Ξεκίνησε ως μέλος της ομάδας συμβούλων τού τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σύντομα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της διαπραγματευτικής ομάδας και σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο λόγος για τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ. Αρχικά τον γνωρίσαμε ως «τον σύμβουλο που έκλεψε ο κ. Βαρουφάκης από τον Σόιμπλε», ως «τον άνθρωπο που έστησε τον EFSF ή εισηγήθηκε τη δημιουργία του ESM», ως «ειδικό με εμπειρία από την Ισλανδία».
Εχοντας πουλήσει ακριβά το «βαρύ» βιογραφικό του στον κ. Βαρουφάκη, αρχικά εντάχθηκε στην ομάδα του αντί αμοιβής 125.000 ευρώ τον μήνα! Στη συνέχεια όμως «τα βρήκε» με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά όταν αυτός ανέλαβε ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μετά το Eurogroup της Ρίγας, τον περασμένο Απρίλιο.
Ο «ταλαντούχος» κ. Κιμ δεν είχε πρόβλημα να προσαρμοστεί για να διατηρήσει τη θέση του συμβούλου και την παχυλή αμοιβή του. Γρήγορα έγινε «δεξί χέρι» του κ.Σαγιά. Οπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το βασικό σημείο που τους ένωσε ήταν η αγγλική γλώσσα. Ο κ. Κιμ, αναφέρουν, αναλάμβανε «να γυαλίσει» τα κείμενα στην αγγλική του κ. Σαγιά. «Ο γαλλοσπουδαγμένος κ. Σαγιάς δεν ήθελε να χαλάσει τη φήμη του διεθνούς δικηγόρου και έσπευσε να αξιοποιήσει τις γνώσεις του κορεάτη συμβούλου στην τεχνική διατύπωση που απαιτούν τα εξειδικευμένα κείμενα των διεθνών συμφωνιών» αναφέρουν.
Ο Γκλεν, όπως τον προσφωνούν τα κυβερνητικά στελέχη, διαθέτει εμπειρία στον τομέα αυτόν κυρίως από τη διετή θητεία του (2012-14) στη μικρομεσαία επενδυτική τράπεζα Moelis & Company, όπου είχε ασχοληθεί με χρηματοδοτήσεις δημόσιου τομέα. Επίσης είχε εργαστεί για περισσότερα από 15 χρόνια στη Lehman Brothers, όπου μεταξύ παραγώγων και δομημένων, είχε καταπιαστεί και με θέματα κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Τουλάχιστον, γνωρίζει τις διατυπώσεις, τις διαδικασίες και τη γλώσσα των διαπραγματευτών, στοιχεία που του επιτρέπουν να κινείται με άνεση σε αυτούς τους κύκλους, όπως άλλωστε χιλιάδες στελέχη εταιρειών που κάνουν την ίδια δουλειά. Τέτοιου είδους υπηρεσίες προσφέρει σήμερα στον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος ως καθηγητής διαθέτει πλούσιες γνώσεις, πλην όμως φτωχή εμπειρία σε θέματα διακυβέρνησης, διακρατικών συμφωνιών και λειτουργίας αγορών. Ο «ταλαντούχος» κ. Κιμ, αξιοποιώντας τη γνωριμία τους από τη διαπραγματευτική ομάδα, ήταν εκεί μόλις ο κ. Τσακαλώτος ανέλαβε το βάρος ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.
Υπερβολική αμοιβή


Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ενώ το Δημόσιο έχει καλύψει μέχρι σήμερα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του και τα οποία δεν είναι λίγα, αφού η βάση του είναι το Λονδίνο όπου εργάζεται ως σύμβουλος στη μικρού μεγέθους επενδυτική εταιρεία LJ Capital, δεν τον έχει πληρώσει για τις υπηρεσίες του. Και έχει λαμβάνειν αρκετά χρήματα από τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η συμφωνία που έχει κάνει με τον κ. Βαρουφάκη ανέρχεται σε 125.000 ευρώ τον μήνα. Τουλάχιστον έτσι διατείνεται ο ίδιος. Πρόκειται για αστρονομικό ποσό, αν συγκριθεί με τον μισθό κυβερνητικών στελεχών που στην κυριολεξία έχουν λιώσει στις διαπραγματεύσεις, όπως ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι αμείβονται με 2.500 ή 3.000 ευρώ τον μήνα. Ακόμη όμως και αν η μηνιαία αμοιβή των 125.000 ευρώ αφορά και συνεργάτες του, διαφορετικές πηγές, από Αθήνα και Βρυξέλλες, οι οποίες γνωρίζουν τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει, συμφωνούν ότι είναι υπερκοστολογημένες.
Εχουν να λένε μάλιστα ότι είχε καθήσει στο ίδιο δωμάτιο με την ελληνική αποστολή επί τρεις ώρες χωρίς να ανοίξει το στόμα του αφού όλοι μιλούσαν ελληνικά!
ΠΝΠ για την πληρωμή


Βεβαίως δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπάρχει τρόπος. Για να κλείσει το ζήτημα και να αποζημιωθεί ο πολύτιμος σύμβουλος, η κυβέρνηση προχώρησε στα τέλη του προηγούμενου μήνα σε δύο πράξεις που στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε μετά βδελυγμίας: πρώτον, στην πρόσληψη συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και δεύτερον, στην επιβολή της με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)!
Βεβαίως, η πρόσληψη συμβούλων δεν είναι κακό πράγμα. Τουναντίον, εξειδικευμένα στελέχη και εταιρείες είναι απαραίτητα για τις διαπραγματεύσεις. Και σε έκτακτες συνθήκες όπως οι σημερινές, οι αναθέσεις με συνοπτικές διαδικασίες είναι μονόδρομος. Αρκεί βεβαίως να επιλέγονται τα κατάλληλα πρόσωπα.
Για αυτό και στην ΠΝΠ προβλέπεται ότι «μπορεί να ανατίθενται απευθείας έργα με συμβάσεις διάρκειας ως 3 μηνών σε διακεκριμένους εμπειρογνώμονες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) για την υποστήριξη της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους τέσσερις θεσμούς». Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κριτική που ασκήθηκε για την εν λόγω ΠΝΠ τονίζει ότι «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με «διακεκριμένους εμπειρογνώμονες» γιατί στη διαπραγμάτευση συζητούνται εξειδικευμένα θέματα».
Οι προδιαγραφές


Τίθεται όμως το ερώτημα αν ο κ. Κιμ πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Ψάχνοντας την καριέρα του, η εικόνα με την οποία παρουσιάστηκε απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πράγματι, δούλεψε για το γερμανικό Δημόσιο. Ομως δεν είχε καμία σχέση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ούτε καν με το υπουργείο του, όπου δεν τον ξέρουν. Εργάστηκε ως σύμβουλος (άγνωστο αν ήταν έμμισθος ή άμισθος) για λογαριασμό μιας αυτοτελούς υπηρεσίας του γερμανικού Δημοσίου (Bundesrepublik Deutschland Finanzagentur GmbH), η οποία διαχειρίζεται το χρέος της Γερμανίας, με έδρα τη Φρανκφούρτη και όχι το Βερολίνο, όπου είναι το υπουργείο Οικονομικών. Και καμία σχέση δεν είχε με το στήσιμο του EFSF. Διότι εκεί εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2011, όταν ο EFSF είχε ήδη στηθεί από τον Ιούνιο του 2010. Αλλά ούτε και του ESM που λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2012.
Οσον αφορά τη συνεργασία του με την κυβέρνηση της Ισλανδίας, απλώς συμμετέχει σε μια ομάδα ειδικών που τη συμβουλεύουν για την άρση των capital controls!
Ο Γκαλμπρέιθ, ο Πιγκάς και η Nomura


Η ΠΝΠ δεν «τακτοποιεί» μόνο τον Γκλεν Κιμ. Υπάρχουν και άλλοι σύμβουλοι που δεν έχουν πληρωθεί και έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση χωρίς διαγωνισμό. Εκτός από τους συμβούλους τού Γιάνη Βαρουφάκη (Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, Σορούς Σαμπαγιάτι, Κιμ Γιαχούν κ.λπ.) είναι και η τράπεζα Nomura, η οποία ανέλαβε κατ’ εντολή του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη σύμβουλος για το θέμα των «κόκκινων δανείων». Η επιλογή της χωρίς διαγωνισμό ή έστω μιας σύντομης διαδικασίας, το beauty contest (διαγωνισμό ομορφιάς), όπως λένε στην αγορά όταν οι εταιρείες παρουσιάζουν την πρότασή τους στον υπουργό και αυτός επιλέγει μία, έχει προκαλέσει εντύπωση.
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών και τραπεζών η Nomura δεν έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε απευθυνθεί σε εταιρείες και τράπεζες που διαθέτουν τεχνογνωσία και έχουν εργαστεί για την ίδια δουλειά σε Ιρλανδία, Κύπρο και Ισπανία.
Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Nomura είχε οργανώσει την επίσκεψη του κ. Σταθάκη και του Γιάννη Μηλιού στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, συστήνοντας στην ουσία τον ΣΥΡΙΖΑ στο λονδρέζικο Σίτι.
Τέλος, όσον αφορά τη Lazard, που είχε εγκατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών όταν ανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης και τον περίφημο Ματιέ Πιγκάς που ερχόταν στην Αθήνα με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, έχουν φύγει αφού είδαν ότι δεν υπάρχει τρόπος να πάρουν λεφτά. Αρχικώς προσέφεραν, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υπηρεσίες αμισθί, προσβλέποντας σε ένα καλό συμβόλαιο και όταν αυτό δεν ήλθε, πήραν το Falcon και έφυγαν.

Πλήρης επιβεβαίωση του Βήματος της Κυριακής για τον Κορεάτη σύμβουλο

Επιβεβαιώνει πλήρως το υπουργείο Οικονομικών το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» για τον Κορεάτη σύμβουλο με αμοιβή 125.000 ευρώ το μήνα και διευκρινίζει ότι η πληρωμή στην εταιρεία του θα γίνει με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Αναλυτικά ηάτυπη ενημέρωση (non paper) αναφέρει «ηεταιρεία στην οποία είναι συνεργάτης ο κ. Γκλεν Κιμ δεν έχει εισπράξει έως σήμερα από το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ, πόσο μάλλον τις 125.000 ευρώ το μήνα που υποστηρίζει το «Βήμα της Κυριακής». Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός καταγράφεικαι το ρεπορτάζ, καθώς, όπως σημειώνεται,«δεν έχει πληρωθεί γιατί δεν υπήρχε τρόπος».

Η κυβέρνησηθα χρησιμοποιήσει εμπειρογνώμονες για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας. Και ο κ. Κιμ είναι εξειδικευμένοςσε θέματα διαπραγμάτευσηςμεδιεθνή πολυετήεμπειρίαέχοντας, μάλιστα, εργαστείστο παρελθόν καιπάλιστηχώρα μας.

Εκτιμώντας ότι η παρουσία του στο πλευρό της κυβέρνησης δεν ενοχλεί – για ποιο λόγο άλλωστε;– η πληρωμή της εταιρείας για την οποία εργάζεται θα γίνει μέσα από τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ