Στις 13:00 της Παρασκευής ορκίζεται (με θρησκευτικό όρκο) η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποτελούμενη από 16 μέλη με κύρια αποστολή την διεξαγωγή των εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου.
Η ορκωμοσία θα γίνει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και της υπηρεσιακής Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου, η οποία ορκίστηκε το βράδυ της Πέμπτης. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της είχε μία σύντομα (στα όρθια) συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε από τον Αλ. Τσίπρα την πρωθυπουργία. Ο κ. Τσίπρας της ευχήθηκε κάθε επιτυχία, ενώ η κυρία Θάνου είπε ότι ενώ η αποστολή της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο μπορεί να κληθεί να αντιμετωπίσει και κρίσιμα θέματα, όπως είναι το μεταναστευτικό.
Σε ερώτηση του «Βήματος» πως αισθάνεται αναλαμβάνοντας πρωθυπουργός σε μία τόσο κρίσιμη ώρα για την χώρα, η κυρία Θάνου είπε: «Είμαι τόσα χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα». Σε δηλώσεις της στο Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι θα επικοινωνήσει με τους αρχηγούς των κομμάτων για την σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται η λίστα με τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι έτοιμη και θα ανακοινωθεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή το πρωί. Τα ονόματα είναι: Υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μιχ. Σπουρδαλάκης, Αμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος, Προστασίας του Πολίτη Α. Μακρυδημήτρης, Παιδείας Φρόσω Κιάου, Ναυτιλίας Χρ. Ζώης, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης, υπουργός Τουρισμού Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, υπουργός Εργασίας ο αρεοπαγίτης κ. Μουστάκας, υπουργός Υγείας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος, Μακεδονίας – Θράκης ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Κουτσαλίδης.

Ντυμένη στα άσπρα, κρατώντας ανά χείρας τα γυαλιά της η κυρία Θάνου έδωσε τον θρησκευτικό όρκο. Στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου είχαν προβλεφθεί τρεις θέσεις για τους συγγενείς της προκειμένου να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία. Ηταν εκεί τα δύο από τα τρία παιδιά της, δηλαδή ο γιος της που είναι φιλόλογος, η κόρη της που είναι φαρμακοποιός (προσήλθε μαζί με τον σύζυγό της), ενώ ο τρίτος γιος της (νομικός) θα την συναντούσε λίγη αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου για να την συγχαρεί.