«Είναι τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Ο Τσίπρας θα παίξει τα ρέστα του, κι εμείς τα δικά μας» είναι μια φράση που κυριαρχεί στο επιτελείο της Ν.Δ., στο οποίο αναζητείται μια ύστατη κίνηση που μπορεί να αλλάξει περαιτέρω το κλίμα λίγο πριν κλείσει η προεκλογική περίοδο.

Στη Συγγρού, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτιμούν θετικά την παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ και αναμένουν με αγωνία να πληροφορηθούν μετρήσεις για το πώς εξελίχθηκε η τηλεοπτική μονομαχία με τον Αλέξη Τσίπρα και κατά πόσο επηρεάστηκαν ή όχι οι αναποφάσιστοι που είναι αυτοί που θα κρίνουν τις εκλογές και αποτελούν μήλον της έριδος.

Η Ν.Δ. εισήλθε σε αυτή την τελευταία στροφή της προεκλογικής εκστρατείας με εμφανή στόχο να προσεταιρισθεί σημαντικό τμήμα των αναποφάσιστων. Είναι ερωτηματικό όμως κατά πόσο μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία των αναποφάσιστων για να μπορέσει να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη.

Το τελευταίο διάστημα ανέπτυξε δυναμική και κατά γενική ομολογία πήγε έως σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που μπορούσε να αναμένει προ διμήνου ή και μήνα, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το στοιχείο δεν είναι ικανό από μόνο του να αλλάξει εντελώς το κλίμα.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση και τις μετρήσεις και την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων που εντάσσονται στην κατηγορία των αναποφάσιστων τον περασμένο Ιανουάριο, διαθέτει μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων τους οποίους μπορεί να προσελκύσει.

Το κρίσιμο ερώτημα για πολλούς στη Ν.Δ. είναι κατά πόσο ο κ. Μεϊμαράκης κατάφερε να αλλάξει το κλίμα με την χθεσινή του εμφάνιση, κατά την οποία δεν έγινε το μεγάλο λάθος, είχε καλά σημεία, αλλά αναδείχθηκαν και αδυναμίες, όπως παρατηρούν ψύχραιμα και κεντρικά στελέχη του κόμματος.

Από την ηγετική ομάδα, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταδίδεται το μήνυμα ότι «ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων, αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ, αλλά και των αναποφάσιστων που παρακολουθούσαν και θα περίμεναν το ντιμπέιτ για να σχηματίσουν άποψη».

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδειξε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας, εν αντιθέσει με τον κ. Τσίπρα, όπως σημειώνουν που δεν έδωσε σε πολλά σημεία συγκεκριμένους απαντήσεις. Μάλιστα εστιάζουν στο γεγονός ότι το αρνητικό στοιχείο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αρνητική αξιολόγηση της επτάμηνης κυβερνητικής θητείας, αν και όμως τμήμα των αναποφάσιστων, προτιμά μια κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που προηγείται σημαντικά στην παράσταση νίκης από μια κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ.

Στη Ν.Δ. όπου θεωρούν πως το τελικό ισοζύγιο που αφορά τις αμφίδρομες μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματός τους μπορεί να είναι ευνοϊκό, υποστηρίζουν ότι η μάχη των εκλογών θα κριθεί σε τρία επίπεδα: α) στην ικανότητα της Ν.Δ. να αντιστρέψει το κλίμα στην επαρχία όπου ήταν ευάλωτο τον Ιανουάριο και να κερδίσει περιφέρειες που κατέκτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως π.χ. Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία, αλλά ακόμα και στην Αττική.

Παράλληλα επιδιώκει την μείωση της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας.. β) στη δυνατότητα διείσδυσης στους αναποφάσιστους που επιζητούν την επομένη των εκλογών σταθερότητα και κυβερνήσεις συνεργασίας και γ) πως θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στις μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το κλειδί παραμένουν οι αναποφάσιστοι και κατά πόσο θα τους πείσει η ηγεσία της Ν.Δ. να την ψηφίσουν, ενώ πριν από οκτώ μήνες την καταψήφισαν, ενώ ορισμένα έμπειρα στελέχη αναφέρονται στην «υπόκωφη σιωπή» που υπάρχει και διερωτώνται τι μπορεί να κρύβει: υπόγεια καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ ή μια ανομολόγητη υποστήριξή του στη λογική να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα.