«Κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία» είναι η φράση που ακούγεται όλο και πιο έντονα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τόσο από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από κορυφαία στελέχη. Η Ν.Δ. προτάσσει το επιχείρημα ότι η εποχή των αυτοδύναμων κυβερνήσεων παρήλθε και ως εκ τούτου ανοίγει τη συζήτηση, με βάση και τα δημοσκοπικά δεδομένα, για την επόμενη μέρα των εκλογών και ποιες δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν μαζί.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης το έθεσε τις προηγούμενες ώρες στο δημόσιο διάλογο, ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν κυβέρνηση τετραετίας με κορμό τη Ν.Δ., ενώ τη δική της σημασία έχει και η επιμονή του κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου για υποστολή κομματικών σημαιών και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, η οποία εκτιμά ότι είναι αναγκαία για τον τόπο όσο ποτέ.

Στο επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη θεωρούν ότι τα ποιοτικά στοιχεία των πολλών δημοσκοπήσεων που προβλήθηκαν το τελευταίο τριήμερο, είναι αποκαρδιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργείται κλίμα ανατροπής από την Ν.Δ. Παράλληλα, ενισχύεται το επιχείρημά τους, ότι δεν υπάρχει προοπτική αυτοδυναμίας, ενώ επισημαίνουν πως τα 2/3 των αναποφάσιστων είναι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και εμμένουν πως η κοινωνία τον καταδικάζει.

Στη σκιά του πρώτου κύματος των δημοσκοπήσεων, ο κ. Μεϊμαράκης συνεχίζει τον κύκλο των περιοδειών του – Τη Δευτέρα περιόδευσε στην Αιτωλοακαρνανία, απ’ όπου είπε ότι η Ν.Δ. θα βγει πρώτο κόμμα και Αχαϊα, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας μίλησε στο κλειστό γυμναστήριο της Πάτρας – ενώ δίνει μεγάλη σημασία στην συγκέντρωση της Τρίτης έξω από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος, στην οδό Ρηγίλλης.

Ήδη, γίνεται μεγάλη κινητοποίηση και στελέχη, όπως π.χ. ο βουλευτής Σερρών Κώστας Αχ. Καραμανλής, μιλάνε δημόσια για ιστορική στιγμή με φράσεις, όπως «η Ν.Δ. επιστρέφει σπίτι της». Στη συγκέντρωση της Ρηγίλλης αναμένεται να δώσουν το παρών όλα τα ιστορικά στελέχη της κεντροδεξιάς, αλλά και ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ στην εκδήλωση θα παραστεί και ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, η Ν.Δ. ολοκληρώνει την επικαιροποίηση του προγράμματός της, το οποίο έχει λάβει υπόψη του και το πλαίσιο που τίθεται από το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε από την Βουλή την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. πιθανότατα θα παρουσιάσει την δική της, πειστική, συνεκτική και ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, όπως την χαρακτηρίζουν από το επιτελείο του κ. Μεϊμαράκη, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και ήδη αναζητείται ο χώρος της εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση έχει αποκλειστεί το Ζάππειο για πολλούς λόγους και κυρίως διότι συνδυάζεται με τις παρουσιάσεις του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ. επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά.

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα στηρίζεται στους εξής βασικούς άξονες: μεταρρυθμίσεις του Κράτους και της δημόσιας διοίκησης, ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική πολιτική (μειώσεις όπου είναι εφικτό φορολογικών συντελεστών και επαναδιαπραγμάτευση φόρων) αλλά και αναπτυξιακή πολιτική.

Την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη και την Τετάρτη, 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο κ. Μεϊμαράκης θα βρεθεί στο Στρασβούργο όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου., ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντολ και τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενώ θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ν.Δ. για τα οικονομικά ζητήματα, για τα προβλήματα απορρόφησης του ΕΣΠΑ και το σοβαρό πρόβλημα της μετανάστευσης, που αντιμετωπίζει η χώρα μας.