Η περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό του πρόβλημα και ο τρόπος με τον οποίο θα αναζητηθεί διέξοδος στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Πέμπτης, κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις για τη χώρα κατά τους επόμενους κρίσιμους μήνες.
Στην συνεδρίαση αυτή το θέμα είναι ένα και επ’ αυτού κανείς πλέον δεν κρύβεται: η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο τρόπος με τον οποίο αυτή θα γίνει, ποιος θα την χρεωθεί και πότε θα συντελεστεί.
Στόχος του κ. Τσίπρα είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να οδηγήσει τις εξελίξεις σε ένα έκτακτο συνέδριο, όπου ένα νέο κομματικό «σώμα» να πάρει την απόφαση για την γενική ανασύνταξη του κόμματος. Αντιθέτως, η πλευρά των δραχμιστών επιθυμεί λύσεις από τους υπάρχοντες συσχετισμούς, οι οποίοι θεωρούν ότι τους ευνοούν και ότι μπορούν να ελέγξουν το κόμμα.
Πέραν των όσων αναμενόμενων αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων στην συνεδρίαση της ΚΕ, αυτό που θα έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι οι αριθμοί: αν δηλαδή θα περάσει η πρόταση της ηγεσίας για εσωκομματικό δημοψήφισμα με θέμα την υλοποίηση της συμφωνίας και την περαιτέρω διαπραγμάτευση, ή αν θα υπερισχύσει η θέση της αντιπολίτευσης, που απαιτεί διακοπή της διαπραγμάτευσης και δρομολόγηση της εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Το μόνο στοιχείο που υπάρχει έως σήμερα είναι ότι 109 από τα 201 μέλη της ΚΕ έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με την συμφωνία της 13ης Ιουλίου και μένει να αποδειχθεί αν ο συσχετισμός αυτός θα διατηρηθεί ή αν θα ανατραπεί υπέρ του κ. Τσίπρα.
Από εκεί κι έπειτα, ο Πρωθυπουργός – ακόμη κι αν περάσει η δική του πρόταση για το εσωκομματικό δημοψήφισμα – θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία μεγάλη αντίφαση. Στο δημοψήφισμα αυτό θα υποστηρίζει το «Ναι», την εφαρμογή της συμφωνίας και του Μνημονίου, την οποία προ τριών εβδομάδων απέρριπτε εν όψει του δημοψηφίσματος στο οποίο οι πολίτες ψήφισαν μαζικά «Οχι». «Αν υπάρχει η απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα πριν υπογραφεί συμφωνία δεν μπορεί να πάρει την απόφαση αυτή η ΠΓ ή η Κεντρική Επιτροπή. Θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να λάβουν την απόφαση όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας μιλώντας «Στο Κόκκινο».
Κατά την συνέντευξή του πάντως το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτά τα ενδεχόμενα εκλογών, τα οποία περιέγραψε ως συνάρτηση των εσωκομματικών εξελίξεων.
«Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θέλουν εκλογές Αν είχαμε διασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, να συγκρουστούμε, να βοηθήσουμε τους αδύναμους. Και να κριθούμε πάνω σε αυτό», είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Με τους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς αυτό δεν είναι εφικτό. Η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Συνεδρίου».