Ναυαγεί η συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, κ. Μανώλη Γλέζο – και ο λόγος που συμβαίνει αυτό, πιθανότατα, είναι το… ευρώ.

Επειτα από επαφές πολλών ημερών, για τις οποίες ο κ. Λαφαζάνης εξέφραζε μέχρι χθες Τετάρτη την αισιοδοξία του ότι θα έχουν τέλος αίσιο, όπως αυτές με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Γλέζος παραχώρησε σήμερα Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναμενόταν ότι θα ανακοίνωνε την εκλογική του σύμπραξη με τη Λαϊκή Ενότητα.

Ο κ. Γλέζος όμως διαφωνεί με την έξοδο από την ευρωζώνη, που αποτελεί κεντρική ιδέα του προγράμματος του κόμματος Λαφαζάνη.

Χαρακτηριστικά, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τόνισε: «Εάν δεν γίνει κατορθωτό να δημιουργηθεί πόλος, που θα εκφράζει ότι ο λαός θα αποφασίσει για τα πάντα, εγώ θα ψηφίσω το ΚΚΕ».

«Οι αντιλήψεις μου είναι «ο λαός στην εξουσία». Πώς λοιπόν να συνεργαστώ με κάποιους που λένε να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γλέζος.

Καθώς φαίνεται, το ζήτημα της παραμονής στο ευρώ είναι και το κρίσιμο σημείο στο οποίο κολλάει, προς το παρόν η συνεργασία του κ. Γλέζου με τη Λαϊκή Ενότητα.

Και αυτό, καθώς το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς θεωρεί ότι η ιδρυτική διακήρυξη της ΛΑΕ δεν «αντανακλά» την επιθυμία του λαού, όπως αυτή εκφράστηκε με το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, καθώς ο ίδιος εκτιμά ότι δεν ήταν «ΟΧΙ» στο ευρώ.

Και συνέχισε ο κ. Γλέζος: «Η συμμετοχή μου θα εξαρτηθεί, αφού πρώτα ακουστούν οι απόψεις μου και σεβαστούν την άμεση δημοκρατία. Η συνεισφορά μου είναι ότι ο λαός πρέπει να έρθει στην εξουσία. Αυτό είναι το σύνθημά μου και το δόγμα μου. Περιμένω απ’ όλους τους πολιτικούς φορείς τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα».

«Για να τιμήσω τη μητέρα μου και τον αδελφό μου, ανήκω στην οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ της Πάρου. Εκείνοι θα μου δώσουν εντολή να τους εκπροσωπήσω. Εκείνοι θα μου το πουν. Ακούω από προσωποπαγή κόμματα να ζητούν από το λαό να τους ψηφίσει. Εγώ δεν ζητώ ψήφο, αλλά να μου δώσει εντολή» είπε ακόμη.

«Δεν θα ήθελα να υπάρχει η διάσπαση ιδεών και θα ήθελα να είμαστε όλοι μαζί» τόνισε ακόμη ο Μανώλης Γλέζος, κατά τη συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. «Απηύθυνα έκκληση και ζήτησα ενότητα στα δίκαια του λαού. Θεωρώ ότι το μεταλλαχθέν κόμμα του Μαξίμου δεν εξέφρασε την ψήφο του λαού, ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα ούτε στο δημοψήφισμα».

«Η κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ενιαίου κόμματος ακολούθησε την πολιτική των δανειστών» τόνισε ακόμη, ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Αρκεί να δώσουμε δουλειά στον κόσμο» σημείωσε. «Γιατί επτά μήνες δεν δώσαμε δουλειά στους ανέργους; Ορισμένοι λένε ότι είχαν καταπιαστεί με το τρίτο σύμφωνο καταπίεσης του λαού».

«Αυτές οι εκλογές είναι καθοριστικές για την πορεία της χώρας και των άλλων λαών. Όλη η προσοχή είναι στραμμένη εδώ» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Έγιναν διαδηλώσεις για το «Όχι» και για το «Ναι» και ήταν φανερή η διαφορά. Ανάλογα και στην Ευρώπη. Έγινε και για το «Ναι» και παρουσιάστηκαν 30 άτομα».

Είπε ακόμη, αναφορικά με τη συνεργασία με το κόμμα Λαφαζάνη: «Όταν ένα κόμμα ζητά να φύγει από την ευρωζώνη και εγώ έχω πει ότι δεν χαρίζουμε την Ευρώπη στους Δυτικοευρωπαίους. Ο άνθρωπος που βλέπει τα πράγματα μονοδιάστατα είναι Κύκλωπας».

«Αξιοποιώ από το παλιό ότι είναι χρήσιμο και απορρίπτω ότι δεν χρειάζεται. Ορισμένοι λένε ότι είμαστε και με το παλιό και με το νέο. Δεν γίνεται αυτό. Δεν θα χαρίσουμε την Ευρώπη. Όποιος δεν παίρνει μέρος στα κοινά είναι άχρηστος» σχολίασε.

«Δεν πρέπει να χαρίσουμε την Ευρώπη και το έχω δηλώσει. Είναι φανερό ότι είμαστε στο ευρώ. Αν πάμε στο εθνικό νόμισμα, τότε με την πρώτη δυσκολία θα τυπώσουμε νόμισμα και θα ανέβει ο πληθωρισμός. Το κοινό νόμισμα είναι ανασταλτικός παράγοντας του πληθωρισμού» σημείωσε.

Στελέχη, πάντως, που έχουν ήδη προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα, αλλά διατηρούν αποστάσεις από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, εκτιμούν ότι, μέσα στις επόμενες ώρες, θα βρεθεί σημείο επαφής με τον Μανώλη Γλέζο, έτσι ώστε να είναι υποψήφιος με το κόμμα Λαφαζάνη.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, έδωσαν το «παρών» η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Σταθάς, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, ο Δημήτρης Στρατούλης και άλλα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα μισά της συνέντευξης και καθώς φαινόταν ότι ο κ. Γλέζος δεν θα ανακοίνωνε τη συνεργασία του με το κόμμα Λαφαζάνη οι κ.κ. Στρατούλης και Ήσυχος αποχώρησαν.