Έντονες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς η πολιτική ανοιχτών θυρών του ΠαΣοΚ βρίσκει ανταπόκριση στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Το ΠαΣοΚ επιθυμούσε τη συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις συγκροτώντας την Ελιά και έπειτα τη Δημοκρατική Παράταξη χωρίς μεγάλη ανταπόκριση. Αυτή τη φορά είτε επειδή ωρίμασαν οι συνθήκες είτε επειδή ναυάγησαν οι προσωπικές στρατηγικές είτε επειδή οι άλλες δυνάμεις αισθάνονται πιο άνετα με τη Φώφη Γεννηματά, τα πράγματα προχωρούν διαφορετικά.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ απηύθυνε προσκλητήριο συμπόρευσης προκειμένου να δημιουργηθεί ένας εναλλακτικός πόλος ο οποίος θα εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και της κυβέρνησης.

Η επιδίωξη της είναι να συσπειρώσει ψηφοφόρους και στελέχη που απομακρύνθηκαν από το ΠαΣοΚ, και γι αυτό θα γίνει προσπάθεια προσέγγισης πρώην υπουργών όπως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η ανταπόκριση από τη ΔΗΜΑΡ ήταν άμεση καθώς οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Θετικά όμως ανταποκρίθηκε και το ΚΙΔΗΣΟ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «ησυνεννόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού αποτελεί επιτακτική πολιτική και εθνική ανάγκη, ενόψει των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν η χώρα και ο λαός μας».

Ο στόχος δεν είναι εκλογικός, επισημαίνουν, αλλά προκύπτει «από την υποχρέωση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, πέρα από τις δεσμεύσεις μνημονίου και δανειακής σύμβασης». Το ΚΙΔΗΣΟ «χαιρετίζει τις σημερινές δηλώσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά και προτείνει την άμεση έναρξη διαλόγου, ώστε τις προσεχείς ημέρες να γίνει πραγματικότητα η εκλογική συμπαράταξη όλων των κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

Στο μεταξύ, επέστρεψε στο ΠαΣοΚ ο Κ. Τριαντάφυλλος, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ΚΙΔΗΣΟ, ενώ αναμένονται και άλλα στελέχη από τη νεότερη γενιά όπως ο Άγγελος Τόλκας.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και τον στενό πυρήνα των συνεργατών του, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ δεν είναι διατεθειμένα να συγχωρήσουν τη διάσπαση του ΠαΣοΚ τον Ιανουάριο που όπως λένε στέρησε από το κόμμα την τρίτη θέση.

Αυτή θα είναι μια δύσκολη συζήτηση που θα γίνει στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το βασικό επιχείρημα του κ. Παπανδρέου στην προεκλογική περίοδο ήταν ότι η πλευρά Βενιζέλου έριξε την κυβέρνηση του.