Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ρούντι Ρινάλντι, επικεφαλής της ΚΟΕ, ενώ είχε προηγηθεί η παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος την Τρίτη 21 Ιουλίου.

Ασκώντας σκληρή κριτική στο Μαξίμου και επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά όσο και στους βουλευτές που υπερψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα, ο Ρούντι Ρινάλντι εκτίμησε πως η χώρα οδεύει σε εθνική και κοινωνική καταστροφή.

Επισήμανε ότι ενώ ήδη έχουν ληφθεί κυβερνητικές αποφάσεις και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται κατόπιν εορτής να συσκεφθεί και να αποφασίσει τη στρατηγική του, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή γίνεται για να λυθούν τα χέρια εκείνων που έχουν αποφασίσει τις πολιτικές αυτές, να συνεχίσουν «εν λευκώ».

Ο κ. Ρινάλντι ανέβασε τους τόνους, απευθυνόμενος στον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, για την αποστροφή του σχετικά με την τιμή των μακαρονιών, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό στον κόσμο που «βιώνει με τρομερό τρόπο την κρίση».

Ανέφερε ότι «άλλα είπαμε στον λαό», προσθέτοντας ότι «πληγώθηκε η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον λαό».

Επισήμανε ότι με αυτά που υπέγραψε και ψήφισε η κυβέρνηση, το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί, τόνισε την αναγκαιότητα αποσόβησης της επερχόμενης καταστροφής, πρόσθεσε ότι «προσυπογράφουμε το βάθεμα της υποτέλειας που δεν είναι δουλειά της αριστεράς» και κατέληξε λέγοντας θα είμαστε παρόντες στα κινήματα.

Ο κ. Ρινάλντι τελευταία έχει διαμηνύσει πως οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν και πως πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης και κατάληξη την εξάμηνη κυβερνητική διαδρομή.

Ο 54χρονος ιταλικής καταγωγής Ρούντι Ρινάλντι, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) και σήμερα είναι ο ηγέτης αυτής της τάσης- συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στις εκλογές του Ιανουαρίου εξέλεξε πέντε βουλευτές.

Μάλιστα ο κ. Ρινάλντι μέχρι και την 25η Ιανουαρίου υπήρξε θερμός υποστηρικτής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μέλλον της Αριστεράς και το «όχημα» για τη αλλαγή της χώρας, ενώ οι σχέσεις των δύο αντρών διαταράχθηκαν αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι βουλευτές Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ελένη Σωτηρίου, Μαρία Τριανταφύλλου και Βασίλης Κυριακάκης προέρχονται από την ΚΟΕ, οι οποίοι έχουν σαφώς αποστασιοποιηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τις δύο ψηφοφορίες της Βουλής για τα προαπαιτούμενα μέτρα για την τελική επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.