«Υπάρχει σιγουριά στους αριθμούς» σύμφωνα με μια παλαιά αγγλοσαξωνική παροιμία, η οποία έως ένα βαθμό υιοθετείται από την ηγεσία της Ν.Δ., η οποία μετά τις δημοσκοπήσεις της Τετάρτης, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, αλλά τηρεί χαμηλούς τόνους.

Όμως, η αναμέτρηση προφανώς δεν έχει κριθεί και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως την 20η Σεπτεμβρίου και γι’ αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι «το παιχνίδι είναι ανοικτό» και «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Αναμφίβολα το γεγονός ότι η Ν.Δ. κατάφερε να σηκώσει πολύ γρήγορα κεφάλι και να διεκδικεί επί ίσοις όροις την εκλογική νίκη, ενδεχόμενο που φάνταζε εξωπραγματικό μέχρι πριν λίγο διάστημα, πιστώνεται στον πρόεδρό της. Ο ίδιος δείχνει να το απολαμβάνει, παραμένει ο…εαυτός του, με στοιχεία λαϊκά, αντισυμβατικά πολλές φορές, αλλά δεν θεωρεί πως η προσπάθεια είναι ατομική, αλλά ομαδική. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο παραχωρεί γήπεδο σε πολλά στελέχη, βασικά κεντροδεξιάς φυσιογνωμίας που θα ενισχύσουν το στόχο του να κερδίσει ψηφοφόρους από τον κεντρώο χώρο.

Ο ίδιος πέτυχε αυτές τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής περιόδου να επανασυσπειρώσει την Ν.Δ., ενώ δεν δημιουργεί αρνητικά αντανακλαστικά και για κεντρογενείς ψηφοφόρους, τους οποίους και την ψήφο διεκδικεί. Η προσπάθειά του τις επόμενες ημέρες, θα είναι να καταφέρει να διατηρήσει υψηλά την συσπείρωση της Ν.Δ. που κινείται κοντά στο 80%.

Αναμφίβολα το κλίμα είναι πολύ καλύτερο για τη Ν.Δ. που στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου κατέγραψε συσπείρωση 65,5%, ενώ είχε και απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς το ΣΥΡΙΖΑ, σε ποσοστό 9% της επιρροής του κόμματος το 2012. Αυτό το 9% αντιστοιχούσε σε 2,7% του εκλογικού σώματος.

Ήδη, η Ν.Δ., αναλύοντας τις τελευταίες μετρήσεις, διαπιστώνει πως περίπου 5% που είχε μετακινηθεί προς το ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. «επιστρέφει σπίτι του» και το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί 17 μέρες πριν από τις εκλογές σε 1,4% του εκλογικού σώματος.

Επίσης, η ηγεσία της Ν.Δ. προσδοκά ότι θα πετύχει να εξουδετερώσει πλήρως την επονομαζόμενη και «ψήφο δεξιάς διαμαρτυρίας» που καταγράφηκε στις περασμένες εκλογές και κινήθηκε κυρίως προς τους Ανεξάρτητους ΄Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα κερδίσουν το εισιτήριο για τη Βουλή, αν και αυτό μένει να αποδειχθεί, καθώς και τον Ιανουάριο έκαναν τις ίδιες εκτιμήσεις, αλλά τελικά ο Πάνος Καμμένος κατάφερε να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Ο βασικός στόχος όμως είναι ο πολιτικός επαναπατρισμός ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν από τη Ν.Δ. προς το Ποτάμι και χαρακτηρίζονται ως κεντροδεξιοί, αστοί, φιλελεύθεροι.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο κ. Μεϊμαράκης τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να προβάλλει την ανάγκη την επόμενη μέρα να υπάρξει σταθερή, συμμαχική κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας με κορμό, βέβαια τη Ν.Δ. Και αυτό το κάνει, αναγνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών θέλει σταθερότητα και συνεργασίες για να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο ίδιος όμως θα στοχεύσει και ευθέως κατά του Αλέξη Τσίπρα, εμμένοντας στο επιχείρημα που προέταξε στο Ηράκλειο το βράδυ της Τετάρτης, ότι ήταν «ο χειρότερος Πρωθυπουργός όλων των εποχών».