Διεκδικεί την εκλογική νίκη, απορρίπτει την συνεργασία με την ΝΔ, περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως εκπρόσωπο της κοινωνικής και πολιτικής νεωτερικότητας και αποφεύγει τις σαφείς αναφορές στο ΠαΣοΚ και το Ποτάμι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που αυτός είναι ο νικητής των εκλογών.

Εχοντας επεξεργαστεί με ταχείς ρυθμούς αναπροσπαρμογές στην προεκλογική ρητορική και τακτική στην Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Αιγάλεω, εγκατέλειψε τις αναφορές στην ταξική πάλη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό, έννοιες που μεταχειρίστηκε με προφανή σκοπιμότητα ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και έδειξε για μία ακόμη φορά ότι το στοίχημά του στις εκλογές είναι να ξεχαστεί το επιζήμιο και επώδυνο επτάμηνο που προηγήθηκε και να πείσει ότι το δίλημμα είναι «το νέο απέναντι στο παλιό που εθύνεται για όλα».

«Δε θα αφήσουμε το παλιό, που ο λαός μας το έδιωξε από τη πόρτα το περασμένο Γενάρη, να επιστρέψει τώρα από το παράθυρο», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Στις 20 του Σεπτέμβρη ξεμπερδεύουμε οριστικά με το παλιό και κερδίζουμε το αύριο. Ξεκινάμε μαζί τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε την Ελλάδα από το βαθύ χαντάκι που την έριξαν τα κόμματα και οι πολιτικοί του χθες. Τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε την οικονομία από τη κρίση και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα στη στέρεη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προκοπής».

Με μία πολύ ενδεικτική αναφορά σε πρόσωπα δε, τόνισε ότι δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την ΝΔ ή το ΠαΣοΚ, μιλώντας ακόμη και για στελέχη που δεν συμμετέχουν πλέον στην πολιτική ζωή της χώρας. «Κυβερνήσεις κουρελούδες, κυβερνήσεις ζόμπι, κυβερνήσεις μιας χρήσεως, με συμμετοχή του Βορίδη, του Ψωμιάδη, του Άδωνι, του Πάγκαλου, του Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να δείτε».

Σε μία πρώτη ένδειξη υπαρκτού σχδιασμού και στοιχειώδους συντονισμού ως προς την ρητορική δε, λίγες ώρες νωρίτερα ο Ν. Βούτσης είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: «Δεν θα ήταν δυνατό να συμπράξουμε κυβερνητικά με αυτές τις δυνάμεις που είναι στην αντίληψή τους τα μνημόνια και κυρίως με τη ΝΔ, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην ερώτηση που έρχεται στα χείλη σας , «άρα με τους άλλους είναι πιθανό;», είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα το δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα».

Τα ψηφοδέλτια

Παράλληλα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση των λιστών των υποψηφίων για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Η αρμόδια επιτροπή συνεδρίασε επί πολλές ώρες το απόγευμα της Πέμπτης στην Κουμουνδούρου, ενώ η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα το πρωί του Σαββάτου.

Ενδείξεις και πληροφορίες συντείνουν στο ότι σημαντικές εκπλήξεις δεν θα πρέπει να αναμένονται καθώς το σημαντικότερο ζήτημα φαίνεται πως είναι η προσπάθεια διευθετήσεων για την κάλυψη των θέσεων που «ανοίγουν» λόγω της αποχώρησης βουλευτών που συμπαρατάσονται με την Λαϊκή Ενότητα, ειδικώς σε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες όπως η Β’ Αθηνών, η Α και Β Θεσσαλονίκης, η Αχαϊα και η Α και Β Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σοβαρότερα υπό διερεύνηση θέματα είναι το πού θα εμφανιστεί ως υποψήφιος ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με σχεδόν βέβαιο τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου να είναι υποψήφιος στην Αρτα και να εξετάζεται η υποψήφιότητά του σε περιφέρεια όπου θεωρείται πως είναι ισχυρή η Λαϊκή Ενότητα.