Με μια κρίσιμη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο, σήμερα Τρίτη, άρχισε η εβδομάδα έπειτα από τη δύσκολη επικύρωση του τρίτου μνημονίου στη Βουλή.

Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε από τις 11:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος των συσκέψεων, ότι αποφάσεις για οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένεται να υπάρξουν την άλλη εβδομάδα και πως τώρα δεν υπάρχει καμία απόφαση. Όπως τόνιζαν, το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό, σημειώνοντας ότι στις παραμέτρους για την όποια απόφαση για την όποια πολιτική πρωτοβουλία σημασία έχει και το πώς δεν θα διαταραχτεί ένα κλίμα που οδηγεί τη χώρα με ασφάλεια στη συζήτηση για το χρέος. Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι οι κινήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην έχουν ρίσκα.

Το «σκηνικό» πριν τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού

Από τη συνάντηση αυτή θα κριθούν οι εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος, όχι μόνο σε οικονομικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Θα αναλυθεί στις λεπτομέρειες της η συμφωνία, θα εξετασθούν τα μέτρα, ο μεγάλος όγκος των οποίων θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες ενώ όσο προχωρά η συμφωνία τόσο θα ελαφρύνουν οι επιβαρύνσεις και αυτό, μεταδίδουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες ώστε να μην χαθεί και η κοινωνική στήριξη. Το κυριότερο, θα τεθούν επί τάπητος τα χρονοδιάμματα της συμφωνίας και αναλόγως θα σχεδιαστεί και το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.

Αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά αφού οι πρωτοβουλίες που θα λάβει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να οριστικοποιηθούν προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες για το ελληνικό πρόγραμμα στα ξένα κοινοβούλια. Ως εκ τούτου, ακόμα και η σκέψη για κατάθεση πρότασης εμπιστοσύνης η οποία διέρρευσε από επίσημες πηγές και ακόμα δεν έχει αποσυρθεί από τη συζήτηση, παραμένει στο επίπεδο της σεναριολογίας.
Κοινοτικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν ότι στην Ευρώπη δεν ενθουσιάστηκαν με αυτή την ιδέα και λέγεται ότι στο πλαίσιο του Eurogroup μεταφέρθηκε το κλίμα αυτό στην ελληνική αντιπροσωπεία. Τόσο η ευρωζώνη όσο και το ΔΝΤ περιμένουν να δουν δείγματα γραφής σε ότι αφορά το μεταρρυθμιστικό πακέτο και αυτό θα κριθεί από την πρώτη αξιολόγηση η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο.
Τα κόμματα της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και έθεσαν ζήτημα για τη συνέχιση της παροχής κοινοβουλευτικής στήριξης σε ότι αφορά τα μέτρα του μνημονίου, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τα καταψηφίζει. Η εφαρμογή του μνημονίου ωστόσο πέρα από την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή προϋποθέτει και την υλοποίηση τους. Αυτή θα γίνει από μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στο μνημόνιο που υπέγραψε και το θεωρεί προιόν εκβιασμού;
Την επιλογή σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή την απορρίπτουν κατηγορηματικά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, καθώς όπως λένε προτιμούν την καθαρή λύση που θα προκύψει από τις κάλπες.
Την Δευτέρα, κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, συντήρησαν το κλίμα της εκλογολογίας. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης κάλεσε τους 162 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Ολη η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει και σίγουρα κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να καταψηφίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κάποια μέτρα. Θα είναι αδικία αυτή η κυβέρνηση να πέσει από τους ίδιους της τους βουλευτές» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Χρειάζεται δημοκρατική νομιμοποίηση από την κοινωνία. Οι κινήσεις της κυβέρνησης πρέπει να εγκριθούν από το λαό», δήλωσε στον ίδιο σταθμό ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος θεωρεί επιβεβλημμένη την προσφυγή στις κάλπες. «Δεν παίζουμε με τη δημοκρατία, τις λειτουργίες και τις αξίες της», είπε και πρόσθεσε ότι «οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, καθώς η πραγματικότητα που διαμορφώνεται είναι πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε πριν». Αναφερόμενος στους διαφωνούντες βουλευτές επισήμανε ότι «περάσαμε τρεις εβδομάδες με απανωτά χτυπήματα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνομαι το σοκ που έχουν υποστεί ψηφοφόροι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζω το δικαίωμα στους διαφωνούντες να εκφραστούν με μια ψήφο αλλά όχι με δύο και με τρεις».
Πιο υπαινικτικός αλλά σαφής στο μήνυμα του ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, αναφέρθηκε στον στίχο του γνωστού τραγουδιού «σκοτώσαν οι εχθροί μας το γελαστό παιδί», που όπως είπε εδώ αλλάξαμε ενώ στην ιρλανδική εκδοχή είναι «σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί». «Το γελαστό παιδί δεν θα επιτρέψω να το σκοτώσουν οι δικοί μας» πρόσθεσε στο Mega.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η σκληρή παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου, που ζήτησε «να μην αποτελέσει η Αριστερά μια εφταμηνίτικη παρένθεση». Στη δήλωση του,η οποία αναρτήθηκε στο ιστολόγιο της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, επισημαίνει ότι «Η αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της Κυβέρνησης Μαξίμου, έχει δημιουργήσει τραγικές καταστάσεις στην ιδεολογική και πολιτική συνείδηση των αγωνιστών» και συνεχίζει « Συνέλθετε επιτέλους συναγωνιστές κι σύντροφοι της ηγεσίας του Ενιαίου Κόμματος. Σταματείστε να βιάζετε τις συνειδήσεις, σταματείστε να διαγράφετε και να καταστρέφετε τις ελπίδες και τα οράματα».
Παραφωνία στο εκλογικό κρεσέντο ήταν οι δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του βραχυπρόθεσμα. Να το προσαρμόσει και να το περάσει σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεν είναι απαραίτητες οι εκλογές. Αρκεί η επανεκκίνηση της οικονομίας και να εφαρμοστούν τα αυτονόητα. Λύσεις στην οικονομία υπάρχουν πάντα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ενδιαφέρον είχε το σχόλιο στη στήλη «Κοκκινοπιπεράτα» στην Iskra με τίτλο: «Οσοι παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης στη συνέχεια καταρρέουν!».
«Πριν 4 χρόνια πρωθυπουργός ήταν ο ΓΑΠ. Στις αρχές Νοέμβρη του 2011 ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης (153 θετικές ψήφοι). Έξι μέρες μετά ορκιζόταν πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος και η κυβέρνηση ειδικού σκοπού ΠΑΣΟΚ -ΝΔ -ΛΑΟΣ χωρίς τον ΓΑΠ. Η κυβέρνηση Παπαδήμου στις 16 Νοέμβρη του 2011 έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με τον πρωτοφανή αριθμό των 255 ψήφων. Έξι μήνες μετά έπεσε και η χώρα πήγε στις εκλογές του Μάη του 2012.
Συμπέρασμα: Η ψήφος εμπιστοσύνης – ανεξάρτητα από τον αριθμός των ψήφων – δεν καθορίζει την μακροημέρευση καμίας κυβέρνησης. Η αλλιώς, η γρήγορη κατάρρευση των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές έρχεται ανεξάρτητα από την ψήφο εμπιστοσύνης. Προφανές το δίδαγμα για την κυβέρνηση Τσίπρα: Η ψήφος εμπιστοσύνης δεν τη σώζει!».