Δόγμα δημιουργικής ασάφειας ως προς τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, με προφανή στόχο την συσπείρωση ψηφοφόρων, υιοθετεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την στιγμή που στο εσωτερικό του κόμματος εκκρεμεί η διευθέτηση ισορροπιών και αποφάσεων για την νέα πολιτική ταυτότητα του κόμματος –με κυριότερο εκφραστή την ομάδα των «53» που τηρεί διακριτικές μεν, αλλά σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι από την ρητορική των στελεχών τιου ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζει πλέον η μαχητική διεκδίκηση της αυτοδυναμίας.
Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος την προηγούμενη Κυριακή επιχείρησε να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας κυρίως με την ΝΔ και το ΠαΣοΚ («Με ποιους ακριβώς να συνεργαστούμε; Με αυτούς, που ενώ εμείς ανοίξαμε τα συρτάρια και τις λίστες Λαγκάρντ, και κάθε κατεργάρης ήρθε στον πάγκο και πλήρωνε και πληρώνει, με αυτούς που τα κρύβανε στα συρτάρια τους για χρόνια; Με αυτούς έπαιρναν για χρόνια το 3% από τα μαύρα ταμεία της ΖΙΜΕΝΣ; Με αυτούς να συνεργαστούμε; Ή με όσους δημιούργησαν το παράλληλο κύκλωμα της διαδρομής του μαύρου χρήματος από τις μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα;», είπε).
Παρά ταύτα, την αμέσως επόμενη ημέρα, ο Ν. Βούτσης άφησε πολύ περισσότερα ενδεχόμενα ανοιχτά δείχνοντας ότι θα ήταν υπό συζήτηση συνεργασίες με δημοκρατικά κόμματα πλην της ΝΔ και πάντως απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Σημείωσε αρχικώς (μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM), ότι βασική παράμετρος και κριτήριο για τις αποφάσεις περί συνεργασιών θα είναι η ψήφος των πολιτών και απέφυγε να αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο κάποιο ενδεχόμενο. «Θεωρούμε πως θα είναι πολύ καλύτερο να είναι μια κυβέρνηση που θα μπορεί από μόνη της, με την πλειοψηφία της, να προχωρήσει το πρόγραμμά της», είπε ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, ο λαός θα δώσει όλο το παζλ και το νέο σκηνικό. Αλίμονο εάν πηγαίναμε σε μια εικοτολογία που θα περιμέναμε να ψηφίσει ο άλλος ή ο παράλλος, για να συνδράμει την προσπάθειά μας. Σ’ αυτό το οποίο είμαστε απολύτως κατηγορηματικοί είναι για το παλιό πολιτικό σκηνικό (σ.σ.: ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία) και ιδίως με τη Ν.Δ. Περιθώριο για μεγάλο συνασπισμό στην Ελλάδα δεν υπάρχει».
Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ή το ΠαΣοΚ ο κ. Βούτσης απάντησε: «με τα σημερινά δεδομένα, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ενσκήψουμε όλοι, για να το εξετάσουμε, διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε. (…) Το «μόνοι» μας προφανώς θα έχει ελαστικότητες, πολύ πέραν όμως του μεγάλου συνασπισμού με τη Ν.Δ. και θα το δούμε τότε. Μπορεί δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολιτικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρεωμένοι τότε, όμως, επαναλαμβάνω, να τις αφουγκραστούμε».
Σε ανάλογο πνεύμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, μιλώντας επίσης στον ΒΗΜΑ Fm και αφότου διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία που έχει υπογραφεί με τους δανειστές θα εφαρμοστεί, είπε σε σχέση με τις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες: «Δεν θα επαναφέρουμε εμείς στο προσκήνιο όλο το παλιό σύστημα, το οποίο έφερε τη χώρα μέχρι εδώ. Ο κ. Καμμένος διαχώρισε τη θέση του εγκαίρως. Όταν λέμε είμαστε εγγυητές, είμαστε εγγυητές για τη Δημοκρατία, για την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε με πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ιδεολογικά και με επιλογή ακολουθούν αυτή την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και ταυτίζονται με τους δανειστές και πολλούς από αυτούς που εκβίαζαν τη χώρα».