Το εναλλακτικό σενάριο σε σχέση με την εφαρμογή του μνημονίου είναι «η ανάπτυξη χωρίς μνημόνιο» εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Όπως τόνισε, «αντιμνημονιακός μέσα στο ευρώ αποδείχθηκε ότι δεν γίνεται» και εξέφρασε την άποψη ότι «η πορεία που θέλουμε θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, αλλά η διεθνής εμπειρία λέει ότι θα διαρκέσει μερικούς μήνες».

Ο ίδιος σημείωσε: «Μόνο στην Ασία υπάρχει η αναπτυξιακή πολιτική. Η Ευρωπη είναι μια γερασμένη ήπειρος χωρίς ανάπτυξη. Η αναπτυξιακή πολιτική που χρειαζόμαστε δεν είναι η ανάπτυξη που πρεσβεύει το μνημόνιο ή η ΕΕ».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Κώστας Λαπαβίτσας ανέφερε: «Ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού θέλει αντιμνημονιακή πολιτική με πολιτική ανάπτυξης. Θέλει όμως να νιώσει ότι αυτοί που θα εκφέρουν αυτόν τον λόγο θα έχουν και αξιοπιστία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από το 3% έγινε κόμμα κυβέρνησης και ότι ο κόσμος ψήφισε αυτό το κόμμα έχοντας στο μυαλό του μια αντιμνημονιακή βάση.

«Αντιμνημονιακός όμως μέσα στο ευρώ αποδείχθηκε ότι δεν γίνεται» τόνισε.

«Οι μόνοι που δεν χαϊδεύουν αυτιά είμαστε εμείς, η αντιμνημονιακή πλευρά, αφού δεν κρύβουμε ότι η πορεία που θέλουμε θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο, την οποία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, αλλά η διεθνής εμπειρία λέει ότι θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Σίγουρα αυτό πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα. Το εθνικό νόμισμα είναι ένα εργαλείο, το κλειδί δεν έιναι η λύση. Σίγουρα στην αρχή θα έχουμε μία ταχεία αποτίμηση αν πούμε όχι στην Ευρώπη» επισήμανε.

Σε σχέση με τους δύο πόλους που έχουν επικρατήσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ: έχουμε και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να υπάρξει αυτή τη στιγμή είναι αντιμνημονιακή».

Σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας ενός κόμματος που θα αντιπροσωπεύει την αντιμνημονιακή πολιτική, ο κ. Λαπαβίτσας σημείωσε ότι «δεν χρειάζεται κόμμα αυτήν τη στιγμή αλλά μέτωπο· η Ελλάδα χρειάζεται συνασπισμό για να εκφραστεί το «όχι»».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το μνημόνιο είναι καταστροφικό και θα καταστρέψει όποιο κόμμα το εφαρμόσει. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι η πλευρά που μιλούσε αντιμνημονιακά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχει ένα πολύ μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. «Πρέπει να πείσουν ότι είναι αξιόπιστοι και δίνουν μια καθαρή προοπτική».