Το ζήτημα του χρέους έχει υπερεκτιμηθεί από την Ελλάδα στην παρούσα φάση. Είναι η εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε στις 12 Ιουλίου, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, όπου πρέπει να εστιάσει τις δυνάμεις της η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αυτό τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ζαν Λου Κιουν-Ντελφόρζ. Ο απερχόμενος πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα, έπειτα από τέσσερα χρόνια στη χώρα μας, παραδίδει από την προσεχή εβδομάδα τη σκυτάλη στον διάδοχό του, τον Κριστόφ Σαντεπί. Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του ο 65χρονος γάλλος διπλωμάτης μοιράζεται τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από τη θητεία του στην Ελλάδα αλλά και τους λόγους που το Παρίσι συμπαραστάθηκε τόσο πολύ στην Αθήνα.
Η Γαλλία βοήθησε αποφασιστικά την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του περασμένου Ιουλίου. Για ποιον λόγο;
«Η γαλλική βοήθεια δεν ήταν κάτι το καινούργιο. Η συμπαράστασή μας προς την Ελλάδα ήταν προς το συμφέρον όλων. Παρακολούθησα καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου τη θέση της Γαλλίας, είδα τους διαπραγματευτές μας, τους εμπειρογνώμονές μας, που αναζητούσαν συνεχώς λύσεις για να αποφύγουν τις δυσκολίες για την Ελλάδα. Η Γαλλία στρατεύθηκε με αποφασιστικότητα στο πλευρό της Ελλάδας με σκοπό την προάσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η Ευρώπη προχωρεί ενδεχομένως αργά, ενίοτε σταματάει, αλλά ουδέποτε από το 1950 οπισθοδρόμησε. Η Νομισματική Ενωση είναι ένα πολιτικό σχέδιο που σκοπό έχει την ενίσχυση της ΕΕ. Να προσθέσω δε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο νομισματικής φύσεως. Αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη».


Φοβηθήκατε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ;
«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα. Η Νομισματική Ενωση είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο που στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της. Συνειδητοποιούμε πλήρως τις συνέπειες που θα είχε για την Ελλάδα, καθώς και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, μια επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Αντιλαμβανόμαστε επίσης σε ποιον βαθμό θα επηρέαζε μια τέτοια κατάσταση τους επενδυτές, τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ».
Αν σας έλεγα να μου επισημάνετε τρεις τομείς-κλειδιά στους οποίους πρέπει να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ποιους θα επιλέγατε;
«Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Οι τρεις τομείς είναι η Δικαιοσύνη, η φορολογία και η δημόσια διοίκηση. Είναι απαραίτητοι για την οικονομική ανάκαμψη και την ευημερία του πληθυσμού. Η βασικότερη είναι η Δικαιοσύνη, διότι χωρίς μεταρρύθμιση δικαστική, διοικητική και σε επίπεδο Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι αποτελεσματικές. Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως π.χ. για τη μείωση των τιμών, το ίδιο επίσης για θέματα φορολογίας. Σε ό,τι αφορά τη φορολογία η μεταρρύθμιση έχει ξεκινήσει, αλλά η πρόοδος είναι ανεπαρκής. Τα νομοθετικά κείμενα υπάρχουν, τίθενται όμως θέματα σε επίπεδο οργάνωσης διότι λείπουν τα μέσα που θα τη διευκολύνουν, καθώς επίσης και η οργάνωση του τρόπου εργασίας στις εφορίες. Η Γαλλία έχει θέσει ως προτεραιότητα την τεχνική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στον τομέα αυτόν ώστε να μπορέσει το ελληνικό κράτος να αποπληρώσει το χρέος του αλλά και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο μοντέλο. Ο τρίτος τομέας στον οποίο η Γαλλία έχει εργαστεί τα τελευταία τρία χρόνια είναι η δημόσια διοίκηση ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική, να εξυπηρετεί τους πολίτες και να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία που γεννά διαφθορά».


Μπορεί η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση χωρίς μια λύση για το χρέος;
«Το ζήτημα του χρέους έχει υπερεκτιμηθεί από την Ελλάδα στην παρούσα φάση. Εχουν ήδη ληφθεί μέτρα και έχουν γίνει διευθετήσεις, όπως το PSI ή η επιστροφή των τόκων των ελληνικών ομολόγων που υπήρχαν στις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών. Αλλα μέτρα θα μπορούσαν να εξεταστούν και είναι κάτι που προβλέπεται να γίνει το φθινόπωρο. Το κύριο όμως χαρακτηριστικό του χρέους είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο για την αποπληρωμή του όσο και προς όφελος του πληθυσμού».
Οι κάλπες και η οικονομία«Ευχόμαστε από τις εκλογές να προκύψει σταθερότητα»

Γιατί πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο και δεν έχει ακόμη βγει;

«Δεν πρέπει να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Είναι αλήθεια ότι χάθηκε χρόνος. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πρέπει να παραδεχθούμε ότι η πολιτική βούληση έλειψε, όπως επίσης τα μέσα και οι συνθήκες. Το πρόγραμμα όμως, έτσι όπως εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, προσφέρει όλα τα εργαλεία στην Ελλάδα ώστε να μπορέσει να εξέλθει της κρίσεως εφόσον εφαρμοστεί. Πολύ συχνά ορισμένοι προσάπτουν στην Ελλάδα ότι τα προηγούμενα προγράμματα δεν παρήγαγαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Και όταν αναφέρομαι σε εφαρμογή εννοώ βασικά τις μεταρρυθμίσεις, που δεν είναι συνώνυμο της λιτότητας αλλά συνιστούν απτές βελτιώσεις της καθημερινότητας του πολίτη και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη. Αυτό που τονίζεται στο τελευταίο πρόγραμμα είναι η ελληνική «ιδιοκτησία» των δράσεων που προβλέπει. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να μην τα καταφέρει, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση».

Η Ελλάδα οδεύει σε μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση εντός του 2015. Μήπως έχει έρθει η ώρα για έναν «μεγάλο συνασπισμό» που θα έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα;
«Σε καμία χώρα η οικονομία δεν αγαπά τις εκλογές διότι είναι παράγοντας αστάθειας. Ευχόμαστε ότι από τις εκλογές θα προκύψει μια πολιτική λύση που θα ευνοεί τη σταθερότητα. Η Ελλάδα την έχει ανάγκη γιατί χωρίς αυτήν δεν θα μπορέσει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Είναι άλλωστε αυτό που εύχεται και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Σε κάθε περίπτωση οι εκλογείς θα αποφασίσουν».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ