Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταθέτοντας την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. «Ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάνω από το Σύνταγμα» σημείωσε, σπεύδοντας πάντως να διευκρινίσει ότι δεν αναφέρεται προσωπικά στον κ. Παυλόπουλο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τον διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν «όπως ταιριάζει στον πολιτικό πολιτισμό της Ελλάδος και στην κρισιμότητα των περιστάσεων. Ουδείς πολιτειακός παράγοντας είναι πάνω από το Σύνταγμα».

Ο Πρόεδρος είπε ότι στον κ. Λαφαζάνη ότι θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά μαζί του, όπως και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, γεγονός που επίσης σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, παρατηρώντας ότι το Σύνταγμα μιλά για «φυσική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και όχι για τηλεφωνικές επικοινωνίες».

Όπως και εσείς γνωρίζετε καλύτερα κ. Πρόεδρε, οι μεγαλύτερες εκτροπές γίνονται στο όνομα του Συντάγματος, παρατήρησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Να είστε βέβαιος ότι το Σύνταγμα θα τηρηθεί» κατέληξε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι οι εκλογές δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών και όχι τηλεφωνικές συνεννοήσεις.

«Είναι ευθύνη του Προέδρου να ανταποκριθεί στην δημοκρατική πρόσκληση, θα έχει ευθύνη αν δεν το πράξει. Αν δεν το πράξει, θα κάνουμε δηλώσεις που δεν θα θέλαμε να κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι θα περιμένει πρώτα να δει τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα επόμενα βήματα

Μετά την κατάθεση και της τρίτης διερευνητικής εντολής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει τα διερευνητικά τηλεφωνήματα για να διαπιστώσει κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα ανάδειξης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Πρόκειται για μια τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμβάλουν σε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Παυλόπουλος έχει δεχθεί κριτική για τη διαδικασία που έχει επιλέξει, ωστόσο πηγές από την Προεδρία επισημαίνουν ότι το Σύνταγμα δεν ορίζει πώς θα πρέπει να γίνει η τελική διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, εάν θα πρέπει να γίνει δια ζώσης ή τηλεφωνικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, απόψε ή το αργότερο έως την Παρασκευή θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακή πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, αρχίζει πλέον και επισήμως η προεκλογική περιόδος, με τις κάλπες να στήνονται στις 20 Σεπτεμβρίου.

Επαφές Λαφαζάνη με Γεννηματά και Κουτσούμπα

Ο κ. Λαφαζάνης είχε την Πέμπτη τις τελευταίες του επαφές, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Εμείς πιστεύουμε αδιαπραγμάτευτα ότι η χώρα θα πρέπει να υπερασπιστεί το ιστορικό της κεκτημένο την παραμονή στην Ευρώπη και την ισότιμη συμμετοχή στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαμε ποτέ να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπειτα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας.

Από τον πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Λαφαζάνη επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, όχι μόνο γιατί, από θέση αρχής, δεν συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά και γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.