Ο ευρωπαίος διπλωμάτης που καθόταν στο καφέ του Βυζαντινού Μουσείου δεν ενοχλούνταν τόσο από τον καυτό ήλιο που χτυπούσε το λευκό μάρμαρο όσο από τις σκέψεις που τον ταλάνιζαν. Δεν είναι ο μόνος αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Αυτό το αίσθημα του εγκλωβισμού που περιέγραφε στον συνομιλητή του είναι σαφές σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά στις Βρυξέλλες. Αλλωστε, κορυφαία στελέχη του κοινοτικού μηχανισμού έχουν μείνει, εν μέσω θέρους, στη βελγική πρωτεύουσα ασχολούμενοι με το ελληνικό πρόγραμμα.
Η περίπτωση της Ελλάδος έχει περιπλέξει δραματικά την κατάσταση στην Ευρώπη. Η συμφωνία της 12ης Ιουλίου κρίνεται από αρκετές πλευρές μη βιώσιμη –για μία σειρά λόγων. Η περιπλοκή ενισχύεται όμως σημαντικά από τις παλινωδίες και την πολιτική παλινδρόμηση του Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες εθεωρείτο «persona non grata» λόγω της στάσης του, ενώ σήμερα ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μόνο που μπορεί να φέρει εις πέρας την υλοποίηση του Μνημονίου Νο 3.
Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, φαίνεται ότι στα υψηλά κέντρα αποφάσεων έχει καταστεί σαφές ότι μία εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα μοιάζει αναπόφευκτη. Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ασύμβατη με την εφαρμογή ενός νέου και σκληρού προγράμματος προσαρμογής. Εικάζεται λοιπόν ότι μέσω και των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να εκκαθαρίσει το κόμμα του από τους «ανυπάκουους» και να διαμορφώσει μία μετριοπαθή, σοσιαλδημοκρατική πλειοψηφία, εγγύτερα στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Εκτιμούν ότι μόνο αυτή η επιλογή θα του διασφαλίσει αυτό που επιθυμεί, δηλαδή την παραμονή στην εξουσία. Προφανώς, η ιδεατή λύση για τους δανειστές θα ήταν μία κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», ακόμη και με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, η οποία θα ενσωμάτωνε και άλλα κόμματα, θα ξεφορτωνόταν, ίσως, τους Ανεξάρτητους Ελληνες και θα κατέληγε σε μία λιτή προγραμματική συμφωνία. Ωστόσο, οι «ρεαλιστές» εκτιμούν ότι αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες. Η προσφυγή στις κάλπες δύσκολα θα αποφευχθεί, προσθέτουν. Ισως, συνεχίζουν, αν η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ τρωθεί από μία πιθανή διάσπασή του στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου, τότε μετεκλογικά ευρύτερες συνεργασίες να είναι πιθανότερες. Δεν λείπουν επίσης ξένοι διπλωμάτες που μελετούν προσεκτικά μυστικές δημοσκοπήσεις στις οποίες καταγράφονται οι επιδόσεις ενός νέου αντιμνημονιακού κόμματος που θα μπορούσε να προκύψει από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ με ηγέτη τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ή τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για τις αληθινές προθέσεις του Πρωθυπουργού. Κάθε ομιλία του, είτε ενώπιον κομματικού είτε κοινοβουλευτικού ακροατηρίου, «ξεψαχνίζεται» και αναλύεται. Από ορισμένους εκφράζεται η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει. Η επιμονή του να εμφανίζεται αντιμνημονιακός ακόμη και ενώ ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή του σε τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής γεννά σοβαρότατες ανησυχίες για τις προοπτικές αυτού.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμονή του κ. Τσίπρα να καλύπτει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δημιουργεί ερωτηματικά. Δεν είναι τόσο τα περί Plan B όσο η κάλυψη της ανευθυνότητας του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος ομιλεί δημοσίως για μυστικά σχέδια περί IOUs κ.ά., που οδηγεί ορισμένους να εντοπίζουν το πρόβλημα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό και όχι στον άλλοτε ένοικο της οδού Νίκης. Αυτή ακριβώς η αμφιθυμία του κ. Τσίπρα τροφοδοτεί τους υποστηρικτές του Grexit σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ελάχιστους συμμάχους στην Ευρώπη…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ