«Από τη Ρηγίλλης, από τις ρίζες μας ξεκινάμε…» είναι το μήνυμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, λίγες ώρες πριν από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας,που πραγματοποιείται έξω από την ιστορική έδρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαφής στόχος του προέδρου της Ν.Δ. είναι να πετύχει τον πολιτικό επαναπατρισμό και την επιστροφή στην πατρώα πολιτική γη των παραδοσιακών δεξιών και κεντροδεξιών ψηφοφόρων που εγκατέλειψαν τη Ν.Δ. διαδοχικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2009.

Γι’ αυτό και ο κ. Μεϊμαράκης, με τη σημερινή συγκέντρωση, που αποτελεί κίνηση με εσωκομματικούς συμβολισμούς, έξω από το νεοκλασσικό κτίριο της Ρηγίλλης, αρ.18, όπου θα είναι παρών και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, απευθύνεται ουσιαστικά στο…θυμικό και στην ιστορική μνήμη των ψηφοφόρων που στήριζαν τη Ν.Δ.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η Ν.Δ. ξεκινάει με το 27.81%, το ποσοστό των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ως αφετηρία, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες, αλλά από εδώ και πέρα μόνο «επιστροφή ψηφοφόρων υπάρχει».

Πάνω σε αυτή τη γραμμή θα κινηθεί η ηγεσία της Ν.Δ. που θέλει μείωση της αποχής, αυξημένη συμμετοχή, ευελπιστώντας στην ανατροπή. Εξάλλου, όπως αναφέρουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυξημένη συμμετοχή θα ωφελήσει τον κ. Μεϊμαράκη που έχει ως κεντρικό στρατηγικό στόχο να επιτύχει εκλογικά την παραταξιακή συσπείρωση της ευρύτερης δεξιάς και κεντροδεξιάς υπό στη σκέπη της Ν.Δ.

Επί της ουσίας το πρώτο μέλημα σε αυτή τη φάση της προεκλογικής περιόδου είναι η συγκόλληση, κοινωνική και εκλογική της δεξιάς και της κεντροδεξιάς, μετά τη διάσπαση και το βαθύ χάσμα που επέφερε το μνημόνιο και ήταν στρατηγικού χαρακτήρα.

Και αυτό, διότι η Ν.Δ. ευελπιστεί να κερδίσει ψήφους από τα κόμματα που είναι στα δεξιά της και τα οποία συγκέντρωσαν 14% στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Αυτό το ποσοστό ισοδυναμεί περίπου με 1 εκατ. ψηφοφόροι που επέλεξαν άλλα κόμματα, στα δεξιά της ΝΔ.

Ακόμη, η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να επαναπατριστούν και φιλελεύθεροι, αστοί κεντροδεξιοί που ανήκουν στην ανώτερη κοινωνική τάξη και οι οποίοι επέλεξαν το Ποτάμι που κατέγραψε υψηλά ποσοστά στις αμιγώς μεγαλοαστικές περιοχές της Αττικής, όπως π.χ. Ψυχικό (13,6%), Φιλοθέη (13,5%), Εκάλη (11,7%) κ.α.

Την ίδια στιγμή, η Ν.Δ. επιχειρεί να ξαναπιάσει το νήμα στη σχέση της με κοινωνικά στρώματα που την στήριζαν παλαιότερα, όπως π.χ. οι αγρότες στους οποίους στέλνει συνεχώς δημόσια μηνύματα τελευταία ο κ. Μεϊμαράκης, λέγοντας πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει φορολογικά μέτρα που τους αφορούν και θα αναζητήσει ισοδύναμα.

Θα κερδίσει το στοίχημα ο κ. Μεϊμαράκης που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια με πρωτοφανείς ρυθμούς; «Στους αγώνες, πολιτικούς, ποδοσφαιρικούς και άλλους, υπάρχουν και οι εκπλήξεις και κανείς δεν μπαίνει σε μια μάχη για να χάσει, αλλά για να παλέψει», τονίζουν στενοί του συνεργάτες.

Παράλληλα επιμένουν ότι σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε ως φαβορί, αλλά όλα μπορεί να ανατραπούν και σημειώνουν πως ο κ. Μεϊμαράκης θα εξαντλήσει από την πλευρά του κάθε περιθώριο για να κερδίσει το κόμμα.

Η Ν.Δ. στο πλαίσιο της προεκλογικής της στρατηγικής, θα επιμείνει στην ανάγκη να υπάρξει την επόμενη μέρα πολιτική σταθερότητα και γι’ αυτό ο κ. Μεϊμαράκης σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του μιλάει για την ανάγκη να σχηματισθεί κυβέρνηση συνεργασίας και τετραετίας με κορμό τη Ν.Δ.

Αυτές τις ώρες μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο πρόγραμμα της Ν.Δ. που θα επικαιροποιηθεί _όπως λένε «πάνω και πέρα από το μνημόνιο» _ και θα παρουσιαστεί την προσεχή Κυριακή, ενώ και τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αν και υπάρχει μεγάλη ανανέωση σε μη εκλόγιμες θέσεις και πιθανότατα επιστροφή στις λίστες προσώπων, όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο Ευάγγελος Αντώναρος σε τιμητικές, μη εκλόγιμες, θέσεις. Επίσης δεν αποκλείεται να ενταχθούν στις λίστες για να δώσουν το μήνυμα της συστράτευσης και στελέχη με κυβερνητική θητεία στο παρελθόν, όπως π.χ. ο Γιώργος Βουλγαράκης.