Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου η οποία ορκίστηκε ως υπηρεσιακή Πρωθυπουργός με σκοπό τη διενέργεια εκλογών την 20ή Σεπτεμβρίου.

Την τελετή παρακολούθησαν τα τρία παιδιά της κ. Θάνου.

Η κ. Θάνου αμέσως μετά την τελετή ορκωμοσίας υπέγραψε το πρωτόκολλο ανάληψης των καθηκόντων της και στη συνέχεια μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πριν επιβιβαστεί στο αυτοκίνητο που τη μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ρωτήθηκε από δημοσιογράφο πώς αισθάνεται που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

«Είμαι χρόνια στον αγώνα. Είναι μια έπαλξη ακόμα», απάντησε η κ. Θάνου.

Ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε την Βασιλική Θάνου στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που σας υποδέχομαι, διότι υποδέχομαι την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι τόσο εσείς όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα διορίσετε αύριο θα κάνετε το καλύτερο δυνατό. Ήθελα να σας ευχηθώ το καλύτερο. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατό ώστε να διεξαχθεί με τρόπο πολιτισμένο αυτή η εκλογική αναμέτρηση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος την υπηρεσιακή πρωθυπουργό.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έχει κυρίως ρόλο τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τρόπο αδιάβλητο. Αλλά θεωρώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και θέματα κρίσιμα, όπως το μεταναστευτικό», είπε η Βασιλική Θάνου στον Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε ακόμη ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της με τον καλύτερο τρόπο η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει από τον Αλέξη Τσίπρα.

Με 16 μέλη θα αποτελείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία ορκίζεται την Παρασκευή το πρωί, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται η λίστα με τα 16 μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι σχεδόν έτοιμη. Τα ονόματα που έως τώρα ακούγονται είναι: Υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μιχ. Σπουρδαλάκης, Αμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος, Προστασίας του Πολίτη Α. Μακρυδημήτρης, Παιδείας Φρόσω Κιάου, Ναυτιλίας Χρ. Ζώης, κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης, υπουργός Τουρισμού Αλκηστις Πρωτοψάλτη, υπουργός Πολιτισμού Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, υπουργός Εργασίας ο αρεοπαγίτης Μουστάκας, υπουργός Υγείας ο Πρύτανης του Πανειπιστημίου Αθηνών Δημόπουλος, Μακεδονίας – Θράκης ο πρύτανης του ΑΠΘ Κουτσαλίδης.

Νωρίτερα, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε η επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να διαπιστώσει και τυπικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιβεβαίωσε όπως αναμενόντα την αρνητική άποψη των Αλ. Τσίπρα, Π. Καμμένου, Δ. Κουτσούμπα και Ν. Μιχαλολιάκου σχετικά με τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ενώ θετικά απάντησαν οι Ευ. Μεϊμαράκης, Στ. Θεοδωράκης, Π. Λαφαζάνης και Φ. Γεννηματά.

Εως την τελευταία στιγμή ο Π. Λαφαζάνης επιχείρησε να πείσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Παραδίδοντας το μεσημέρι την τρίτη διερευνητική εντολή ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε (και μάλιστα με έντονο τρόπο) τη σύγκλιση του Συμβουλίου επικαλούμενος για άλλη μια φορά το Σύνταγμα. Είπε συγκεκριμένα ότι «οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος και ότι «το Σύνταγμα δεν είναι για τηλεφωνικές συνομιλίες», αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον διαβεβαίωσε ότι τηρείται κατά γράμμα το Σύνταγμα.