Δήλωση για το προσφυγικό έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης. Η εικόνα του νεκρού Αιλάν ήταν μια ισχυρή γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Και κυρίως για την Ευρώπη. Την Ευρώπη αρχικά της αδιαφορίας και της ανόητης καταστολής και τώρα της αμηχανίας μπροστά σε ένα δράμα που δημιούργησαν η αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική και οι πολεμικές επεμβάσεις της Δύσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην δήλωσή του για το προσφυγικό.

Η χθεσινή εικόνα της κρίση έρχεται να καταδείξει την ανευθυνότητα και την μεγάλη ντροπή των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της ΝΔ που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για μικροκομματικά οφέλη το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.

«Παραμερίζω την ανικανότητά της να διαχειριστεί το ζήτημα ως κυβέρνηση και στέκομαι στην κριτική περί ανοιχτών συνόρων. Τι ζητάγαν από την ελληνική κυβέρνηση; Να βυθίζουμε τις λέμβους. Ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν τα όριά τους. Η ΝΔ μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ήταν εμφανές ότι θα ερχόντουσαν τα κύματα. Είναι σήμερα υπόλογος και όχι τιμητής.Μας παρέδωσε ανεπαρκέστατε δομές υποδοχής και φιλοξενίας» πρόσθεσε.

«Από την πρώτη μέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την κρίση από το μηδέν και ανέλαβε πρωτοβουλίες. Καταρχάς ιδρύσαμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, έχοντας την διορατικότητα ότι θα είναι απαραίτητο εργαλείο. Ζητήσαμε και πετύχαμε την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό η οποία ενέκρινε την μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ άμεσα δρομολογείται η μετεγκατάσταση άλλων 8.000 προσφύγων. Αποκαταστήσαμε την νομιμότητα σε ότι αφορά την διοικητική κράτηση. Ο μέγιστος χρόνος δεν ξεπερνά του έξι μήνες. Οργανώσαμε τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι έχουν υποβληθεί και εγκριθεί τρία αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένουμε την έγκριση αιτήματος για χρηματοδότηση 2,8 εκατ. ευρώ για ενίσχυση του Λιμενικού.

Ανέφερε επίσης ότι «προχωρήσαμε στην αύξηση δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, ενισχύσαμε το προσωπικό πρώτης υποδοχής και υπηρεσίας ασύλου».

Το προσφυγικό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που απειλεί την Ευρώπη. Δεν είναι πρόβλημα μόνο ελληνικό, είναι πρόβλημα παγκόσμιο, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η αποτελεσματικότητά μας και η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη και να λειτουργεί ως Ένωση

Δεν αρκεί η συγκίνηση… Δεν αρκεί να συμπάσχουμε, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να συμπράξουμε… Κρίνεται η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Κρινόμαστε όλοι, επεσήμανε.