενο, αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, να διατηρηθεί η πιθανότητα «ανταρσίας» βουλευτών του, όταν θα πρέπει να ψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο.

Αυτό, εκτιμά, αυξάνει τον κίνδυνο του Grexit. Το κόμμα του, αντιθέτως, «θα διασφαλίσει την «υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές και θα αποφασίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, Δ. σημειώνει: «Ο Τσίπρας είπε επανειλημμένα ψέματα στον ελληνικό λαό. Εδώ και επτά μήνες αλλάζει τη ρητορική του, ώστε να αντιστοιχεί στην πολιτική του κόμματός του.

» Όταν τα ψέματά του τον πρόφθασαν, τότε αποφάσισε να διαφύγει, πρώτα με ένα δημοψήφισμα και μετά με εκλογές. Δεν αντέχει την ευθύνη της διακυβέρνησης» και προσθέτει ότι ενώ η δημοτικότητα του τέως πρωθυπουργού πέφτει, η ΝΔ έχει αποδείξει με τα χρόνια ότι «ακολουθεί μόνο ρεαλιστικές εφικτές ιδέες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ακόμη και απέναντι στους ίδιους τους ψηφοφόρους του αναξιόπιστος, συνεχίζει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και εκτιμά ότι «αυτός είναι και ο λόγος που διασπάστηκε και πολλά από τα μέλη του πήγαν στην Λαϊκή Ενότητα».

Εμείς, δηλώνει, «δεν επιδιώκουμε να πάμε μαζί με ένα κόμμα το οποίο εξαπάτησε τους ίδιους τους ψηφοφόρους του και έβαλε σε κίνδυνο τον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των προσφύγων, ο κ. Μεϊμαράκης υποστηρίζει ότι «οι κανόνες της Συμφωνίας του Δουβλίνου δεν είναι ικανοί για να αντιμετωπίσουν τα σημερινά κύματα προσφύγων» και προσθέτει ότι είναι απαραίτητο «να αντικαταστήσουμε αυτούς τους κανόνες με τέτοιους οι οποίοι ενσωματώνουν τους πρόσφυγες αποτελεσματικά στις κοινωνίες μας -είτε αυτό θα είναι ένα σύστημα ποσόστωσης για την υποδοχή προσφύγων είτε μια άλλη πολιτική. Ο κύριος στόχος θα έπρεπε να είναι να αντιμετωπιστούν τα κύματα προσφύγων με τρόπο που διανέμει όλα τα βάρη δίκαια στην ΕΕ».

«Μέσα σε έξι μήνες έγιναν όλα χειρότερα, σε όλους τους τομείς, για όλους τους έλληνες και τις ελληνίδες. Μπορείτε τώρα να σκεφτείτε πώς ήταν τον Ιανουάριο του 2015 η χώρα και πώς είναι τώρα; Ποιος αισθάνεται ότι η ζωή τους καλυτέρεψε;» δήλωσε.

Επανερχόμενος στο θέμα της συναίνεσης και της συνεννόησης, ο πρόεδρο της ΝΔ είπε ότι θα το πράξει «με όσους θέλουν να συνεννοηθούμε. Όσοι δεν θέλουν ας τραβήξουν το δρόμο τους».

«Απλώνουμε χέρι ενότητας σε όλους τους ψηφοφόρους που πλανήθηκαν και ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα» είπε, σημειώνοντας ότι «δεν θα αντιδράσουμε στη δική τους προσπάθεια έντασης, στην ύβρη και τη λάσπη».

«Την Κυριακή τελειώνουμε μία και καλή με το δήθεν, που αποδείχθηκε παλιό και σαθρό» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.