Επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, τον γάλλο πρόεδρο και τον Ζακ Κλοντ Γιούνκερ είχε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ήταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των υπουργών με τους θεσμούς.

Το κλίμα στην επικοινωνία Τσίπρα-Μέρκελ ήταν βαρύ με το Βερολίνο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα». Η γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνει: «Διαδόθηκε επίσης ότι το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνομιλία με την Α. Μέρκελ ήταν πιο βαρύ από ό,τι στις συνομιλίες με Ολάντ και Γιούνκερ.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι αυτή η ερμηνεία της τηλεφωνικής επικοινωνίας Τσίπρα-Μέρκελ διαδίδεται συνειδητά επειδή η ελληνική πλευρά προσπαθεί να παρουσιάσει την επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ως νίκη του Αλ. Τσίπρα κατά των Γερμανών ή επειδή θέλει να μεταφέρει στους γερμανούς την ευθύνη για τα σκληρά και μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας», καταλήγει η Bild.

Αντίθετα, ο γάλλος πρόεδρος, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πιο υποστηρικτικοί.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο των εγκαινίων της δευτέρης διώρυγας του Σουέζ.

Στη συνάντηση αυτή, τόσο ο γάλλος πρόεδρος όσο και ο έλληνας πρωθυπουργός είχαν δηλώσει ότι μπορεί και πρέπει να υπάρξει συμφωνία μετά τις 15 Αυγούστου.

Ήδη από τη Δευτέρα το Βερολίνο εξέφραζε ενστάσεις για την ταχύτητα των εξελίξεων, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Νωρίτερα, και ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει πως «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Γιουργκ Βάισγκερμπερ, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί και να καυθστερήσει καθώς το Βερολίνο που -όπως είπε- δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, δεν έχει λάβει κανένα κείμενο συμφωνίας και μόλις το λάβει θα πρέπει να το εξετάσει λεπτομερώς, πριν τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε ξεκαθαρίσει ότι «εργαζόμαστε νύχτα-μέρα» ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν συμφωνία. Η ίδια είχε επικαλεστεί και τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ ότι μια συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τις 18 Αυγούστου.