Την ύστατη μάχη για την πρωτιά στις εκλογές δίνουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. και στην προσπάθειά τους αυτή επιστρατεύουν όλα τα όπλα, θεμιτά και αθέμιτα. Παράλληλα επιλέγουν την ασφαλή στρατηγική της πόλωσης, η οποία ενισχύει το νέο δικομματισμό και συμπιέζει τα μικρότερα κόμματα, ευελπιστώντας ότι από μια τέτοια εξέλιξη θα κερδίσουν πόντους και θα αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Τις τελευταίες ώρες η προεκλογική μάχη έχει φουντώσει, οι βολές είναι εκατέρωθεν και πολλά είναι τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Από τις πλατείας, τα τηλεοπτικά πλατό, τις ραδιοφωνικές εκπομπές και το διαδίκτυο, ο πόλεμος είναι σκληρός, καθώς ακόμα υπάρχει μεγάλο ποσοστό αναποφασίστων, ενώ το ποσοστό της αποχής αποτελεί «κλειδί» της εκλογικής αναμέτρησης.

Τα προγράμματα έμειναν στη γωνιά, υποχώρησε η συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου την επομένη των εκλογών, κέρδισε έδαφος η πόλωση που εξουδετερώνει κάθε δυνατότητα ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου και η…λασπομαχία κυριαρχεί.

Αυτή τη στιγμή οι δυο ηγεσίες δίνουν μάχη για την αρνητική ψήφο, αφού ο μεν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους πολίτες να πουν όχι στο παλιό καθεστώς και ο δε πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης θέλει οι ψηφοφόροι να καταδικάσουν το ΣΥΡΙΖΑ για την επτάμηνη διακυβέρνησή του.

Η μάχη επικεντρώνεται πλέον στις πλατείες: σήμερα ο κ. Μεϊμαράκης μιλάει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας έχοντας και τη δήλωση στήριξης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και αύριο ο κ. Τσίπρας στην πλατεία Συντάγματος, έχοντας στο πλευρό του, τον επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον πρόεδρο της Κ.Ο. της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι.

Οι δυο μονομάχοι επιστρατεύουν για την ύστατη μάχη, όλα τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους, σε μια χρονική στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές είναι ντέρμπι, αν και το κεντρικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη γραμμή του κ. Τσίπρα που μιλάει για καθαρή νίκη, είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει και αυτοδυναμία.

Αντίθετα, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι όλα παίζονται και πιστεύουν στη νίκη, αν και πιο ψύχραιμα στελέχη θεωρούν πως είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει ανοικτά το δίλημμα των εκλογών, απευθύνει προσκλητήριο στους νέους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, ζητώντας ουσιαστικά αυξημένη συμμετοχή, καθώς αυτή η εκλογική αναμέτρηση, κατά τον ίδιο είναι ένα δημοψήφισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Τσίπρας στην τελική ευθεία των εκλογών, ταυτίζει τον κ. Μεϊμαράκη με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι το κόμμα των κκ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ ζητεί από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να πάνε μαζί στους Εισαγγελείς για να μάθουν τώρα, πριν από τις εκλογές, ποιοι είναι στη λίστα Λαγκάρντ.

Αντίθετα ο κ. Μεϊμαράκης, πέρα από τα διλήμματα των εκλογών που θέτει (αλαζονεία ή συνεργασία, αβεβαιότητα ή αξιοπιστία και ανασφάλεια ή σταθερότητα), επιχειρεί να αποδομήσει το ηθικό πλεονέκτημα της ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας την υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας και κεντρικού στελέχους του κόμματος, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Η Ν.Δ., όπως ήταν αναμενόμενο επέλεξε τη μετωπική σύγκρουση για τον τελευταίο προεκλογικό γύρο, θεωρώντας ότι η πόλωση που ακολουθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα αυξήσει τα ποσοστά του νέου δικομματισμού και άρα θα περιορίσει και την είσοδο στη Βουλή μικρότερων κομμάτων.

«Ο κ. Τσίπρας έχει την δικιά του λίστα Λαγκάρντ πλέον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με την υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη και από τη Ν.Δ. μιλάνε για «λίστα Τσίπρα», αναφέροντας τις περιπτώσεις των Γιώργου Κατρούγκαλου και Αλέξη Μητρόπουλου, αλλά και του πρώην υφυπουργού, στέλεχος των ΑΝΕΛ, του Παύλου Χαϊκάλη. Ενδεικτικά η Ν.Δ. για την υπόθεση Φλαμπουράρη, ανέφερε με ανακοίνωσή της, ότι όχι μόνο είναι περίεργη αλλά έχει και βάθος και πως το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς τσαλακώθηκε.

Η σύγκρουση είναι οξύτατη όσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη μάχη της 20ης Σεπτεμβρίου και οι βολές είναι εκατέρωθεν, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τη «μονταζιέρα της Συγγρού που επιχειρεί να ξεπλύνει τη λίστα Λαγκάρντ» και η Ν.Δ. δια του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη μιλάει για «άθλιες μεθόδους μαύρης προπαγάνδας» των «υπογείων της Κουμουνδούρου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη να αυξήσει την χαμηλή ακόμα συσπείρωσή του, ενώ προσπαθεί να μειωθεί η αποχή, η οποία τον πλήττει, ενώ δεν τον ανησυχούν οι μετακινήσεις ψηφοφόρων. Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. που έχει πιάσει σχεδόν…«οροφή» στη συσπείρωση (σ.σ. κινείται περίπου στο 85%) ευελπιστεί σε επιστροφές ψηφοφόρων από το Ποτάμι, τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α.

Το κλειδί της αναμέτρησης και για τα δυο κόμματα είναι οι μεγάλες περιφέρειες, δηλ. το Λεκανοπέδιο Αττικής με τις πέντε εκλογικές περιφέρειες, η Θεσσαλονίκη με τις δυο, η Θεσσαλία και η Κρήτη.