Με εντατικούς ρυθμούς και με παράλληλες διαδικασίες –όσο ακόμη τυπικά παραμένει κάτω από τη στέγη του ΣΥΡΙΖΑ –η ομάδα και η οργανωτική βάση της Αριστερής Πλατφόρμας προετοιμάζεται για τη δημιουργία του «κόμματος της δραχμής».
Προς τη σύγκρουση


Παρότι οι «δραχμιστές» του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησαν στην τελική σύγκρουση κατά την τελευταία σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής, οι διαθέσεις τους είναι πλέον διακηρυγμένες και η συζήτηση ανοιχτή: θεωρούν ότι η κυβέρνηση και η ομάδα βουλευτών που εξακολουθεί να τη στηρίζει έχουν υποστεί μια μνημονιακή μετάλλαξη, απερίφραστα πλέον αμφισβητούν το αριστερό φρόνημα του Αλ. Τσίπρα και της ομάδας του, ενώ την ίδια στιγμή ενεργοποιούν διαύλους επικοινωνίας με τα λοιπά σχήματα που βρίσκονται αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β του Αλ. Αλαβάνου.
Στόχος, η συσπείρωση και η δημιουργία ενός μετώπου στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα μιλά ανοιχτά για την έξοδο από την ευρωζώνη, την υιοθέτηση εθνικού νομίσματος και τη δημιουργία ενός καθεστώτος σοσιαλιστικού τύπου –κατά κάποιους, μιας Κούβας της Μεσογείου.
Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν αναπτύξει επί της ουσίας προεκλογική δραστηριότητα, με τους Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη να μιλούν σε εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στον Βόλο αντίστοιχα. Κύριος άξονας των ομιλιών τους ήταν η αποδόμηση της κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα, ενώ περιέγραψαν την κεντρική γραμμή τους με τις εξής φράσεις –χωρίς πάντως ποτέ να γίνονται συγκεκριμένες αναφορές για το πώς θα γίνει η «μετάβαση»: «Υπάρχει ζωή για τη χώρα μας και εκτός ευρωζώνης, όπως υπήρχε πριν από αυτήν, μπορεί να υπάρχει και μετά από αυτήν. Με μια συντεταγμένη πορεία, καλά προετοιμασμένη στο πλαίσιο ενός συνολικού εναλλακτικού σχεδίου, που θα έχει όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως αναγκαίο εργαλείο για την προώθηση και εφαρμογή του, ακόμη και τη σύγκρουση με την ευρωζώνη και την έκδοση εθνικού νομίσματος».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος παρακολουθεί και εμφανίζεται έτοιμος για μια σύμπραξη, από τη στιγμή που το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ επισημοποιηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κατ’ ιδίαν συνομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ανέφερε μεταξύ άλλων:«Εχω μεγάλη εκτίμηση στον Π. Λαφαζάνη για την εντιμότητά του και την πίστη του στις θέσεις που υποστηρίζαμε πάντα».
Ο κ. Αλαβάνος δηλώνει πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει διαδικασία προπαρασκευαστικών επαφών με στελέχη της Πλατφόρμας, όμως δεν κρύβει ότι αυτό αποτελεί επιδίωξη: «Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, αυτή ήταν πάγια θέση μας και παραμένει», ενώ προσθέτει ότι σε αυτό το μέτωπο θα πρέπει να συναντηθούν και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Οπως αναφέρει: «Πρέπει επιτέλους να υπάρξει αυτή η πολιτική συνάντηση και η δημιουργία ενός νέου φορέα, ώστε να απευθυνθούμε σε σημαντικό μέρος του κόσμου».
Οσο πάντως αυτές οι διαδικασίες προετοιμάζονται, η Πλατφόρμα και οι «τσιπρικοί» συνεχίζουν το κρυφτούλι στους ορόφους της Κουμουνδούρου. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά την ανοιχτή πλέον αντιπαράθεση, στελέχη της λαφαζανικής πτέρυγας έχουν ενταχθεί στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου καθώς και στην επιτροπή θέσεων. Εκτιμάται ότι αυτό έχει συμβεί για καθαρά τυπικούς λόγους, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για την επερχόμενη διάσπαση, ενώ οι περισσότεροι θεωρούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο να μη συμμετάσχει καν η Πλατφόρμα στο αναγγελθέν συνέδριο, καθώς εκτιμάται ότι όλα θα έχουν συντελεστεί νωρίτερα.
«Αντάρτικο»


Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηριστική είναι η αρθρογραφία στο επίσημο διαδικτυακό βήμα της Πλατφόρμας (iskra.gr), όπου οι επιθέσεις κατά της κυβέρνησης κλιμακώνονται. «Πόσο «αριστερή» μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που ψηφίζει και εφαρμόζει αντιλαϊκά Μνημόνια και τις ντιρεκτίβες των δανειστών;» αναφέρεται σε άρθρο της προηγούμενης Παρασκευής, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Εκείνο ίσως που απομένει ακόμη είναι μόνο η τυπική ληξιαρχική πράξη του διαζυγίου για να μεταλλαχθεί (σ.σ.: ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ) παντελώς και να οδηγηθεί ολοταχώς προς το Κέντρο της πολιτικής «παλάντζας», καταλαμβάνοντας τις αξιοζήλευτες θέσεις του Ποταμιού, του ΠαΣοΚ και του… Λεβέντη, φτάνοντας ακόμη και ως τις παρυφές της ΝΔ! Κάτι τέτοιο άλλωστε το έχει ήδη προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή του για «ουσιαστική επανίδρυση» του ΣΥΡΙΖΑ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ