Να αποδεχθεί το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συσκέψεις που λάμβαναν χώρα στο Μαξίμου πριν τη συμφωνία της 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρώτο θέμα του Βήματος της Κυριακής.

Οι πολύ συγκεκριμένες και καθόλου ανώνυμες πηγές του Βήματος ανέφεραν ότι ο κ. Λαφαζάνης «προετοίμαζε τη σύγκρουση», καθώς «στις συσκέψεις ερχόταν και μας έλεγε: ‘Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit’».

«Δεν κατανοούσε ότι αυτό σήμαινε 10 φορές χειρότερη λιτότητα. Δεν του βγήκε όμως καλά. Το σχέδιο της δραχμής εξελίχθηκε σε ‘ριφιφί’ και προϋπέθετε κατάληψη της εξουσίας εξ εφόδου» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Συνεργάτες του πρώην υπουργού, αναφερόμενοι στο δημοσίευμα έκαναν λόγο για «προβοκατόρικη παραπληροφόρηση» και «κλιμακούμενο πόλεμο, που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές, ενάντια σε όσους αντιστέκονται στην επιβολή ενός νέου, τρίτου μνημονίου λιτότητας και κοινωνικής λεηλασίας στη χώρα, το οποίο κινδυνεύει να δώσει τη χαριστική βολή στον τόπο».