Η συγκατοίκηση του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα κάτω από τη στέγη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ δεν έληξε την προηγούμενη Πέμπτη, στην πλέον επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ως σήμερα. Οι δύο πλευρές όμως κινούνται πλέον προς κατευθύνσεις αντίθετες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβαινε εδώ και καιρό, καθώς ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης είχε επανειλημμένως εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό «πάρε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit»!
Ξένοι μέσα στο ίδιο κόμμα

Οι επόμενες ημέρες αναμένεται από πολλούς ότι θα καταδείξουν την οριστική αδυναμία συνύπαρξης των δύο τάσεων, της έστω κατ’ ανάγκην ευρωπαϊστικής και αυτής των δραχμιστών, στο ίδιο κόμμα.
Αφότου αποφεύχθηκε η τυπική διάσπαση στη συνεδρίαση της ΚΕ την προηγούμενη εβδομάδα, ο διαχωρισμός του ΣΥΡΙΖΑ περίπου στα εξ ων συνετέθη πιθανολογείται ότι θα πιστοποιηθεί κατ’ αρχάς στο Κοινοβούλιο.
Θεωρείται δε εξέλιξη αναπόφευκτη αυτή από κάποιους, εν όψει των ψηφοφοριών για το τρίτο Μνημόνιο, για έναν λόγο: επειδή παρά το συγκρουσιακό περιβάλλον ο κ. Τσίπρας ούτε καν υπαινίχθηκε διαγραφές ή άλλα μέτρα κατά των διαφωνούντων, οι οποίοι θεωρούν ότι «η ζωή συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά την εκτίμηση αυτή, η απροθυμία ή αδυναμία του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους αποφάσεις στη δεδομένη συγκυρία μπορεί να ενθαρρύνει εν τέλει και άλλους βουλευτές να καταψηφίσουν τα επόμενα μέτρα, εγκλωβίζοντας τον Πρωθυπουργό στην αποφυγή λήψεως δυναμικών μέτρων κατά των διαφωνούντων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σαφές πως εντός των προσεχών εβδομάδων και όταν τα μέτρα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή το «μπλοκ της δραχμής» θα θελήσει να ισχυροποιήσει την παρουσία του και να μετατρέψει την ομάδα των 32 βουλευτών σε μιαν άτυπη (ή και επίσημη) ΚΟ, ενδεχομένως προσελκύοντας και κάποιους από τους επτά που είχαν μείνει στο «παρών» στις προηγούμενες ψηφοφορίες ή και άλλους βουλευτές που υπό την πίεση των συνθηκών είχαν ψηφίσει «ναι».
Οπως μεταφέρουν συνομιλητές του, ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα δυσκολευτεί να προχωρήσει σε διάσπαση. «Αν δεν το κάνει όμως τώρα, χάνει το παιχνίδι» φέρεται να δηλώνει ο Πρωθυπουργός, όμως την ίδια στιγμή αποκαλύπτει: «Τη σύγκρουση την προετοίμαζε ο Λαφαζάνης. Στις συσκέψεις ερχόταν και μας έλεγε: «Πάρτε το σχέδιο Σόιμπλε για συντεταγμένο Grexit». Δεν κατανοούσε ότι αυτό σήμαινε 10 φορές χειρότερη λιτότητα. Δεν του βγήκε όμως καλά. Το σχέδιο της δραχμής εξελίχθηκε σε «ριφιφί» και προϋπέθετε κατάληψη της εξουσίας εξ εφόδου».
Οπως εκτιμάται από βουλευτές και συνομιλητές του κ. Τσίπρα, «με βάση την τροπή των εξελίξεων ο Λαφαζάνης θα θελήσει να αξιοποιήσει τον χρόνο για να οργανωθεί και να εκτιμήσει αν θα δώσει μια μάχη χαρακωμάτων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προχωρήσει στη δημιουργία νέου κόμματος –αφότου όμως θα έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να εξωθήσει τον κ. Τσίπρα σε κάποιες κινήσεις».
Κατά την εκδοχή αυτή, ο χρόνος που επιδιώκει να κερδίσει ο Πρωθυπουργός και η περίφημη «κοινωνική αντιστοίχιση» εν όψει του συνεδρίου του Σεπτεμβρίου αποτελούν τα πρώτα βήματα προς την επίσημη πλέον μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και προς την ίδρυση ενός νέου κόμματος της «ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Νέα κυβέρνηση και νέο κόμμα;

Η επιλογή αυτή περνά όμως και μέσα από τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα έχει χαρακτήρα «οικουμενικό» ή «ειδικού σκοπού», με ανάθεση ρόλων σε πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ιδιότητες και ικανότητες, ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας την υλοποίηση της συμφωνίας και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος διαφορετικού από εκείνο της περιόδου της «διαπραγμάτευσης».
Κατά κάποιους από τους συνομιλητές του κ. Τσίπρα, ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα κριθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες κατ’ αρχάς από μία παράμετρο: αν θα αυξηθούν οι διαφωνούντες εντός του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία επί του τρίτου Μνημονίου.
Σύμφωνα με κάποιες αναφορές, αν αυτό επιβεβαιωθεί και η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πέσει κάτω από τις 120 έδρες, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και τις πραγματικές (οριακές) συνθήκες της οικονομίας, θα αναζητηθεί η δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι μια τέτοια τροπή οδηγεί σε εκλογές. Ομως η ρευστή κατάσταση στο κόμμα πιθανώς και να μη διευκολύνει έναν τέτοιο σχεδιασμό, καθώς το μπλοκ της δραχμής θα παραμένει στο σώμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά ταύτα, ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος ότι «παρά τις δυσκολίες, η οικονομική κατάσταση είναι αναστρέψιμη, αρκεί να μη μας κάνουν κανένα «χουνέρι»», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Περιγράφει πάντως ως βασικές προτεραιότητες την ολοκλήρωση συμφωνίας ως τις 18 Αυγούστου, την εφαρμογή των προαπαιτουμένων και δηλώνει προς τους συνομιλητές του πως «θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε».


Περίπλοκες ισορροπίες: Οι «53» πυροβολούν τον Ι. Πανούση


Οσοι έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της νέας περιόδου, αναφέρονται στους ρόλους και στα παραδείγματα προσώπων τα οποία αναζητεί ο κ. Τσίπρας –με κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά –για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Παραπέμπουν δε ενδεικτικά στον υπουργό αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Ι. Πανούση, ο οποίος χαίρει της εκτιμήσεως και κάλυψης του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά είναι «κόκκινο πανί» ακόμη και για τις ομάδες που φέρονται πως παραμένουν στο πλευρό του κ. Τσίπρα. Το πόσο περίπλοκη και νεφελώδης είναι η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην πρόσφατη ΚΕ με αφορμή ακριβώς τον κ. Πανούση. Η περίφημη ομάδα των «53», η οποία υποτίθεται ότι στήριξε τον κ. Τσίπρα στην επιλογή της διενέργειας εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, φρόντισε στο κείμενο που διακίνησε να επιτεθεί εναντίον του κ. Πανούση, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή του κ. Τσίπρα.
Εκεί αναφερόταν μεταξύ των άλλων: «Σε τομείς που δεν επηρεάζονταν από τη διαπραγμάτευση δεν δόθηκε διαφορετικός τόνος ούτε ως προς το περιεχόμενο ούτε ως προς τον τρόπο της διακυβέρνησης –ο προκλητικός Ι. Πανούσης είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση».
Αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή να υποβληθεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης πρόταση στην ΚΕ για… αποπομπή του υπουργού. Κάποιοι που διάθεταν στοιχειώδη λογική απέρριψαν την πρόταση, λέγοντας ότι «δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι υπουργός, δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα η ΚΕ»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ