Εν μέσω διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ενώ αυτή βρίσκεται στην πλέον κρίσιμη φάση της, καθώς έως την Παρασκευή αναμένεται να κριθεί αν το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας έως τις 18 Αυγούστου είναι δυνατόν να τηρηθεί προκειμένου να αποφευχθεί άλλος ένας σκόπελος πτώχευσης της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας δέχεται ένα τριπλό χτύπημα από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.



Στην πιο απροκάλυπτη ίσως έως σήμερα πολιτική της παρέμβαση η Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται να εισηγείται πειθαρχικά μέτρα κατά υπουργών (σ.σ. του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δ. Μάρδα και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούση), να πρωταγωνιστεί σε ένα ακόμη επεισόδιο εναντίον του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά με αφορμή την σύνθεση του ΕΣΡ και να δίνει άλλη μία συνέντευξη Τύπου-θρίλερ την Τετάρτη το μεσημέρι, μέ θέμα τον … απολογισμό της προηγούμενης περιόδου και τον … προγραμματισμό της επόμενης.

Ηδη από τις 31 Ιουλίου η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε στείλει επιστολή προς τον κ. Τσίπρα με την οποία διαμαρτυρόταν και καταφερόταν κατά των κκ. Μάρδα και Πανούση.

Εκεί μεταξύ των άλλων ανέφερε: «Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεων του, που στρέφονται εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής, δηλώσεις που δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως Προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο Αναπληρωτή Υπουργό της κυβέρνησης σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική εμμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες».

Ζητούσε δεν από τον Πρωθυπουργό εν είδει εγκλήσεως: «Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε σχέση με ζητήματα σεβασμού της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και σεβασμού της προσωπικότητας των θεσμικών λειτουργιών, θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για την Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης με το παράδειγμα τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την Αντιπολίτευση, και συνολικά, να θωρακίζεται ο δημόσιος λόγος από φαινόμενα εκτράχυνσης, εκφυλισμού ή και απροκάλυπτου κανιβαλισμού».

Ακολούθησε την Τρίτη το βράδυ ένα νέο επεισόδιο, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, όπου η κυρία Κωνσταντοπούλου αντιτάχθηκε στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος εισηγήθηκε αλλαγή της σύνθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και διορισμό νέου καθώς κάποια απο τα μέλη του κατέχουν θέση από το 2002. Σημειωτέον ότι χρέη Προέδρου του ΕΣΡ ασκεί σήμερα η μητέρα της Προέδρου της Βουλής, Λίνα Αλεξίου.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε και επέμεινε πως θα πρέπει απλώς να αντικατασταθούν τα παραιτηθέντα μέλη, έως ότου λήξει η θητεία του Συμβουλίου. Κατ’ ουσίαν η κυρία Κωνσταντοπούλου άσκησε με αυτόν τον τρόπο βέτο έναντι της πρόθεσης της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται μάλλον εγκλωβισμένη, καθώς για την λήψη απόφασης σε ό,τι αφορά την σύνθεση του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία 4/5 στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Κατόπιν όλων αυτών, η κυρία Κωνσταντοπούλου δίνει συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για το μεσημέρι της Τετάρτης.