Τους όρους της εκλογικής σύμπραξης του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών δημοσιοποίησε με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του κόμματος: Ισότιμη συμμετοχή και θεσμική αυτοτέλεια, συνδιαμόρφωση του πλαισίου συνεργασίας, ισορροπημένη συμμετοχή υποψηφίων στα ψηφοδέλτια.
Οι όροι αυτοί δυσκολεύουν υπέρμετρα τη συνεννόηση με το ΠαΣοΚ, όπου υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για την ισότιμη συμπόρευση του ΚΙΔΗΣΟ και του ΠαΣοΚ στις εκλογές. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει (Βήμα FM) ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανήκει πλέον στο ΠαΣοΚ αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε στο Mega ότι δεν είναι δυνατόν ένα μόρφωμα που διέσπασε το ΠαΣοΚ και του στέρησε τη τρίτη θέση την οποία κατέλαβε η Χρυσή Αυγή στις εκλογές του Ιανουραίου να ζητεί τώρα ισότιμο διάλογο και συμμετοχή στα ψηφοδέλτια. Αυτή είναι η κυρίαρχη άποψη στη Χαρ. Τρικούπη και θεωρούν ότι η συζητήσεις με τον κ. Παπανδρέου δεν πρόκειται να καταλήξει παρά μόνο σε ένα blame game για το ναυάγιο του διαλόγου.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΚΙΔΗΣΟ, σε ενότητα με τον τίτλο «Διαδικασίες εκλογικής σύμπραξης» αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο αυτών των θέσεων καταθέτουμε και την πρότασή μας για εκλογική συμπόρευση κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του προοδευτικού χώρου και μάλιστα, ως την αρχή μόνον για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Θεωρούμε ως βασικό πλαίσιο συνεργασίας τα εξής:

– Ο καθένας θα συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια με ισοτιμία, με όρους θεσμικής αυτοτέλειας και με αξιοπρέπεια. Σε βάση αξιακή και μόνον με πολιτικούς όρους.

– Από κοινού διαμορφώνουμε το πολιτικό πλαίσιο των αρχών και των στόχων της προεκλογικής μας συνεργασίας.

– Οι υποψήφιοι στους συνδυασμούς να ορισθούν με ανοιχτή εκλογική διαδικασία από την βάση (με πρόνοια να υπάρξει ισορροπημένη συμμετοχή όλων των κομμάτων κινήσεων και προσωπικοτήτων της σύμπραξης, με διαδικασία που θα διέπεται από τις αρχές της αξιοκρατίας, της επιστημονικής και κοινωνικής καταξίωσης, της ιστορικής διαδρομής και προσφοράς κάθε υποψηφίου. Δεν μπορεί να είναι μια διαδικασία διευθέτησης προσωπικών υπολογισμών και επιδιώξεων).

– Σε κάθε περίπτωση το κάθε κόμμα ή κίνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να προτείνει αυτοτελώς τους δικούς του υποψηφίους στη διαδικασία αυτή.

Η προεκλογική συνεργασία πρέπει να θεωρηθεί το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας σύγκλισης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Η πρωτοβουλία για την ανασύσταση του προοδευτικού χώρου σε μια πολιτική και κομματική έκφραση αφορά τους πάντες – χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα.

Είναι πράξη ιστορικής ευθύνης τώρα που όλοι έχουμε διδαχθεί και έχουμε μάθει για το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να πετύχει.

Είναι πράξη πατριωτική για την κυριαρχία της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων.