Η έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επανέφερε το κλίμα της τελευταίας πενταετίας καθώς από την πρώτη ημέρα οι δανειστές έθεσαν στο τραπέζι αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδείνωση των υπό λήψη μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν την επίσπευση των μέτρων για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων εντός του Αυγούστου και έθεσαν το θέμα αυτό ως προαπαιτούμενο για την είσπραξη της πρώτης δόσης του νέου δανείου.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «μεταθέσει» την ψήφιση της επίμαχης διάταξης το φθινόπωρο από κοινού με την ευρύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ωστόσο η άλλη πλευρά επιμένει ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.
Πέραν τούτου διαφορές διαπιστώνονται και στην ουσία του ασφαλιστικού νόμου. Οι δανειστές έχουν ζητήσει το ακριβές σχέδιο των προωθούμενων αλλαγών προκειμένου να προτείνουν τον «ταχύτερο βηματισμό» και την προσαρμογή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα γενικά όρια στο 62ο έτος (με 40 χρόνια ασφάλισης) ή στο 67ο έτος της ηλικίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων δικαιούνται σήμερα σύνταξη πριν από το 62ο έτος της ηλικίας αυξάνονται σταδιακά από το 2016 ως το 2022, έτσι ώστε την 1η Ιανουαρίου 2023 τα όρια ηλικίας να διαμορφωθούν ως εξής: πλήρη σύνταξη γήρατος με τη συμπλήρωση του 62ου έτους και 40 χρόνια ασφάλισης (ή 12.000 ημέρες ασφάλισης), ή στο 67ο έτος με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας με 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης). Οπου προβλέπονται χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης, τα όρια αυτά θα προσαρμοστούν σταδιακά και, συγκεκριμένα, θα αυξάνονται –κατά 6 μήνες ανά έτος –αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου 2015.
Στις περιπτώσεις που για να βγει κάποιος ασφαλισμένος στη σύνταξη δεν προβλέπεται κάποιο όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 1ης Ιανουαρίου 2016, με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφόσον ο ασφαλισμένος βγαίνει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης. Σε κάθε άλλη περίπτωση με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
Εξαιρούνται και διατηρούν τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές. Οι μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία. Οι σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30 Ιουνίου 2015 δεν θίγονται.
Πέραν αυτών το φθινόπωρο θα ακολουθήσει και νέο κύμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, όπου θα περιέχονται περαιτέρω ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, αύξηση των εισφορών υπέρ ΟΓΑ – ΟΑΕΕ κ.ά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ