Αποφασισμένος να ορκίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση την Παρασκευή και να διαλύσει το απόγευμα της ίδιας ημέρας την Βουλή εμφανίζεται, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, εφαρμόζοντας τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος. Την Πέμπτη μόλις του παραδώσει την τρίτη διερευνητική εντολή ο Π. Λαφαζάνης, θα ορκίσει υπηρεσιακή πρωθυπουργό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, που θα έχει και την ευθύνη σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία και θα διεξάγει τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Οσον αφορά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να επικοινωνήσει την Πέμπτη με τον Αλ. Τσίπρα και θα τον ρωτήσει εάν επιθυμεί την σύγκληση, κάτι όμως που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί. Μαζί με την άποψη του κ. Τσίπρα (να μην συγκληθεί δηλαδή το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών) συντάσσονται και οι κκ. Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Κουτσούμπας (ΚΚΕ). Αντιθέτως ο Πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, η Πρόεδρος του ΠαΣοK Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης, ζητούν την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μόλις παραδοθεί και η τρίτη διερευνητική εντολή. Ο κ. Μεϊμαράκης πιέζει περισσότερο απ΄όλους επικαλούμενος μάλιστα και το Σύνταγμα, επιμένοντας να συγκληθεί το Συμβούλιο ακόμα και με κενές θέσεις.

Ηδη το βράδυ της Τρίτης ο κ. Παυλόπουλος απέστειλε επιστολή στην κυρία Γεννηματά, με την οποία την διαβεβαιώνει ότι «θα εφαρμόσει στο ακέραιο της διατάξεις του Συντάγματος των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 3 εδάφιο γ κατά το γράμμα και το πνεύμα τους – πρωτίστως δε με βάση του σκοπού που υπηρετούν σύμφωνα με την τελολογική τους ερμηνεία, και μάλιστα υπό τις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες για την χώρα περιστάσεις, αλλά και συμπληρωματικώς. κατά την ήδη διαμορφωμένη αντίστοιχη κοινοβουλευτική πρακτική»

Τι θα συμβεί όμως σ΄αυτή την περίπτωση; Με άδειες καρέκλες δεν μπορεί, όπως λένε κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, να συγκληθεί Συμβούλιο Αρχηγών και έτσι, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, προτίθεται να εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα εξηγεί τους λόγους που δεν έχει συγκληθεί το Συμβούλιο και να καταγράφει ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ήταν υπέρ της σύγκλισης και ποιοι όχι.

Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα γίνει από την κυρία Θάνου και ήδη ανεπισήμως έγιναν και γίνονται και οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις σε διάφορα άτομα. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ζητούνται πρόσωπα (κυρίως σε κρίσιμα υπουργεία, όπως είναι το Οικονομικών, Εξωτερικών και Αμυνας ) που θα μπορούν να διαχειριστούν καταστάσεις, να μπορούν να ομιλούν με τους έξω, γιατί βρίσκονται αρκετά σημαντικά θέματα που θα τρέξουν κατά τον βίο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι στο διάστημα αυτό, εάν συμβεί κάποιο έκτακτο συμβάν εκπροσώπησης της χώρας (π.χ. Συμβούλιο Κορυφής), τότε την χώρα θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδείς υπουργός της παρούσης κυβέρνησης θα παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός (εκτός βεβαίως απροόπτου) και τα πιο πιθανά ονόματα που ακούγονται είναι του Π. Μολυβιάτη που θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, του κ. Χουλιαράκη της Οικονομίας, της κυρίας Κιάου της Παιδείας και άλλα.